Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
София, 18 декември 2015

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015


Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) връчи на тържествена церемония на 16 декември 2015 г. наградите в третия пореден журналистически конкурс “Светове и цветове”. Съорганизатори на конкурса са СБЖ и Roca-България.
СИЖБ учредява конкурса през 2013 г. в памет на двама свои незабравими членове - журналистите Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Наградите са книги от техните лични билиотеки, дарени от семействата им.
Конкурсът „Светове и цветове” отличава журналистически творби на български и на испански език в печата, радиото, телевизията и инетрнет, които сближават България и испаноезичния свят и които следват етичните и граждански принципи на журналистиката.
Гости на церемонията по връчване на отличията в третото издание на конкурса, състояла се в изложбената зала на Roca „Експо Баня София”, бяха посланиците на Аржентина, Венецуела и Куба – техни превъзходителства Гийермо Асрак, Ориета Капони и Педро Пабло Сан Хорхе, както и заместник-посланикът на Испания Енрике Криадо. Там бяха и почетните консули на няколоко латиноамерикански страни, а също и директорът на Институт „Сервантес" в София Хавиер Валдивиелсо, журналисти, приятели и почитатели на испанската и латиноамериканска култура.
Тази година всички победители получиха уникален каталог с творби от изложбата на Пабло Пикасо в София, дарен от посолството на Испания у нас, а също и юбилейно двуезично издание със стихове на чилийската поетеса нобелистка Габриела Мистрал, дарено от Почетното консулство на Чили по повод 80-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Чили и България.
Благодарение на посолството на Аржентина гостите на церемонията се насладиха на автентично танго, изпълнено от две двойки от трупата на Нешка Робева и опитаха аржентинско вино. Настроението бе поддържано от песните на трио "Лос Хемелос".
Водеща на церемонията бе Катерина Хапсали, автор на нашумелия роман "Гръцко кафе" и също носителка на награда от конкурса "Светове и цветове" - от миналогодишното му издание.
Тази година петчленното жури бе в състав Къдринка Къдринова, председател на СИЖБ; Снежана Тодорова, председател на СБЖ; Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби" на Roca за Югоизточна Европа; Савина Спасова, член на УС на СИЖБ; Елиана Митова, член на СИЖБ.
Къдринка Къдринова заяви, че работата по определяне на победителите е била много трудна, защото всички номинирани са достойни за наградите. Преди да обяви имената на носителите на журналистическите отличия тя връчи три новоучредени от СИЖБ дипломи „Обединители на култури". Те се присъждат на личности с особено голям принос за опознаването на испаноезичната култура в България и по повод кръгли годишнини.
Носители на отличието „Обединители на култури" станаха Ани Леви, доктор по испаноамериканска литература; Мария Галишка-Владимирова, журналист, преводач и автор на книги; проф. Иван Кънчев, един от доайените на испанската филология в България, изтъкнат лингвист, член на Испанската кралска академия.
Последва връчване на наградите и дипломите в журналистическия конкурс „Светове и цветове", като дипломи получиха включително и номинираните – като израз на уважение и висока оценка и за техните журналистически постижения.
В различните раздели и направления на конкурса отличията бяха връчени от Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба; Н. Пр. Гийермо Асрак, посланик на Аржентина; Н. Пр. Ориета Капони, посланик на Венецуела; Енрике Криадо, заместник-посланик на Испания; Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт „Сервантес" в София; Сесар Аха, съветник по образованието в посолството на Испания; Иван Върбанов, главен секретар на СБЖ; поета Ивайло Диманов, член на УС на СБЖ, и Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби" на Roca за Югоизточна Европа.

НАГРАДА "СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА" - ЗА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ ОТ И ЗА ИСПАНОЕЗИЧНИЯ СВЯТ

За тази награда се състезаваха материали и предавания от Испания и Латинска Америка, предназначени за българска аудитория, както и материали и предавания за събития в България, насочени към испаноезична публика. Наградените са:

Направление „Печат и интернет медии" - Оля Ал-Ахмед и Исак Гозес, в. „Стандарт”, за написан в съавторство и публикуван във в. „Стандарт” материал за българин, свързан с Куба.

Направление „Радио" - предаването „Закуска на тревата", програма „Хоризонт", БНР, за отразяване на културни събития, свързани с Испания и Латинска Америка.

Направление „Телевизия" - Бойко Василев, „Панорама”, БНТ, за интервю с Хосе Карерас и за цялостно отразяване на теми от испаниезичния свят.

НАГРАДА "САМУЕЛ ФРАНСЕС" - ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА И ГРАЖДАНСКА ЕТИКА

За тази награда се състезаваха публицистични материали и предавания с откроена гражданско-етична авторска позиция по теми със силен обществен резонанс. Наградените са:

Направление „Печат и интернет медии" - Марта Рос, блог Mamá Española en Bulgaria, за етиката и позитивизма, с които разказва за България на испански.

Направление „Радио" - предаването „Събота 150", програма „Хоризонт", БНР, за задълбочен и коректен анализ на събитията и процесите по света, в частност на актуалната обстановка в Испания и Латинска Америка.

Направление „Телевизия" - Елена Йончева, независим журналист, за предаванията си за Венецуела и Испания, включени в предаването й „Оригиналът" по ТВ7, както и за цялостно творчество и професионална и гражданска смелост.

НАГРАДА "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - ЗА СОЦИАЛНИ ТЕМИ, ЕКОЛОГИЯ, КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ

За тази награда се състезаваха материали и предавания, посветени на социалния живот, опазването на екологичното равновесие на планетата, културното многообразие, традициите, устойчивото развитие. Наградените са:

Направление „Печат и интернет медии" - Гергина и Владимир Дворецки, сайт „Европа и светът", за серия публикации в сайта и другаде, посветени на културата и забележителностите на Испания, на взаимодействието между културите на различни страни, на екологичните храни, на биоразнообразието.

Направление „Радио" - авторското предаване на Райна Йотова „В часа на синята мъгла", Дарик радио, за отразяване на културни събития, свързани с Испания и Латинска Америка.

Направление „Телевизия" - Марина Цекова, Нова телевизия, за разработване на базисни за общочовешките ценности теми в разследванията й „Единствената българка оцеляла в Аушвиц" и „Осиновявания на черно".

Присъдена бе и СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ОТ ROCA за отразяване на теми за опазване на околната среда и водните ресурси на планетата на Меглена Мишева, блог culturadas.com. Наградата - комплект смесители Monodin 3в1, беше връчена от представителя на Roca Веселин Симов.


Видяно: 1Мнения: 0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151937