Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
София, 10 септември 2020 г., сп. "Дипломация"

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето

Статия на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в Република България, публикувана в брой 24 за 2020 г. на сп. „Дипломация”

Н. Пр. Алехандро Поланко


„Испания и България: 110 години дипломатически отношения - една възможност да се замислим за бъдещето”. Под това заглавие брой 24 за 2020 г. на списание „Дипломация” - двуезичното (на български и английски) издание на Дипломатическия институт към българското МВнР, публикува обширна статия на испанския посланик у нас Н. Пр. Алехандро Поланко.
Отбелязването на 110-годишнината на българо-испанските депломатически отношения, официално установени на 8 май 1910 г., беше замислено като серия от многобройни събития и прояви през цялата 2020 г. За съжаление, заради разразилата се пандемия от Covid-19, много от предвиденото не можа да се осъществи, а част от програмата се наложи в движение да придобива други формати.
Все пак навръх годишнината - на 8 май 2020 г. - двете ни страни си размениха видеопоздравления от съответните глави на двете външни министерства. В момента начело и на испанската, и на българската дипломация са жени - това са Аранча Гонсалес Лая и Екатерина Захариева.
Статията на посланик Алехандро Поланко на свой ред отдава дължимото на дългата история и на пълноценния съвременен етап на дипломатическите, а и въобще на цялостните отношения между България и Испания. В обширния обзор Негово Превъзходителство чертае и перспективите в двустранното ни сътрудничество.
Предлагаме по-долу пълния текст на статията на Н. Пр. Алехандро Поланко.
...................................................


110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Испания ни дава възможност да преосмислим нашата обща история, както и да се замислим за нашето бъдеще като приятелски страни и членове на Европейския съюз в контекста на новите предизвикателства и промяната.
Като посланик на Испания в България, за мен отбелязването на такова важно събитие означава огромна чест и отговорност. Моя основна цел ще е да се активизират отношенията между двете страни във всички области – политическата, икономическата и културната, да се популяризира образът на Испания и нейното богато и разнообразно наследство сред българското общество, и по-специално – сред повече от 21 000 изучаващи испански език в България.
Въз основа на тези идеи, бих искал да представя един по-задълбочен поглед върху близостта на нашите две страни в социален, икономически и човешки план, както и върху нашата история и предстоящото ни общо бъдеще.

