Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"Организатори

Конкурсът за журналистически публикации „Светове и цветове” се организира от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в сътрудничество със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и РОКА България.

Цел

Целта на конкурса е да се популяризират и отличават журналистически публикации на български или испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, отстояват общочовешки етични и хуманни принципи, изразяват гражданската позиция на авторите по значими обществени проблеми, разказват за култури и традиции, съпричастни са към опазването на екологичното равновесие и устойчивото развитие на планетата. Чрез конкурса СИЖБ се стреми също така да увековечи паметта на двама рано напуснали ни колеги, допринесли много както за учредяването и укрепването на Сдружението, така и цялостно за разширяването на контактите между България и испаноезичния свят – Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012).

Регламент

Конкурсът е посветен на няколко ключови дати и събития: 12 октомври – деня, в който през 1492 г. Христофор Колумб стъпва на брега на Новия свят и който днес е национален празник на Испания като признание за сложния и многолик процес по взаимно откриване, преливане и обогатяване, довело до възникването на ибероамериканската култура и до превръщането на испанския език в световен; 1 ноември – Деня на народните будители и Деня на българската журналистика; 6 ноември – годишнината от основаването на СИЖБ. Конкурсът се оповестява в сайта на СИЖБ, в сайта на СБЖ и чрез медиите. Финансирането на дейностите, свързани с церемонията по връчването на наградите на отличените, се осигурява с подкрепата на РОКА България. Основният награден фонд е съставен от книги на испански език от личните библиотеки на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, дарени на СИЖБ от техните семейства. Наградите за публикации и предавания за култура, традиции и екология се осигуряват от РОКА България.
Конкурсът е явен. Кандидатурите могат да се подават както персонално, от самия кандидат, така и чрез номинация от името на колега(и), медия или група за поддръжка. За участие в конкурса се предоставят публикации на български или на испански език в печатни и електронни издания, радиопредавания и телевизионни предавания, реализирани в последната календарна година след предходното издание на конкурса. Те се изпращат в електронен вариант (за печатните медии – сканирани публикации или линкове) на електронната поща на СИЖБ periodistas@abv.bg най-късно до 25 ноември на текущата година. Авторът представя също свое CV и посочва контакти за обратна връзка. Публикациите не бива да са били отличавани в други конкурси.

Тематични направления, категории и награди

Конкурсът е съставен от три тематични направления, по които се присъждат отделни награди.

- Направление <b>„За кореспонденция от и за испаноезичния свят”</b>. Състезават се представени за конкурса кореспонденции от Испания и Латинска Америка, предназначени за българска аудитория, както и кореспонденции за събития в България, насочени към испаноезична публика. Представените материали се разглеждат и отличават в три категории: 1) печатни и интернет издания; 2) радиопредавания; 3) телевизионни предавания. Наградите по това направление са назовани „Светлана Плашокова” и представляват грамота и книга (по една за всяка категория) на испански от личната библиотека на Светлана Плашокова-Митева, съставляваща част от дарението за СИЖБ от името на семейството й. Журито си запазва правото да не присъжда награда, ако в някоя от категориите не са представени подходящи материали.

- Направление <b>„За професионална и гражданска етика”</b>. Състезават се представени за конкурса публицистични статии с откроена гражданско-етична авторска позиция по теми със силен обществен резонанс. Представените материали се разглеждат и отличават в три категории: 1) печатни и интернет издания; 2) радиопредавания; 3) телевизионни предавания. Наградите по това направление са назовани „Самуел Франсес” и представляват грамота и книга (по една за всяка категория) на испански или български от дарението за СИЖБ от семейството на Самуел Франсес. Журито си запазва правото да не присъжда награда, ако в някоя от категориите не са представени подходящи материали.

- Направление <b>„За екология, култура и традиции”</b>. Състезават се представени на конкурса журналистически публикации, посветени на опазването на екологичното равновесие на планетата, културното многообразие, традициите, устойчивото развитие. Представените материали се разглеждат и отличават в три категории: 1) печатни и интернет издания; 2) радиопредавания; 3) телевизионни предавания. Наградите по това направление са назовани „Светове и цветове” и представляват екологичен комплект смесители на Roca (по един за всяка от трите категория) за умивалник и вана/душ с икономия на вода до 50% и със социалното послание за опазване на водните ресурси на планетата. Журито си запазва правото да не присъжда награда, ако в някоя от категориите не са представени подходящи материали.

Журиране

Оценяването на представените публикации и предавания и определянето на победителите се осъществява от 5-членно жури в състав: трима представители на СИЖБ (председателят плюс двама членове на УС или на КС), един представител на СБЖ и един представител на РОКА. Резултатите от конкурса се оповестяват на церемонията по награждаването на отличените, която се провежда през месец декември на съответната година.

За справки: periodistas@abv.bg, www.hispanoperiodistas.com

Видяно: 1Мнения: 0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151918