Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", 17 април 2015

Междуамериканска перестройка

Студената война свърши, обяви Барак Обама, стискайки ръката на Раул Кастро в Панама. Кубинският лидер нарече американския си колега честен човек, но не пропусна да заклейми империализма

Къдринка Къдринова


Седмата Среща на Америките на върха в Панама предварително беше обявена за историческа. Всички чакаха да видят едно ритуално и емблематично ръкостискане. Между президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро. И то наистина се случи, запечатано от всички световни медии. Които в хор заговориха за „нова ера” в междуамериканските отношения.
Изненадани нямаше. Отдавна се знаеше, че в Панама за първи път от учредяването на този форум през 1994 г. в Маями сред участниците ще е и социалистическа Куба. На предишната подобна среща в колумбийския град Картахена през 2012 г. повечето от латиноамериканските президенти предупредиха американския си колега Барак Обама, че вече няма да се включват в тези форуми, ако Куба продължава да бъде държана в изолация.
Обама днес явно няма разминавания с тях – особено след като през декември м.г. синхронно с кубинския лидер Раул Кастро обяви стопляне на отношенията между Вашингтон и Хавана и предстоящо взаимно откриване на посолства в двете столици. Започналите след това преговори по нормализацията на американо-кубинските отношения подгря нетърпението на публиката най-после да види „на живо” и официално ръкостискане между Обама и Кастро. Не като онова, уж случайното, на поклонението на Нелсън Мандела в Южна Африка през 2013-а. А „истинско”. И панамската междуамериканска сбирка се превърна в идеалния фон за това.
Самите Обама и Кастро след продължилата около час среща помежду си подхраниха общата еуфория с обобщенията си. „Студената война свърши вече. САЩ гледат напред,” заяви Обама. И допълни: „Няма съмнение, че това е историческа среща. Сега можем да напредваме по пътя към бъдещето”. На свой ред Кастро отбеляза: „Готови сме да разговаряме за всичко, но трябва да сме търпеливи, много търпеливи. Днес можем да се разминаваме за нещо, за което утре ще стигнем до съгласие”.
В речта си пред форума кубинският водач се изказа с голяма симпатия за Обама, нарече го „почтен човек”, който не носи вина за предходната антикубинска политика на САЩ. Но не пропусна и да дръпне пламенна и дълга реч „като един истински Кастро”, както коментира испанският в. „Ел Паис”. В нея той заклейми империализма и всички жертви, изпитания и щети, нанесени от него на Куба и на латиноамериканските народи. Раул оправда просрочения регламент за изказвнията с шегата, че сега се реванширал за всичките години, през които на Куба не е била давана думата.
Речта му ентусиазира левицата в Латинска Америка, доста объркана след началото на сдобряването между Куба и САЩ. Кубинският лидер сега я успокои, като ясно заяви, че страната му няма да отстъпва от социализма, а ще го актуализира и доусъвършенства, че ще води диалога със САЩ само при взаимно уважение и зачитане на различията, че категоричното условие за напредък е да се вдигне изцяло американското ембарго срещу Куба.
Обама също е за отмяна на ембаргото, както обяви още през декември, но това зависи не от него, а от Конгреса на САЩ, където републиканското мнозинството не е особено добронамерено към Хавана. Иначе американският президент очевидно не се помайва със собствените си инициативи по темата – два дни след края на форума в Панама той внесе в Конгреса предложение за изваждане на Куба от списъка на страните, подкрепящи тероризма. Тя е била включена вътре през 1982 г. заради контакти с партизански движения в Латинска Америка. Повечето страни на континетна, впрочем, по онова време са управлявани от брутални и репресивни военни диктатури, поддържани от Вашингтон. Куба винаги е отричала да подкрепя терористи и е твърдяла, че напротив, самата тя е била жертва на терористични атаки по нейни граждански обекти и на заговори за сваляне на правителството й, стимулирани и финансирани от САЩ. В момента Куба е домакин на мирните преговори, които се водят на нейна територия между партизаните и правителството в Колумбия – и този факт е изтъкван от Обама като аргумент за изваждането й от прословутия списък. Но и тук пак думата ще има Конгресът.
Интересното е, че след срещата в Панама всички се смятат за победители. И левичарите, които традиционно са внушителна сила на този континент. И екипът на Обама. Първите – защото любимият им Остров на свободата вече е на равна нога с Империята и дори диктува своите условия. Вторите – защото отиващият си от властта Обама наистина си запазва място в историята като президентът, пръв протегнал ръка с уважение към „задния двор”. Сложните кубино-американски преговори просто няма как да свършат в рамките на неговия мандат, така че повечето от горещите им точки ще останат за неговия наследник в Белия дом. А любимата му „мека сила” междувременно ще работи пак за американските интереси, прониквайки в латиноамериканските общества чрез по-приятен за местната чувствителност диалогичен език и чрез по-елегантно наместване на американските капитали в регионалните икономики. Междувременно в разклатените през последните години от подозрително сходни по сценарий вътрешни дестабилизации Венесуела, Бразилия и Аржентина усилено се подготвя почвата за смяна на властта или за притискане на управляващите да завият към удобни за Вашингтон отстъпки.
Многозначително е, че другият латиноамерикански лидер освен Кастро, с когото Обама се срещна индивидуално, бе бразилската президентка Дилма Русеф. Сдобряването с нея също бе деликатна задача. Миналата година Дилма демонстративно отмени отдавна подготвяното си посещение в САЩ след разкритията, че и тя, и много други бразилски институции са били подслушвани от САЩ. Сега обаче явно е настъпило помирение – медиите снимаха целувка и прегръдка между нея и Обама, а след срещата американският президент обяви, че бразилката най-после ще осъществи визитата си във Вашингтон. Току виж и протестите срещу нея из бразилските градове спрат...
В Панама дори силно ядосаният на САЩ венесуелски президент Николас Мадуро обави в речта си пред форума, че е готов „да протегне ръка” на Обама, а после успя и пряко да поговори с американския президент в кулоарите. Което се тълкува от наблюдателите като знак за спадане на напрежението и между Каракас и Вашингтон. През март Обама обяви Венесуела за „заплаха за националната сигурност на САЩ” и й наложи санкции заради извършени там арести на опозиционери, които обаче властта обвинява в заговор за преврат. Мадуро организира масово събиране на подписи из цял свят под петиция за отмяна на тази американска мярка. Венесуелската делегация докара в Панама кашоните с тези подписи, които според нея наброявали 10 милиона. Те бяха представени на протеклата успоредно със срещата на държавните глави Среща на народите, в която участваха социални, синдикални и леви движения от двете Америки.
Дали междуамериканската перестройка ще проработи, ще проличи от това, доколко държавни глави и народи са готови да излязат от отделните си срещи и да се съберат на една обща.