История на дипломатическите отношения между Испания и България

Българският народ – с названието „българи“ – се споменава за пръв път в ис-панските книги от 13-ти век. В прочутата „Обща хроника за Испания” от времето на Крал Алфонсо Х Мъдрия вече се споменава и България. Но независимо от това, през следващите векове испанската ди-пломация и официалните є контакти с балканските страни са доминирани от конфронтацията с Османската империя.
Както пише посланик Мигел Анхел Очоа Брун в статията си, озаглавена „Испанските дипломатически отношения в Югоизточна Европа през съвременната епоха”, договорът между Испания и Турция, сключен през 1782 г. между Карлос III Испански и султан Абдул Хамид, представлява повратен момент в дипломатическите отношения. Въз основа на този договор се създава постоянно испанско дипломатическо представителство в Истанбул. А самият договор бележи началото на нова ера в отношенията между Испания и Османската империя.
Проф. Виктор Моралес Лескано подчертава неутралитета на испанската външна политика през 19-ти век – през който период целият регион се трансформира в политическо отношение. Все пак, продължава да е налице интерес в някои области, като търговията, дипломацията и военните контакти. В този контекст бих искал да спомена почетното испанско консулство във Варна, основано през 1877 г., мисията на генерал Хуан Прим през 1855 г., творбите на журналиста Хосе Луис Пейисер от 1877 и 1878 г., публикувани в сп. „Илюстрации от Испания и Америка“, както и статиите на последния испански министър-председател – Емилио Кастелар, публикувани в „Международна хроника“.
През първата четвърт на 19-ти век Испания установява дипломатически отношения с новата гръцка независима държава. А през последната четвърт на 19-ти век, заедно с развитието на борбата за независимост на балкански-те държави, Испания засилва своето официално присъствие в този регион.
В своя чудесна неотдавнашна статия проф. Венцеслав Николов обяснява причините за установяване на дипломатически отношения в този период. Всъщност, след Декларацията за независимост от 1908 г. от страна на българския цар Фердинанд I, Испания признава новото българско царство. А двамата министри на външните работи – Айендесаласар и Паприков си разменят поздравления.
През месец януари 1911 г. временно управляващият в Букурещ – Мануел Мултедо и Кортина, акредитиран в царство България и Сърбия, връчва акредитивните си писма на българския цар Фердинанд I. По думите на Мултедо, царят заявил, че „бленува да види сърдечните и спокойни отношения, съществуващи между двата полуострова на двете крайни точки на Европа, да стават все по-близки и всеобхватни”.
През октомври 1915 г. Испания открива своя дипломатическа легация в София. За пълномощен министър е назначен Диего Сааведра и Магдалена. До 1933 г. обаче българската страна не открива свое представителство в Мадрид, въпреки че през 1923 г. Георги Радев е акредитиран като пълномощен министър в Испания, с резиденция в Рим.
През 1933 г. Луис Тобио Фернандес е назначен в испанската легация в София, където остава до 1937 г. В своята книга „Спомени на един дипломат с интервал в кариерата” той разказва интересни спомени от престоя си в България. Описва също доста интелигентно и с тънко чувство за хумор дипломатическия живот в София.
