Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро съобщи първо пред испаноговорящите журналисти, че е предал официална правителствена покана на българския премиер да посети Испания

Къдринка Къдринова Снимки: Нели Кръстева


Алберто Наваро, държавен секретар на Испания по европейските въпроси, стана първият член на правителството начело с премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро, който посети България. У нас гостът разговаря с колежката си Меглена Кунева за напредването на България по пътя към пълноправно членство в ЕС. Г-н Наваро бе приет и от премиера Симеон Саксккобургготски, комуто предаде официалната покана на испанското правителство да посети Испания.
Държавният секретар участва и в специална среща с членовете на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България в зала "Мати" на НДК, организирана със съдействието на испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин.Г-н Наваро отговори на многобройните въпроси на колегите и даде интервюта за различни медии.
Журналистическият интерес бе фокусиран главно върху диалога по европейските перспективи пред България и възможността за използване на испанския опит в тази област. Г-н Наваро увери аудиторията в пълната подкрепа на Испания за усилията на България в подготовката й за членство в ЕС.
Именно на срещата с членовете на СИЖБ високият испански гост съобщи за първи път, че българският премиер е поканен да направи официално посещение в Испания и то ще се състои в началото на октомври. Г-н Наваро изказа високата си оценка за личните качества на Симеон Сакскобургготски, които спомагали за изграждане на привлекателния европейски образ на България. Гостът увери, че различията в оценката на ситуацията в Ирак няма да повлияе на двустранните ни отношения и че Испания ще съдейства усърдно за успешното присъединяване на България към ЕС. Той подчерта, че единният европейски дух е като кислород за просперитета на народите на нашия континент.
Членове на СИЖБ изразиха подчертан интерес към "иберийското настъпление" в ЕС след номинирането на досегашния португалски премиер Жозе Мануел Дурау Барозу за председател на Европейската комисия и след посочването на Хавиер Солана за бъдещ европейски външен министър. Г-н Наваро увери, че това е в интерес на целя "южен фланг" на Европа, в който влиза и България.
До миналата година г-н Наваро е бил началник на кабинета на Хавиер Солана в качеството му на висш представител на ЕС по външната политика и сигурността.
------------

Алберто Наваро Гонсалес е роден на 27 март 1955 г. в Санта Крус де Тенерифе. Завършил е право /1972 - 1977 г./ и курсове по журналистика и юридическа практика в Университета в Саламанка. Специализирал в университети в Източна Англия и в Бирмингам, Гренобъл, Тур и Сорбоната /Франция/. Има диплома от Академията за Международно право в Хага /Холандия/.
ч Завършил Дипломатическата школа в Мадрид.
ч От април 1980 г. - юли 1980 г. - Началник за Централна Америка в Главна дирекция "Ибероамерика" в МВнР.
ч От юли 1980 г. - юли 1982 г. - Секретар в Посолството на Испания в Хондурас. От август 1982 г. до юли 1985 г. е бил заместник- ръководител на Посолството на Испания в Прага /бившата Чехословакия/. От август 1985 г. до август 1989 г. - съветник в Постоянното представителство на Испания пред Европейските общности /с ресор държавите от Азия, Карибите и Тихоокеанското крайбрежие, сътрудничество за развитие и Латинска Америка/. От септември 1989 г. до март 1991 г. е заместник-главен директор на "Европейски програми за сътрудничество" в МВнР на Испания. От април 1991 г. до декември 1995 г. е генерален директор на "Европейска юридическа и институционална координация" в МВнР на Испания.
От декември 1995 г. до май 1996 г. е началник на кабинета на министъра на външните работи. От януари 1997 г. до септември 1999 г. - началник отдел "Хуманитарна помощ на Европейския съюз" /ECHO/. От октомври 1999 г. до август 2003 г. - началник на кабинета на генералния секретар /Висш представител за "Общата Европейска политика за сигурност" (PESC) в Съвета на ЕС, Хавиер Солана. От септември 2003 г. до април 2004 г. - посланик, ръководител на Делегацията на Европейската комисия в Бразилия. Владее отлично френски и английски, с много добри познания по португалски. Има множество публикации по въпросите на европейската интеграция, участва в редица конференции в различни университети, търговски палати, испанската Дипломатическата школа и др.

Видяно: 1477Мнения: 0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151860