Видяно: 1Мнения: 0

Архив
Си Цзинпин - латиноамериканският император
Видяно: 0   Мнения:0

Европа и Латинска Америка със сменени роли
Видяно: 116   Мнения:0

Разместването на Америките
Видяно: 105   Мнения:0

От тайги до британских морей...
Видяно: 272   Мнения:0

Раждането на CELAC, агонията на Европа
Видяно: 331   Мнения:0

Южната алтернатива
Видяно: 435   Мнения:0

Буш а ла латино – хроника на една предизвестена гротеска
Видяно: 289   Мнения:0

Латиноваканцията на Обама
Видяно: 210   Мнения:0

Алтернативата МЕРКОСУР
Видяно: 456   Мнения:0

Латинска Америка се обединява по примера на ЕС
Видяно: 1217   Мнения:0

Ибероамериканска среща на върха в Коста Рика
Видяно: 1011   Мнения:0

Групата от Рио призова за спешна помощ за Хаити
Видяно: 1058   Мнения:0

Мъченията в Ирак осъдени на срещата на върха ЕС-Латинска Америка в Гуадалахара
Видяно: 555   Мнения:0

Меркосур и ЕС преговарят за свободна търговия
Видяно: 624   Мнения:0

Буш призова за сваляне на Кастро на междуамериканска среща в Мексико
Видяно: 543   Мнения:0

Отвличанията, доходен бизнес в Латинска Америка
Видяно: 967   Мнения:0

Тринадесетата Ибероамериканска среща на върха обсъди интеграцията и борбата с бедността
Видяно: 545   Мнения:0

Тринадесетата Ибероамериканска среща лансира идеята за институционализиране на ибероамериканската общност
Видяно: 586   Мнения:0

Известни личности
Отиде си съвестта на Латинска Америка
Видяно: 0   Мнения:0

Великолепната четворка от Ложата “Лаутаро”
Видяно: 352   Мнения:0

Култура
ДРЕВНИТЕ ОЧЕРТАНИЯ НА НАСТОЯЩЕТО
Видяно: 138   Мнения:0

НЕРАЗГАДАНИТЕ ТАЙНИ НА СЪКРОВИЩАТА В ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 519   Мнения:0

Предколумбови руини на дъното на Титикака
Видяно: 713   Мнения:0

Град на 1300 години открит в перуанската джунгла
Видяно: 942   Мнения:0

Бактерии рушат руини от паметници на маите в Мексико
Видяно: 736   Мнения:0

ПРЕВОДИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ОТ ИСПАНСКИ СЛЕД 1991 г.
Видяно: 3263   Мнения:0

Маите гонели врага си с музика
Видяно: 1058   Мнения:1

Инките - римляните на Америка
Видяно: 1587   Мнения:0

Ацтеките живеели в свой социализъм
Видяно: 3005   Мнения:0

Контакти с България
Авторът на най-добрия превод на "Сто години самота" Румен Стоянов на 70 години - или 70 години НЕсамота
Видяно: 116   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 156   Мнения:0

Латинска Америка в българските медии – какво липсва?
Видяно: 150   Мнения:0

В магическата реалност на Никола Инджов
Видяно: 653   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 702   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 1024   Мнения:0

Авторски анализи
Другият възможен свят
Видяно: 18528   Мнения:0

Латиноизненади за всички от сърце
Видяно: 98   Мнения:0

Латинска Америка в търсене на собствени модели на обществено развитие
Видяно: 12288   Мнения:0

Латиноамерикански тайфуни с нежни имена
Видяно: 630   Мнения:0

Китай и Русия изкушени от Латинска Америка
Видяно: 283   Мнения:0

Демокрация и лидери в Латинска Америка
Видяно: 7770   Мнения:0

Латиноамериканската алтернатива
Видяно: 943   Мнения:0

Трептежи на латиноамериканското махало
Видяно: 576   Мнения:0

Дуелът на двете Америки
Видяно: 578   Мнения:0

ЛЯВА ВЪЛНА В ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 907   Мнения:0

Латинска Америка копира модела на Европейския съюз
Видяно: 1020   Мнения:0

Южна Америка - континент на победилия социализъм
Видяно: 1016   Мнения:0

Партизаните в Латинска Америка - стари хитове и нови митове
Видяно: 1864   Мнения:0

Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 727   Мнения:0

Социалистическият интернационал ухажва Латинска Америка, но флиртът може да се окаже бурен
Видяно: 602   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151850