След Тобио се изреждат още няколко временно управляващи (Виктор Аранеги и Себастиан де Ромеро Родригес) до пристигането през 1940 г. на посланик Хулио Паленсия. Паленсия остава на този си пост до 1943 г., а по време на своя мандат помага за защитата на Сефардската общност в този регион. В резултат на това се насърчава процедура за признаването му за Праведник сред нациите. От 2010 г. насам Софийската община и Испанското посолство в София са почели паметта му с две паметни плочи. А в книгата си „Отвъд служебните задължения” Хосе Антонио Лисбона е описал подробно важната роля на посланик Паленсия.
Към края на Втората световна война двустранните контакти са първо замразени, а по-късно – на 25 април 1946 г., двете страни преустановяват дипломатическите си отношения. А още на 14 март 1939 г. Испания вече е съобщила за преустановяване на дейността на своите консулства в Пловдив, Русе, Бургас, Варна и София.
Реципрочното отваряне на търговски и консулски представителства в Мадрид и София през 1970 г. е първата стъпка към нормализация на отноше-нията. На 26 януари 1977 г. дипломатическите отношения са възстановени на ниво посолства. Крум Босев е първият български посланик в Испания (който представя акредитивните си писма на 5 май 1977 г.), а на 23 юни същата година Хосе Мария Триас де Бес става първият испански посланик в София.
През 90-те години на миналия век отношенията между България и Испания бележат значителен напредък. Първият Договор за приятелство е подписан през 1993 г., а от 1997 г. насам отношенията между двете страни получават нов тласък, който съвпада с преговорите за присъединяване на България към ЕС.
Испания оказва подкрепа на България и по време на преговорите й за член-ство в НАТО, ЕС и ОИСР. А след влизането на страната в Европейския съюз Ис-пания въвежда много бързо политика на „свободно придвижване на работници”, която допринася значително за взаимоотношения между двете страни. В рам-ките на Европейския съюз Испания подкрепя България и за присъединяването й към Шенген и Еврозоната.
Освен това, двустранните отношения укрепват допълнително в резултат на редица предприсъединителни „туининг” програми в България. А отделните аспекти на работата в областите „Правосъдие” и „Вътрешни работи” довеждат до създаването на мрежи от безценни контакти между администрациите в областта на съдебната система, прокуратурата, правосъдието и вътрешните работи на двете страни.
Този период на укрепване на отношенията и „взаимното откриване” доведе до размяна на редица взаимни посещения, които започнаха с посещението на испанския министър-председател – по негова инициатива – в София през юли 1998 г., продължиха с посещенията на президента Стоянов през 1999 г. и на министър-председателя Костов в Мадрид на 14 декември 2000 г. А след тази размяна на посещения последваха и редица други взаимни контакти.
Триумфът на Национално движение „Симеон II” /НДСВ/ на изборите, проведе-ни на 17 юни 2001 г., както и последвалата номинация за поста министър-председател на една личност, толкова силно свързана с Испания, допринесоха до-пълнително за поддържането и по-нататъшното развитие на двустранните отношения на много високо равнище.
Техни Величества Кралят и Кралицата на Испания бяха на държавно посещение в България през 2003 г., което бе последвано от посещение в Испания от страна на българския министър-председател – Симеон Сакскобургготски. Оттогава насам се обменят редовно официални посещения между отделни личности и се поддържат контакти между двете страни.
Значителното развитие на двустранните отношения се наблюдава особе-но в областта на консулските отношения. През 2009 г. България отвори гене-рално консулство във Валенсия, през 2016 г. – почетно консулство в Севиля, а през октомври 2019 г. – генерално консулство в Барселона. След 2010 г. Испания отвори отново своето почетно консулство във Варна.

