Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", 13 ноември 2014

Мексико в огън

Четиридесет и тримата „изчезнали” в щата Гереро студенти са били ликвидирани и изгорени от групировка, срасната и с властта, и с криминалния свят. Разкритието разпали протести из цялата страна

Къдринка Къдринова


Кошмарната драма с 43-ата студенти, „изчезнали” в Игуала, щата Гереро, подпали Мексико. Гневът от разкритията на главния прокурор на страната Хесус Мурийо Карам, че млажедите са били мъчително ликвидирани, а после изгорени от военизираната групировка Guerreros Unidos („Обединени бойци”), взриви уличното възмущение. Броени часове след изявленията на Мурийо, базирани върху самопризнанията на участвали в масовото убийство бандити, спонтанна демонстрация на централния площад „Сокало” в мексиканската столица преля в замерване с коктейли „Молотов” на Националния дворец – представителна колониална сграда, използвана за официалните церемонии на президента. Резбованата дървена порта пламна. Огънят бе потушен бързо, а полицията още по-бързо арестува 18 души. После се оказа, че малцина от задържаните са били замесени в мятането на горящи бутилки по двореца. Което още повече нажежи гражданското недоволство, изригнало именно срещу безочливото погазване на законите от властта.
Пожарът вече дими из цялата страна. Ден след сблъсъците на „Сокало” демонстранти окупираха и блокираха полетите на международното летище в световноизвестния курорт Акапулко, разположен в същия невралгичен щат Гереро, където се е разиграл ужасът със студентите. След още ден протестиращи подпалиха офиса на управляващата Институционно-революционна партия в Чилпансинго, столицата на Гереро, а после и щатския парламент пак там. Блокирани бяха няколко магистрали в щата.
Подобни акции започнаха и в съседния щат Мичоакан, в чийто главен град Морелиа бяха атакувани сградите на основните партии в страната, а местното летище бе окупирано за кратко. Протести се ширят и в щата Веракрус.
Лавата на гнева става все по-неудържима, а изригванията вече са и лично срещу президента на страната Енрике Пеня Нието, обвиняван, че не е направил нищо през двете си години управление, за да озапти ширещото се насилие, да укрепи законовия ред и да сложи край на всевластието на взаимно просмукали се местни държавни наместници, феодали и въоръжени криминални формирования.
Точно в този парещ момент Пеня Нието дори не е в Мексико. Той първо замина за Пекин, за участие във форума на АПЕК (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество), а после и за Бризбейн, Австралия, за срещата на Г-20. Може някой съветник да му е пошушнал, че така ще си спести неприятните емоции у дома, ще остави уличните демонстрации да изпуснат парата, а като се върне, ще може да излезе на вече поизстиналата обществена сцена като справедлив водач, въздаващ възмездие на виновните за трагедията със студентите.
Ескалацията обаче изпреварва този сценарий. И обвиненията към Пеня Нието обрастват с твърдения за негови лични злоупотреби, а цялата политическа система в Мексико е нарочена за прогнила и подлежаща на събаряне. Президентът ще се върне в една страна, способна на всичко и изгубила желание да вярва комуто и да било.
Ситуацията стресна дори Държавния департамент на САЩ, откъдето бе отправен призив към мексиканското общество да се успокои и да изчака разултатите от протичащото официално разследване, което да накаже извършителите на „варварското престъпление”.
„Тема” разказа подробно в миналия си брой как на 26 септември т.г. в Игуала „изчезват” 43-а студенти от колежа в градчето Айоцинапа. Те са част от почти двойно по-голяма студентска група, потеглила с автобуси и камиони къми Игуала, за да протестира срещу своеволията и обвързаността с криминалния свят на тамошния кмет Хосе Луис Абарка и най-вече на неговата властна съпруга Мария де лос Анхелес Пиниеда, чиито братя са ключови фигури във въоръжената групировка Guerreros Unidos, безчинстваща из целия щат Гереро. Още преди да стигнат до центъра на Игуала, където кметшата организира своя рекламна проява, с която стартира собствена политическа кариера, младежите са атакувани от въоръжени хора. Смята се, че това са били полицаи, обслужващи инетресите и на кметската двойка, и на Guerreros Unidos. Част от студентите успяват да избягат от обстрелваните автобуси и да се разпилеят из околността, но около половината са арестувани, брутално малтретирани и натоварени в камион, който е предаден на Guerreros Unidos.
Случилото се по-нататък е установено по показания, дадени от задържани бойци на криминалната групировка. Потвърдено е и от кадри, които те сами са заснели на мобилните си телефони. Страшните подробности са оповестени публично от главния прокурор на Мексико в споменатото му изявление от 7 ноември. Така той информира за хода на разследването, раздвижило се с огромно закъснение чак около месец след „изчезването” на младежите и чак след разрастването на протестното движение с искания да се изясни съдбата както на тези студенти, така и на общо около 50-те хиляди „изчезнали” през последните години мексиканци
Прокурорът Мурийо заяви, че бандитите откарали камиона с младежите на сметището на съседното селище Кокула. По пътя около 15 от студентите, нахвърлени в каросерията с лицето надолу, един върху друг, като дървени трупи, се задушават и издъхват. Оцелелите са свалени от камиона на сметището с вдигнати ръце и повечето са пребити с бухалки, докато бандитите ги карат да си „признаят”, че са наети от конкурентен наркокартел, за да убият кмета Абарка и жена му. Студентите отричат, но всички накрая са съборени на земята и застреляни. След което телата са подредени в адска пирамида, затрупани са с подръчни отпадъци от сметището – предимно найлони и стари автомобилни гуми, и са подпалени. „Пирамидата” гори в продължение на около 12 часа. Димът се извива високо, миризмата задушава близката Кокула – но в това селище и сега никой „не е видял”, „не е разбрал”, „не знае” нищо...
Накрая бандитите събират овъглените останки в 8 чувала и ги хвърлят в близката река. Течението ги отнася, но два от чувалите все пак попадат в ръцете на разследващите. В Мексико обаче няма лаборатории, които да установят ДНК на жертвите по такива останки. Проби са изпратени чак в Австрия и за резултатите ще трябва да се почака.
Семействата на Изчезналите” 43-а младежи категорично отказват да приемат за достоверни твърденията на прокурора, докато не получат неопроворжими ДНК заключения. Кошмарът на близките продължава вече втори месец, защото междувременно, при издирванията, в околностите на Игуала бяха разкрити няколко масови гробове на незнайни жертви. Анализите във всеки от тези случаи показаха, че няма ДНК съвпадения с 43-ата. Припомняйки това, известната испанска писателка Роса Монтеро в свое емоционално есе във в. „Ел Паис” попита защо за тези анонимни трупове, около 30 на брой, повече никой не говори – „сякаш е най-нормалното нещо, щом забиеш лопата в тази изстрадала мексиканска земя, отвсякъде да започнат да излизат парчета от човешки тела”. Монтеро припомня също, че от 50-те хиляди „изчезнали” в Мексико 9833 са влезли в този черен списък само за последните две години, откакто е на власт настоящият президент Пеня Нието.
Скандиранията „Убиец” и „Оставка” срещу него вече са повсеместни. Още преди да потегли за Китай и Австралия, Пеня Нието се опита да превари и обвинения в корупция. Той спешно отмени резултатите от търг за строителство на скоростна жп линия на стойност около 5 млрд. долара, спечелен от консорциум, който е свързан с фирмата, построила разкошната вила на президентската съпруга и звезда от теленовелите Анхелика Ривера. Операцията обаче се оказа неуспешна – всички вече са убедени, че е имало злоупотреба с власт, снимките на вбесяващата с лукса си вила са навсякъде из мексиканските сайтове и гневът на площадите клейми президентската двойка като още по-мащабен „близнак” на кмета и кметшата от Игуала. Отгоре на всичко във въпросния консорциум има китайско участие, а Пеня Нието се покри от протестите именно в Китай...
„Мексико в огън” е заглавието на книгата на легендарния американскки журналист Джон Рид за Мексиканската революция. Той я издава през 1917-а, малко преди за замине да отразява и руската раволюция, за която пък ще напише „Десет дни, които разтърсиха света”. Сегашният мексикански огън предизвиква дълбок трус в целия съвременен глобализиран свят, в който никоя подобна драма вече не може да е „чужда”.

