Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Труд", 25 април 2004 г.

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Лилия ХРИСТОВСКА


Исабел Мойа е председател на Неправителствената федерация на кубинските жени, наброяваща 4 милиона членове. Тя е и главен редактор на сп. "Мухерес" ("Жени" - б. р.).
Моя бе на визита у нас и бе приета от зам.-шефа на парламента Любен Корнезов. От него тя научи, че България първа в Европа е признала равно избирателно право на мъжа и жената, докато цивилизована Швейцария е направила това едва през 1972 г.
Исабел Мойа гостува и на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България. Кубинската гостенка бе любезна да отговори на въпроси на "Труд".
- Госпожо Мойа, какво място има една женска организация в Куба?
- Женското движение у нас се радва на уважение. В нашия парламент 36 на сто от депутатите са от нежния пол. Жените са заети в леката промишленост, вътрешната търговия и др. Но ние не смятаме, че това е достатъчно, защото в Куба две трети от учените и професионалистите са жени.
Искаме да опознаем живота на всички жени по света. За нас това е нещо като битка на идеи, които ще ни помогнат да развием ценностите на кубинския социализъм.
- Как списанието, което ръководите, подкрепя кубинската жена?
- "Мухерес" е тримесечно издание със 100-хиляден тираж. Занимаваме се с проблемите на мъжа и жената, образованието и сексуалната просвета на децата. В Куба хората много се женят, но и много се развеждат и пак се женят наново - има такава тенденция в света.
Ние от списанието вярваме в живота на семейството и казваме на бащите: "Не се разделяйте със своите деца!" Приканваме ги: дори и да имат нови семейства, да не се отделят от децата си.
Много искаме жените по-масово да работят в туризма. Миналата година в Куба имаше 20 милиона туристи и това е сектор, до който е добре жената да има по-голям достъп, да получава по-добра заплата и да се издига.
- Как би могло да стане това?
- (Намесва се кубинският посланик Хосе Росадо Амадор, който също участва в срещата): Имайте предвид, че заместник-министър на туризма в Куба е жена. Много от нашите туристически гидове са жени, дами са управители и директори на хотели. В това отношение България много ни помогна, защото по-голямата част от нашите професионално-туристически кадри завършиха своето образование в София или във Варна. И сега полудяват от желание да говорят на български.
Исабел Моя: Имаме и школа, подготвяща жени за майстор-готвачи. Когато обаче те потърсиха работа, се оказа, че управителите на хотелите предпочитат мъжете. Ние, журналистите, попитахме защо. Отговориха ни, че жените не могат да вдигат големи тежести.
"Но нали едно дете на годинка тежи 15 кг, а жената го носи навсякъде, не само на работа?", попитах аз. Тогава измислиха друго - в кухнята е много топло и това може да засегне детеродните способности на жената. Ние опонирахме - органът, необходим на мъжа за същото, е отвън, а на жената - вътре. Защо мъжът да може да работи на топло в кухнята, а жената - не? Успяхме да докажем, че това е въпрос на предразсъдъци.
Федерацията на кубинските жени в настоящия момент има важна мисия именно в просветителския сектор.
А що се отнася до предразсъдъците, ние казваме: Не е нужна нова жена, а нов мъж. Искаме общество, в което щастието да е и за жената, и за мъжа. Това не означава да се усмихваш всеки ден, а да имаш сили, знания и способности, за да се изправиш пред действителността, ден след ден, и заедно с мъжа да твориш бъдещето си.
- Госпожо Моя, напоследък се поднасят най-различни информации за здравословното състояние на Фидел Кастро? Каква е истината?
- Отлично, като изключим медиите, които всеки ден го убиват с искания за интервюта. Преди няколко дни имаше една телевизионна програма по повод победата при Плая Хирон. (На това място на 17 април 1961 г. кубинските войски под личното ръководство на Фидел Кастро разгромяват пристигнали с кораби от САЩ контрареволюционери и американски наемници - б. р.).
Та тогава Фидел каза: "Ще говоря само няколко минути." Но речта му продължи четири часа. Той е сериозен политик. Кубинският народ много го обича и се гордее, че притежава такъв лидер.
(Отново се намесва посланик Хосе Росадо Амадор): В речта Фидел Кастро бе много критичен във вътрешнополитически план. Но тъй като очевидно има много проблеми по света, средствата за масова информация пропуснаха изявленията му по тези въпроси.


Видяно: 1638Мнения: 0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151910