Двустранните отношения днес

Отношенията между България и Испания са отлични и се разширяват непрекъснато. На двустранно и на европейско равнище политическите контакти са доста чести. В рамките на нашите обсъждания винаги присъстват културата, икономиката, търговията и туризмът.
Съществуването в Испания на голяма българска общност (според послед-ната официална статистика – повече от 215 000 души, постоянно живеещи в страната, които се увеличават годишно с по 5 000) се счита за голям плюс, тъй като спомага за засилване на интереса в нашата страна както към българите, така и към българския език. А от това могат да се възползват както туризмът, така и търговията.
Най-голяма е българската общност във Валенсия, наброяваща 41 643 души, следвана от Кастилия и Леон с 38 521 постоянно живеещи българи, Мадрид – с 32 457, Андалусия – с 22 082 и Каталуния – с 18 542.
Тези числа са причината за увеличаване броя на българските консулски представителства в Испания. Последното консулство, открито в Барселона, включва регионите Каталуния и Арагон. В момента в Барселона живеят 15 000 българи, а годишно около 90 000 други българи пътуват на почивка там.
В резултат на всичко това, Испания – заедно с Германия и Съединените щати, се превърна в третия по големина източник на парични преводи за Бълга-рия. А през 2018 г. обемът на тези преводи достигна 2.100 милиона евро (3,8% от БВП на страната).
До този момент двустранните икономически отношения между Испания и България се развиват много добре, въпреки че винаги може да се желае и пове-че. Испания е един от основните търговски партньори на България и един от водещите инвеститори в страната, а в същото време представлява и една от най-важните дестинации за икономическа емиграция от страна на българи-те. През 2018 г. Испания беше осмият по големина доставчик и деветият по го-лемина клиент на България. Общият обмен вече надхвърли 2.000 милиона евро; испанският износ за България е на стойност 1 327.96 милиона евро, а вносът от България възлиза на 718.35 милиона евро. Що се отнася до инвестициите – в смисъл на натрупани запаси, испанските нетни натрупани инвестиции за периода 2004-2018 г. се увеличиха до повече от един милиард евро. Водещите в това отношение сектори включват недвижимите имоти, промишленото производство, услугите и възобновяемите източници на енергия.
В момента Испания е представена в България в различни икономически сектори. Най-голям интерес представляват железопътната инфраструктура и туризмът.
В България оперират няколко испански хотелиерски фирми, както и няколко пътни агенции. От еднакво значение са както туристическите потоци, така и честотата на полетите между двете страни (през 2018 г. 181 000 български граждани са посетили Испания, а през същата година 96 000 испански граждани са пътували до България). Един от най-древните културни маршрути в света – Камино де Сантяго (Пътят на Св. Яков) представлява голям интерес за българската общност в Испания.
Испания е представена в България също и в областта на енергетиката, най-вече – ядрената енергетика. В миналото няколко испански фирми за доставка на енергия, пряко свързани с ядрената енергия, участваха в различни проекти за преработка и третиране на радиоактивни отпадъци, както и за енергийна ефективност.
Според данни на Агенция InvestBulgaria, един от 100-те основни чужди инвеститори в България е испанската фирма ROCA. Мостът над река Дунав при Ви-дин-Калафат, който свързва България с Румъния, бе разработен от испанската фирма FCC и е известен със своето голямо значение (най-големият проект в областта на обществените поръчки, спечелен от Испания).
Все повече нараства интересът към отбраната, като тук целта е разработването на съвместни проекти в областта на Постоянното структурно сътрудничество (PESCO), както и чрез Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP).
Освен това следва да споменем и някои други сектори от интерес за ис-панските компании, като например текстилната промишленост, жилищното строителство и водния сектор. В тези сектори Испания вече е доказала своя опит, който може да се окаже полезен за българските фирми.
Поддържаме стабилни връзки и в областта на културата. Класическата и модерна музика, езиците, киното, ТВ сериалите и спортът – всичко това са области от интерес за нас, в които испанската продукция е високо ценена.
Литературата и преподаването на испански език остават основните еле-менти в нашето културно сътрудничество. През 1882 г. Христо Самсаров пре-веде на български език „Дон Кихот”, през 1961 г. испанският език бе вече вклю-чен в университетското образование, а през 1992 г. бе създадена и първата испанска двуезична секция в българска гимназия.
Спортът представлява също поле за сътрудничество. И двете страни са запалени по спорта, но най-вече – по футбола. В течение на дълги години български футболисти участваха успешно в наши испански отбори. А Фондация „Реал Мадрид” вече откри своето първо социално и спортно училище в България. „Испанската лига” също присъства във вашата страна.
Чрез своя отдел „Образование” испанското посолство, заедно с Института „Сервантес” – представен в София още от 2006 г., участва редовно в организирането на културни събития. А благодарение на интереса, който обучението по испански език събужда у българите, вече над 20 000 младежи изучават ези-ка в различни училища. В цяла България има 14 испански езикови гимназии, 150 училища с преподаване на испански език, както и 6 университета с катедра по испански език. През годините тези катедри по испански език вече са придобили изключителна значимост.
Научното сътрудничество има също много важна роля и за двете страни благодарение на испанско-българските проекти в Антарктида. Това сътрудничество започва през 1988 г. с първите български проучвания на континента и продължава да е все така активно благодарение на екипа на проф. Христо Пимпирев (испанската база „Хуан Карлос I” се намира само на 4 км. от българ-ската база „Св. Климент Охридски”). Поддържа се здрава традиция, изразяваща се в сътрудничество в научната област (климатичните промени, геология и метеорология), логистиката и транспорта.
По повод отбелязването през 2020 г. на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, е разработена богата програма с културни събития в различни области (музика, литература, театър, кино, конференции и спортни събития), планирани да се проведат в някои от по-големите градове на страната (София, Варна, Бургас, Велико Търново).
Поради ограничаването обаче на публичните събития тази година заради наложените санитарни мерки за борба с COVID-19, се наложи да отложим или да преструктурираме някои от тези дейности. Например, адаптирахме традиционното четене на „Дон Кихот”, което винаги се провежда на 23 април – Световния ден на книгата, и го проведохме като виртуално събитие, благодарение на приноса на известни български личности от различни области, които прочетоха фрагменти от световно известната творба на Мигел де Сервантес.
А официалната дата на установяване на дипломатическите отношения – 8 май, бе отбелязана със съвместна декларация на външните министри на двете страни – г-жа Захариева и г-жа Гонсалес Лая.

