Веселин Симов е директор "Маркетинг и Продажби" на Рока България от нейното създаване през 2000 г.
Инициатор, съучредител и управляващ съдружник на фамилна фирма БУЛИВС до 2000 г.
Магистър по философия. Специалист по комуникационна техника и технологии
Посещавал е многобройни курсове и семинари по международни отношения, мениджмънт, маркетинг и др.
Бизнес учи самостоятелно и в наричания от него самия "Бизнес-Университет ROCA"
Веселин Симов: В Испания ROCA е синоним на баня
Продукцията на "Рока" вече е добре позната на българския пазар, но за самата фирма се знае малко. Разкажете историята й. Откъде идва името? Какво значи то за днешния испанец? Популярно ли е в други страни на Европа?
Рока е създадена през 1917 г. в Барселона от братята Рока. Първоначално произвежда чугунени радиатори. Обзавеждането на бани води началото си от 1925 г. с производството на чугунени вани. През 1936 г. започва производството на санитарни изделия от порцелан, а през 1953 г. вече се произвеждат и санитарни кранове. Днес Roca Sanitarios, S.A. произвежда всички елементи за обзавеждане за баня: душ-корита, паравани,мебели за баня; аксесоари, аплици, огледала, хидромасажни системи, хидросауни, хидроколони и др.
В Испания ROCA е синоним на баня. Популярен е изразът "Ire a visitar al Sr. Roca", който се използва когато някой казва, че отива до банята или тоалетната.
ROCA е лидер в обзавеждането на баня, първа в Европа и втора в света компания по производство на санитарен порцелан. Има свои 40 фабрики в 16 страни на 4 континента и оперира в повече от 80 пазара в света. Оборотът й за 2002 г. е 1,6 млрд. евро.
Всъщност, траекторията на ROCA преминава паралелно на историята на банята, която е цел на компанията от 1925 година. В ROCA банята се разбира като едно широко понятие, което включва както физическото съдържание на това помещение на жилището и участва в архитектурата му, така и неговото въвличане в аспекти като хигиената, здравето, естетиката, свободното време и забавлението и съвременният стил на живот. От проучването на настоящите нужди на потребителите до изработването на всички елементи за обзавеждане на банята, ROCA задвижва един процес на иницииране, на анализ, дефиниране и производство, който компанията нарича "КОНЦЕПЦИЯ ЗА ОБЗАВЕЖДАНЕ НА БАНЯ".
Как и кога се роди идеята"Рока" да инвестира в България?
През 1999 г. ROCA придобива акциите на световно известната швейцарска компания Laufen, чиято собственост по това време е българската фабрика Fayans. Намирайки една традиционна българска марка, създадена от българи, добре позната във всеки български дом и с възможности за развитие, на първо място заради българския потребител, мултинационалната и мултикултурната компания ROCA незабано започва реализацията на една инвестиционна програма, която до момента възлиза на около 40 млн. лева и която ще бъде приоритет на мениджърския екип и в бъдеще.
Каква дейност развива фирмата в момента на български терен?
Широко е полето на дейност на Рока България:
ПРОДУКТЪТ с марката ROCA предлага многобройни цялостни решения за обзаввеждане на баня на българските потребители, които търсят завършеност, комплексност, елегантност, а също и модата, забавленията, терапията.
Марката FAYANS е с ново качество. След редица нововъведения в производството, от началото на 2002 г. се работи по най-високите стандарти и от складовете на фабриката излизат само първокачествени изделия. Марката FAYANS е написана на всички български изделия, което е първата гаранция на компанията. Всички санитарни серии са напълно окомплектовани и снабдени с крепежни елементи и инструкции за улесняване на монтажа.
ЦЕНАТА е съобразена с различните стилове и нива на обзавеждане за баня и с възможностите на масовия български потребител, и покрива един диапазон от луксозни и модерни решения до варианти, покриващи базови изисквания на потребителите. С ROCA може да се обзаведе една голяма баня за 50 000 лв. и повече, но има и по-икономични варианти за 1000, а с FAYANS банята може да струва 200 лв.
ДИСТРИБУЦИЯТА, която организира отделът по продажби е различна за двете марки:
ROCA българите могат да намерят в 20-тина изложбени зали в цялата страна, където освен изложените мостри, могат да видят и банята си преди да са я купили - консултантът може да подреди и визуализира на компютъра техните идеи с програмата на ROCA за проектиране на бани.
FAYANS се продава във всеки специализиран магазин или щанд за санитарна керамика.
ГРИЖАТА за клиентите е основна задача на Рока България, нали в крайна сметка нашите изделия правим, за да задоволим нуждите на хората от телесна хигиена, естетика, почивка, забавления и терапия. Освен това, с цел осъществяване на най-широк достъп до информация за продуктите ни, във фабриката инвестирахме в изграждането на ЦЕНТЪР ЗА ПОДГОТОВКА, където нашите партньори и професионалите в тази сфера могат да присъстват на семинари целогодишно, а техническите отдели на административни или хотелски сгради да изпращат служители на обучение за поддръжка на баните си. Технологичните продукти за баня на ROCA се обслужват гаранционно и извънгаранционно в цялата страна от фирми-концесионери с марка ТЕХНОСЕРВИЗ, което гарантира дълготрайното им и безпроблемно използване.
ИНФОРМАЦИЯТА за продуктите на Рока България е широко разпространена и може да се намери освен в магазините и изложбените зали, и в специализирани списания и справочници, интернет и други медии.
Какви бонуси предлага "Рока" на служителите си?
Модерният мениджмънт е знание, до което имат достъп все повече, на практика всички българи. Рока България отделя необходимото внимание на мотивацията на своите работници и служители. Хората, екипите в отделните направления на дейността на компанията са най-важният компонент от цялата система. Бонусите са само част от една комплексна система, която включва също социлни елементи, дългосрочни персонални програми за развитие и пр.ROCA е мултинационална и мултикултурна компания и този аспект от работата ни се определя като се има предвид националната култура на българина.
РБ предоставя и нещо друго: доверие и високи отговорности на служителите си, а и на партньорите си. На някои това им идва в повече. Изведнъж, когато получиш обучение, модерни инструменти за работа, ясни рамки, в които можеш да проявиш не само сериозност и да изпълниш задълженията си, ами и съзидателност, за да постигнеш високи резултати и персонално усъвършенстване, ако бързо не издигнеш себе си на съответното ниво, т.е. срещу тези шансове и "свободи" да поставиш адекватна отговорност, вяра, желание и организираност за високи постижения, едва ли ще има успех. Ако не видиш и не проумееш шансовете, и не си готов на съзидателен труд, химия няма.
Но това е идеалната представа за нещата. Балансът между персоналните качества, тези знания и умения, и инструменти и технологии, са стремежът на РБ, и мислим че успяваме все повече.
Какви препоръки има фирмата към бизнес климата в България?
Претенциозно е да се дават съвети и препоръки. Ние се възприемаме като участници в един процес, който започна за България в края на миналия век. Опитваме се да правим възприетите в бизнессредите на развитите икономики добри неща и да предаваме положителен опит в среда, която зависи от нашите конкретни действия.
Доверие, етичност, откритост, яснота, прозрачност, уважение, професионализъм, зачитане мнението на партньора, свобода на избора, разбирателство, сътрудничество, приятелство - това са ценностите, които споделяме и те определят бизнес-климата към който се стремим, за да развиваме дейността си на българския пазар.