Видяно: 1Мнения: 0

Архив
Паметник на Гейдар Алиев озадачи Мексико
Видяно: 65   Мнения:0

Путин на еднодневно официално посещение в Мексико
Видяно: 1080   Мнения:0

Мълния удари самолета на мексиканския президент
Видяно: 1129   Мнения:0

Общи данни
МЕКСИКО
Видяно: 1691   Мнения:0

Известни личности
Небесният подарък на Фрида
Видяно: 76   Мнения:0

Сапуненият президент на Мексико
Видяно: 87   Мнения:0

Новият Зоро омагьосва света от Мексико по Интернет
Видяно: 1079   Мнения:0

Култура
Лаура Ескивел:Всички сме в резониращата матрица на маите
Видяно: 255   Мнения:0

Мексиканският писател Ераклио Сепеда: ЛЮБОВТА ИДВА, КОГАТО ЧОВЕК Е УВЕРЕН В СЕБЕ СИ
Видяно: 464   Мнения:0

Контакти с България
Мексиканската следа на Людмила Живкова
Видяно: 0   Мнения:0

Фелипе Калдерон, недочакалият
Видяно: 231   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И МЕКСИКО – 30 ГОДИНИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ
Видяно: 3374   Мнения:0

Забележителности
Убиецът на динозаврите
Видяно: 0   Мнения:0

Маи от пирамидите, маи от хотелите
Видяно: 0   Мнения:0

ЧИЧЕН ИТСА - среща на две предколумбови цивилизации
Видяно: 862   Мнения:0

СТОЛИЦАТА НА МЕКСИКО - МОДЕРЕН ГРАД ВЪРХУ ДРЕВНИЯ ТЕНОЧТИТЛАН
Видяно: 2347   Мнения:0

Бактерии рушат руини от паметници на маите в Мексико
Видяно: 1460   Мнения:0

Космически прах ще помогне за изследване на пирамида на ацтеките
Видяно: 1086   Мнения:0

Акапулко - Райско място за почивка
Видяно: 1958   Мнения:0

Авторски анализи
Новата мексиканска революция
Видяно: 0   Мнения:0

Ментата с групата „мента”
Видяно: 0   Мнения:0

Французойките също плачат в Мексико
Видяно: 6433   Мнения:0

Направи си сам... нови пари
Видяно: 82   Мнения:0

Мексиканска вълна
Видяно: 5141   Мнения:0

Особености на площадните революции
Видяно: 238   Мнения:0

Мексико и Централна Америка – избори и предизвикателства
Видяно: 454   Мнения:0

Клонингите на Берлинската стена
Видяно: 318   Мнения:0

Хорхе Волпи, мексикански писател, и Карлос Брионес, испански учен и поет: Стратегията на егоиста погубва света
Видяно: 522   Мнения:0

Мексико – близо до САЩ и далеч от бога
Видяно: 773   Мнения:0

Американска пиеса за демократи и диктатори
Видяно: 710   Мнения:0

"Сапатисти от всички страни, съединявайте се!"
Видяно: 1150   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151907