Общо бъдеще за съвместна работа

И двете страни гледат към бъдещето с оптимизъм. Ние сме наясно, че имаме общи интереси като държави членки на ЕС и НАТО, както и като страни, разположени в двата географски края на Европа. Бившият председател на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, беше казал, че Европа се простира от Виго на Атлантическия океан – в най-западната част на Европа, чак до Варна на брега на Черно море – в най-източната част на Европейския съюз.
И двете страни представляват външна граница на Съюза и поради тази причина са „за” обща миграционна политика, която да включва страните на произход, транзитните страни и страните на крайна дестинация. В това отношение общият отговор, както и сътрудничеството между всички държави членки на ЕС, стават все по-належащи, тъй като този въпрос може да излезе извън правомощията на отделните държави членки.
Оперативното полицейско сътрудничество между България и Испания е много успешно, най-вече в областта на борбата срещу трафика на наркотици и хора, срещу нелегалната търговия на културни ценности, както и по отноше-ние на процедурите по екстрадиция.
Съществуват и други области на сътрудничество. Испания разполага с богат опит в контрола на трафика, борбата срещу тероризма и гражданската защита. А испанското Звено за спешна военна намеса (UME), което има добра репутация на европейско равнище, може да послужи за модел на България.
Както вече споменахме, и в миналото Испания е допринасяла за работата на българската съдебна система. България може да разчита на такова сътрудничество и в бъдеще. Затова насърчаването на посещения с учебна цел от страна на испански и български специалисти в съдебни институции на другата страна в рамките на т.нар. „триъгълно съдебно сътрудничество” с Европей-
ската комисия, или обменът на добри практики между съдебните органи на двете държави, могат да се окажат от изключителна полза.
Но за да успеем да се справим с днешната безпрецедентна здравна и иконо-мическа криза, причинена от COVID-19, ще са ни нужни сътрудничеството и со-лидарността на всички държави членки на ЕС. Това е глобална криза, обхванала всички страни по света, поради което се нуждае от общ и добре координиран отговор от страна на всички европейски партньори. Затова е необходим амби-циозен план за възстановяване от страна на ЕС, финансиран заедно от всички. Фондът за възстановяване трябва да се съсредоточи най-вече върху туризма, тъй като това е секторът с изключително важна роля за икономиката и на двете страни (около 12% от БВП и 13% от заетостта), а самият фонд би тряб-вало да работи най-вече въз основа на грантове и трансфери, а не на заеми.
При обсъждането на новия бюджет на ЕС за периода 2020-2027 г., Многогодишната финансова рамка би трябвало да се заеме с корона-кризата, но и да запази в същото време европейските приоритети, включващи борбата срещу климатичните промени, цифровата стратегия на ЕС, както и една по-социална Европа. Тя трябва да се насочи също и към укрепването на здравните и соци-ални системи, към инвестиции в научната дейност, към развитие и иновации (RDI), както и към задвижване на Европейския план в подкрепа на икономиката и заетостта.
Като членове на Групата „Приятели на сближаването”, изключително важно е да поддържаме и подкрепяме две основни политики: Общата селскостопанска политика и Кохезионната политика. Различията в доходите, както и регионалните различия в рамките на ЕС са ясни. И точно затова тези две политики трябва да заемат водещо място в следващия бюджет на Съюза. И не на по-следно място, финансирането на енергийния преход към неутралност на климата през 2050 г. не трябва да бъде за сметка на тези две политики. Нашите две страни са за справедлив енергиен преход, който да запази конкурентоспособността на всички засегнати икономически сектори.
В Испания и България вярваме, че Европейският съюз ще остане някак незавършен без присъединяването на региона на Западните Балкани, в който всички страни кандидатки следва да бъдат третирани според собствения им напре-дък. И това е важно не само за сигурността и стабилността на този регион, но и за цяла Европа.
Както вече споменахме, Испания подкрепи присъединяването на България към ЕС и, според мен, това беше едно чудесно решение. Тъй като показва, че общите интереси и близостта между нашите два народа са видими всеки ден, а още повече в това време на изпитание, в което живеем в момента.
Конференцията за бъдещето на Европа беше отложена заради пандемията и е още прекалено рано да се предвиди как тази криза ще се отрази на международните отношения. Въпреки това Испания би искала да направи някои пър-воначални разсъждения – в подкрепа на по-силното вътрешното сближаване в рамките на ЕС, както и в отговор на новите предизвикателства в следните ключови сектори:
• В светлината на днешната обща тенденция срещу мултилатерализма, много по-важно от всякога е да заздравим ангажимента си, поет към него. Освен това, мултилатерализмът представлява наш основен фундамент. А споразуменията за партньорство и свободна търговия имат важна роля в това споделено усилие.
• Трябва спешно да засилим нашето сътрудничество за постигане на по-ефективна глобална стратегия в областта на общественото здраве, която би довела до нови политики и инициативи на международно, европейско и национално равнище.
• Мобилността и туризмът са основните предизвикателства, преодоляването на които ще запази целостта на Общия пазар. И единствено от нас зависи той да продължи да функционира.
• Принципът на концентриране на производството там, където е най-ефикасно, което пък води до сложни вериги на стойността, ще бъде най-силно предизвикан от настоящата криза.
• Европейският съюз би следвало да извърши цялостна ревизия на цифровата рамка с цел разработване на съвременни технологични стандарти за съхранение на данни, гарантиращи защитата на личния живот и на гражданските права.
Заедно, ЕС и държавите членки би трябвало да осигурят необходимата по-литическа рамка за постигане на споразумение по всички тези предизвикателства, което пък ще изисква съвместни действия и общ отговор.
Не бих искал да завърша тези страници преди да благодаря сърдечно на всички дипломатически представители и държавни служители – както българи, така и испанци, които благодарение на своите усилия, призвание и личен анга-жимент са допринасяли, даже и в критични моменти, за историята на нашите взаимоотношения през тези 110 години. И са направили възможно днес те да са повече от отлични. Тази непрекъсната отдаденост, заедно с афинитета, обичта и приятелството, споделяни между нашите две нации, са най-добрата гаранция за запазване на нашите постоянни и силни връзки в едно дълго и обещаващо бъдеще.

