Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България


Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на Българските журналисти (СБЖ) и РОКА България обявява Третия конкурс за журналистически публикации на български или на испански език „Светове и цветове”.

Целта на конкурса е да се популяризират и отличават журналистически публикации на български или испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят. Чрез конкурса СИЖБ се стреми също така да увековечи паметта на двама рано напуснали ни колеги, допринесли много както за учредяването и укрепването на Сдружението, така и цялостно за разширяването на контактите между България и испаноезичния свят – Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012), чиито имена носят две от наградите.

Участниците в конкурса могат да кандидатстват както персонално, така и да бъдат номинирани от колега(и), медия или група за поддръжка. Представят се публикации на български или на испански език в печатни и електронни издания, радиопредавания и телевизионни предавания, реализирани в рамките на последната календарна година. Те се изпращат в електронен вариант (за печатните медии – сканирани публикации или линкове) на електронната поща на СИЖБ periodistas@abv.bg най-късно до 27 ноември 2015 г. Авторът представя също свое CV и посочва контакти за обратна връзка.

Конкурсът е съставен от три тематични направления. По всяко от тях се присъждат по три отделни награди в категориите печатни и интернет издания, радиопредавания, телевизионни предавания.

НАГРАДАТА "СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА" се присъжда в направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”. Състезават се представени за конкурса кореспонденции от Испания и Латинска Америка, предназначени за българска аудитория, както и кореспонденции за събития в България, насочени към испаноезична публика. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категории) на испански от личната библиотека на Светлана Плашокова-Митева, съставляваща част от дарението за СИЖБ от името на семейството й.

НАГРАДАТА "САМУЕЛ ФРАНСЕС" се присъжда в направление „За професионална и гражданска етика”. Състезават се представени за конкурса публицистични материали с откроена гражданско-етична авторска позиция по теми със силен обществен резонанс. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категория) на испански или български от дарението за СИЖБ от семейството на Самуел Франсес.

НАГРАДАТА "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" се присъжда в направление „За екология, култура и традиции”. Състезават се представени на конкурса журналистически публикации, посветени на опазването на екологичното равновесие на планетата, културното многообразие, традициите, устойчивото развитие. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категория) на испански или български от даренията за СИЖБ от семействата на на Светлана Плашокова-Митеваи на Самуел Франсес.

В тази категория ще бъде присъдена и една специална награда от Roca - екологичен комплект смесители за умивалник и вана/душ с икономия на вода до 50%, произведен от фирмата, с цел да се стимулира журналистиката, разработваща теми за опазване на околната среда и водните ресурси на планетата.

Оценяването на представените публикации и предавания и определянето на победителите се осъществява от 5-членно жури в състав: КъдринкаКъдринова, председател на УС на СИЖБ, Савина Спасова, член на УС на СИЖБ, Елиана Митова, член на СИЖБ и лауреат на мивалогодишния конкурс, Снежана Тодорова, и.д. председател и главен секретар на СБЖ, Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на РОКА за Югоизточна Европа. Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени на церемонията по награждаването на отличените, която ще се състои на 15 декември 2015 г. от 18.30 ч. в изложбената зала на Roca „Експо баня София” на бул. „Мария Луиза” 16.

Подробният статут на конкурса е публикуван на интернет страницата на СИЖБ www.hispanoperiodistas.com.

........................................

Информация за организаторите на конкурса

СИЖБ
Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) е учредено в София на 6 ноември 2003 г. от български журналисти, работещи в различни медии и говорещи испански. СИЖБ е неправителствена организация с нестопанска цел. Целта на СИЖБ е да допринася за сближаване между България и испаноезичния свят, да съдейства за обогатяване на българския обществен живот с политическия опит и духовното многообразие на Испания и страните от Латинска Америка, да подпомага по-доброто информиране на испаноезичния свят за България, да разпространява общочовешките ценности, да дава своя принос във взаимното обогатяване между култури, народи и традиции. Сдружението е било организатор на многоройни кръгли маси, дискусии, презентации, културни поряви, насочени към осъществяването на изброените цели.
www.hispanoperiodistas.com

СБЖ
Съюзът на българските журналисти (СБЖ) е основан през 1955 г. и е продължител на създадения през 1944 г. Съюз на журналистите в България, който на свой ред е сформиран чрез обединение на съществувалото от 1908 г. Дружество на столичните журналисти и на учредения през 1924 г. Съюз на провинциалните професионални журналисти в България.
СБЖ е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на СБЖ е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.
СБЖ работи за утвърждаване и повишаване на ролята на професионалната журналистика в обществото, както и за спазване на установените в българската журналистика професионални стандарти и правила на професионална етика.
СБЖ работи за осигуряване и отстояване на свободата, независимостта и автономността на медиите.
СБЖ изразява общите интереси на българските журналисти пред държавните и общинските органи, стопанските и други организации в страната и чужбина.
СБЖ работи за развитие и разширяване на международното сътрудничество в областта на професионалната журналистика.
www.sbj-bg.eu

Roca
Rocaе компания за дизайн, производство и маркетинг на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Компанията наброява повече от 21 100 служители, има 76 производствени предприятия и оперира в над 135 държави по света.
Roca, световен лидер в моделирането на пространството на банята, работи в близко сътрудничество с признати дизайнери, архитекти и интериорни дизайнери като R.Moneo, D.Chipperfield, Z.Hadid, Herzog&deMeuron, Schmidt&Lackner и J.Mariscal, както и много други. С интензивни проучвания и усъвършенстване, Roca насърчава проекти за опазване на околната среда. За компанията този ангажимент се изразява в непрестанно разработване на нови продукти, предназначени за намаляване консумацията на вода.
www.bg.roca.com
www.roca.com

„Експо баня София”, изложбената зала на Рока България АД, през последните години се утвърди като едно от предпочитаните алтернативни културни пространства в столицата. Това е некомерсиално пространство, в което е организирана постоянна експозиция от изделия за банята, създадени от именити световни дизайнери и студиа. От своето откриване през 2007 г. изложбената зала на бул. „Мария Луиза” 16, се превърна в място за интересни и разнообразни срещи с родната и световна култура и изкуство. „Експо баня София” бе домакин на редица културни събития, изложби графика и живопис, фотоизложби, семинари, форуми за архитектура и дизайн, концерти, сред които и световната премиера на проекта Теодосий Спасов и „Небесни струни”. Необичайното културно пространство е домакин и на театрални представления, както и сцена за новаторски проекти.

Програмата на изложбената зала е публикувана на интернет страницата на Рока България www.bg.roca.com и на страницата на „Експо баня София” във Фейсбук.

Видяно: 1Мнения: 0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151938