Библиография
1. Actas Simposio Hispano-búlgaro. 90 Aniversario del Establecimiento de relaciones diplomáticas entre España y Bulgaria (08.05.1910). Embajada de España, Asociación de Hispanistas en Bulgaria, Departamento de Filologías Iberorrománicas. Sofia 2000.
2. 150 Años del Consulado Honorario del Reino de España en Varna. Издателство „Славена“, Варна 2017.
3. Българи и испанци, Тангра, София 2005.
4. Budev, Angel, Grabados Españoles de la Guerra Ruso-Turca de 1877-1878. Държавно издателство „Септември“ 1977.
5. Criado, Enrique, El Paraguas Balcánico: Un Paseo sin Protocolos, Madrid 2019.
6. De Courtois, Sébastien, Siméon II de Bulgarie, Un destin singulier, Flammarion, 2014
7. González-Barba, Juan, y Pilarek, Grzegorz, Actas del Congreso “España y la cultura hispánica en el sureste europeo”, Ministerio de Asuntos Exteriores, Atenas 2000.
8. Lisbona, José Antonio, Más allá del deber, Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación, Madrid 2015.
9. Morales Lezcano, Víctor, España y la cuestión de oriente. Ministerio de Asuntos Exteriores, Madrid 1992.
10. Николов, Венцеслав, 110 години дипломатически отношения между България и Испания. 08.05.2020 Българско национално радио.
11. Ochoa Brun, Miguel Ángel, Historia de la Diplomacia Española. Volumen XII. Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación. Madrid 2017.
12. Pimpirev, Christo, Diarios de la Antártida. Prólogo Javier Cacho Gómez. Универси-тетско издателство „Св. Климент Охридски“ 2014.
13. Prim, Juan, Memoria sobre el viaje militar a Oriente presentada al gobierno de S.M. por... Juan Prim, Conde de Reus, Jefe de la Comisión de señores oficiales del ejército español, nombrada en 1853 para seguir y estudiar las operaciones de la guerra entre Rusia y Turquía, Madrid 1855.
14. To bío Luis, Un diplomático Español en Bulgaria. Recuerdos. Selección y traducción Venceslav Nikolov, Centro de Investigaciones de los Búlgaros, Tangra, 2007.
15. Wagenstein, Angel, Lejos de Toledo. Traducción de Venceslav Nikolov. Libros del Asteroide, Barcelona 2017.

...................
Оригиналът на статията може да се види на следния линк:
https://bdi.mfa.government.bg/data/DJ/DJ_24.pdf

Видяно: 1Мнения: 0

Архив
Рафаел Катала, министър на правосъдието на Испания: Имаме опит в борбата с тероризма, можем да го споделим със света
Видяно: 0   Мнения:0

МВФ слага Испания начело по растеж сред развитите страни
Видяно: 0   Мнения:0

Американската връзка на „Подемос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испания с най-добър растеж в Еврогрупата
Видяно: 0   Мнения:0

Поредният скандал в Испания удря по правителството
Видяно: 0   Мнения:0

Думам ти, дъще, сещай се, снахо
Видяно: 0   Мнения:0

Феноменът Podemos
Видяно: 0   Мнения:0

Испанка заразена с ебола в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Англичанка роди бебе гигант в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Щастливо бунгало за безработни
Видяно: 0   Мнения:0

Мариано Рахой и испанското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Никой не е пророк в отечеството си
Видяно: 85   Мнения:0

Испания се превръща в страна от Третия свят
Видяно: 101   Мнения:0

Испанските банки спират да изселват бедни длъжници
Видяно: 110   Мнения:0

Испания и Гърция изригнаха, на ред е Португалия
Видяно: 115   Мнения:0

Бунт срещу папата
Видяно: 174   Мнения:0

Испания - световен лидер във възобновяемите енергийни източници
Видяно: 195   Мнения:0

Испанският пример в интеграцията на циганите
Видяно: 169   Мнения:0

Толерантността към циганите в Испания - пример за Европа
Видяно: 335   Мнения:0

Безработица и криза
Видяно: 170   Мнения:0

С Испанското председателство на ЕС започва нова ера за Европейския съюз
Видяно: 161   Мнения:0

Огнен ад на мадридското летище
Видяно: 174   Мнения:0

Испанската позиция за Косово
Видяно: 195   Мнения:0

Испански карикатуристи осъдени за шега с престолонаследника
Видяно: 172   Мнения:0

Присъди за атентаторите от 11 март 2004 г.
Видяно: 167   Мнения:0

Одобрен е Закон за историческата памет
Видяно: 157   Мнения:0

240 евро глоба за пушене в Испания
Видяно: 344   Мнения:0

Министърът на външните работи на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович разговаря с краля на Испания Хуан Карлос за Косово
Видяно: 859   Мнения:0

Принц Фелипе откри форума за тероризма в Мадрид
Видяно: 1228   Мнения:0

Испанските избиратели одобриха европейската конституция с близо 77 на сто
Видяно: 894   Мнения:0

Мощна информационна кампания в Испания преди референдума за Европейската конституция
Видяно: 897   Мнения:0

Испания първа ще се произнесе за Европейската конституция
Видяно: 553   Мнения:0

Сапатеро: за терористите няма място в испанското общество
Видяно: 635   Мнения:0

Испанският Сенат отхвърли проектобюджета на правителството за 2005 г.
Видяно: 1029   Мнения:0

Сапатеро 15 часа свидетелства пред комисията за атентатите от 11 март
Видяно: 914   Мнения:0

Правителството на Аснар унищожило архиви
Видяно: 960   Мнения:0

Сапатеро в Москва
Видяно: 524   Мнения:0

Сапатеро и Берлускони откриха "химия" помежду си
Видяно: 540   Мнения:0

Ширак отряза стремежа на Сапатеро да засили ролята на автономните области
Видяно: 548   Мнения:0

Среща Ширак - Сапатеро
Видяно: 536   Мнения:0

Седем бомби на ЕТА в Испания
Видяно: 557   Мнения:0

Чавес омаловажи обвиненията, че Аснар е подкрепил пуча срещу него
Видяно: 540   Мнения:0

Батасуна призовава за преговори
Видяно: 559   Мнения:0

Буш-баща сдобрява Мадрид и Вашингтон
Видяно: 518   Мнения:0

Среща Сапатеро - Шрьодер
Видяно: 533   Мнения:0

Сапатеро пред "Шпигел": ЕС ЩЕ СТАНЕ СВЕТОВНА СИЛА, СЪПЕРНИЧЕЩА НА САЩ
Видяно: 546   Мнения:0

Буш не отговаря на поздравленита на Сапатеро
Видяно: 505   Мнения:0

Сапатеро призова Рахой да внимава с подигравките към ибероамериканските лидери
Видяно: 617   Мнения:0

Европа по-важна от САЩ за Испания
Видяно: 638   Мнения:0

ЕС прави равносметка на отношенията си с Куба по настояване на Испания
Видяно: 634   Мнения:0

Протест на Грийнпийс срещу испанска ядрена централа
Видяно: 604   Мнения:0

Сапатеро и Блеър спорят за Ирак на ляв форум в Унгария
Видяно: 598   Мнения:0

Посланикът на САЩ мъсти на Сапатеро
Видяно: 552   Мнения:0

Французи вместо американските морски пехотинци на парада в Мадрид
Видяно: 711   Мнения:0

Сапатеро призова ЕТА да свали оръжието
Видяно: 524   Мнения:0

Испанският военен министър се отметна от изявление за Ирак
Видяно: 505   Мнения:0

Сапатеро предлага Съюз на цивилизациите
Видяно: 619   Мнения:0

Испания и Франция създадат съвместна полицейска част за борба с тероризма
Видяно: 466   Мнения:1

Сапатеро подмлади "Стара Европа"
Видяно: 538   Мнения:0

Сапатеро дава Аснар на разпит
Видяно: 596   Мнения:0

Сапатеро: Войната не е правилният начин за борба с тероризма
Видяно: 550   Мнения:0

Сапатеро поиска и други да последват испанския пример в Ирак
Видяно: 518   Мнения:0

Над 1000 заповеди за експулсиране на нелегални имигранти
Видяно: 642   Мнения:0

Испания удаконява нелегалните имигранти с трудови договори
Видяно: 594   Мнения:0

Сапатеро поздрави Чавес за победата му
Видяно: 615   Мнения:0

Европейската конституция е приоритет за Испания
Видяно: 533   Мнения:0

Недоволство в Испания от честванията в Гибралтар
Видяно: 550   Мнения:0

Мадрид потвърди изпращането на испанско-марокански контингент в Хаити
Видяно: 544   Мнения:0

Референдум в Испания за Европесйката конституция през февруари
Видяно: 530   Мнения:0

Сапатеро преизбран за генерален секретар на ИСРП
Видяно: 558   Мнения:0

Сапатеро: Много ограничено ще засилваме присъствието си в Афганистан
Видяно: 546   Мнения:0

Испания ще организира референдум за Европейската конституция
Видяно: 491   Мнения:0

Папата съветва Сапатеро да внимава с абортите, хомобраковете и религията
Видяно: 539   Мнения:0

Осемдесет процента от испанците подкрепят Сапатеро за изтеглянето от Ирак
Видяно: 509   Мнения:0

Сапатеро разкритикува новата проекторезолюция за Ирак
Видяно: 563   Мнения:0

Сапатеро няма да върне испански войски в Ирак под никаква форма
Видяно: 541   Мнения:0

Опозицията критикува Сапатеро, че изостава в борбата с терориза
Видяно: 551   Мнения:0

Пенсиониран полковник измами охраната на кралската сватба
Видяно: 553   Мнения:0

Върнаха се последните войници от испанския контингент в Ирак
Видяно: 549   Мнения:0

Печалба от лотарията сред сватбените подаръци на принца
Видяно: 570   Мнения:0

Сватбено тържество в кралския сворец в Мадрид
Видяно: 684   Мнения:0

Мадрид празнува първа кралска сватба от 98 г.
Видяно: 729   Мнения:0

Принц Фелипе и Летисия Ортис се венчаха в катедрала "Алмудена" в Мадрид
Видяно: 5744   Мнения:0

Невиждани мерки за сигурност в Мадрид заради сватбата на престолонаследника
Видяно: 516   Мнения:0

Среща на Сапатеро и съпругата му с принц Фелипе и Летисия Ортис
Видяно: 951   Мнения:0

Сапатеро и Берлускони уважиха различията помежду си
Видяно: 555   Мнения:0

Мерки за сигурност преди сватбата на принц Фелипе
Видяно: 602   Мнения:0

Срещи Сапатеро-Шрьодер и Сапатеро-Ширак
Видяно: 536   Мнения:0

Испания ще иска от Германия и Франция заедно да подкрепят призив за изтегляне на САЩ от Ирак
Видяно: 511   Мнения:1

Последните войници от испанския контингент в Ирак се завърнаха в родината си
Видяно: 550   Мнения:0

Испанската Обединена левица вижда в Ирак втори Виетнам
Видяно: 525   Мнения:0

Мароко и Испания обединяват усилия в борбата с тероризма
Видяно: 495   Мнения:0

Сапатеро: Промяната в испанската политика включва и сближаване с ЕС
Видяно: 509   Мнения:0

По молба на САЩ Испания оставя в Ирак тайните си агенти
Видяно: 519   Мнения:0

Крал Хуан Карлос зове за единство в борбата с тероризма
Видяно: 476   Мнения:0

Сапатеро оповести незабавно изтегляне от Ирак
Видяно: 522   Мнения:0

Крал Хуан Карлос Първи натовари Хосе Луис Родригес Сапатеро да състави правителство
Видяно: 534   Мнения:0

Терористи се самовзривиха в Мадрид
Видяно: 503   Мнения:0

Европейската конституция да бъде подписана в Мадрид в памет на жертвите от 11 март
Видяно: 488   Мнения:0

В правителството на Сапатеро ще има 16 министри, половината са жени
Видяно: 514   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

В памет на жертвите от 11 март
Видяно: 522   Мнения:0

Фен на Бекъм участвал в атентатите в Мадрид
Видяно: 467   Мнения:0

Сапатеро потвърди позицията си за Ирак пред Колин Пауъл
Видяно: 547   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Сапатеро потвърди решението си Мадрид да изтегли войниците от Ирак
Видяно: 544   Мнения:0

Педро Алмодовар обвини Аснар, че замислял преврат
Видяно: 555   Мнения:0

Атентатите обърнаха вота в Испания
Видяно: 489   Мнения:0

Трите дни, които промениха Испания
Видяно: 505   Мнения:0

Черният 11 март
Видяно: 549   Мнения:0

Общи данни

Видяно: 0   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0

Известни личности
Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Култура
Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Контакти с България
Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Забележителности
Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Авторски анализи
Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151864