Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 13, 2-9 април 2012 г.

Война и мир на края на света

Къдринка КъдриноваЕдин и същи кошмар е мъчил Нийл Уилкинсън почти всяка нощ десетилетия наред. Връщал го е все към случилото се на 27 май 1982 г. Аржентинско-британската война за Фолклендските (Малвинските) острови е в разгара си. Нийл е на 22 години. Служи като корабен артилерист на британския ескадрен миноносец Intrepid („Храбри”). В небето се появява вражески аржентински изтребител Skyhawk. Само преди два дни пак такива самолети са атакували друг британски миноносец – Coventry, при което са загинали 19 моряци. Нийл няма време дълго да мисли. Цели се в изтребителя и стреля с оръдието. Уцелва го. Самолетът пада някъде върху близките острови, оставяйки дълга следа от черен дим във въздуха. И кървава диря в душата на Нийл, който оттук нататък всяка нощ, щом затвори очи, ще се терзае, че е станал убиец – погубил е аржентинския пилот... Знае, че е защитавал кораба си, но все пак не може да преодолее болката, че е причинил смъртта на друго човешко същество.
Това продължава до 2007-а, когато Нийл попада на документален филм по повод 25-годишнината от Фолклендската (Малвинската) война. В него е включено интервю с вече пенсионирания някогашен полковник от аржентинските ВВС Мариано Веласко. Той разказва как на 25 май 1982-а, когато е бил 33-годишен пилот, участвал в атаката по Coventry. А два дни по-късно бил свален от британската противовъздушна отбрана, прелитайки над друг неприятелски кораб. Самолетът му паднал на островите, но той успял да се катапултира. С ранено коляно му се наложило да броди 16 км из крайантарктическата островна пустош, докато достигне човешка обител, откъдето дал сигнал за помощ и бил спасен от своите.
За Нийл тези кадри са истински катарзис. Той разбира, че това е „неговият” пилот. „Аз бях единственият, стрелял по аржентински самолет на 27 май,” обяснява той днес пред ВВС. Съпоставяйки дати и факти, той с радост се убеждава, че в крайна сметка не е причинил гибелта на аржентинеца. Заживява с мисълта да се срещне с по чудо спасилия се вече бивш враг. Специално пътува до Фолклендите (Малвините) и издирва точното място, където се е разбил изтребителят на Веласко. „Бе странно усещане да видя всичките тези парчета от самолета, пръснати и до днес там, и да изпитвам облекчението, че пилотът все пак е успял да се спаси”, обяснява Нийл пред ВВС.
В крайна сметка двамата се срещат сега, точно в навечерието на 30-годишината от войната, започнала на 2 април 1982 г. Мариано Веласко кани Нийл Уилкинсън в своя дом в Аржентина. Двамата се прегръщат сърдечно вече като приятели и сядат край масата с традиционното аржентинско asado (печено). „Добрите войници трябва да са способни да си прощават. Пък и какво им пречи да се сприятелят?” – казва усмихнатият Мариано пред ВВС.
Все пак, въпреки днешното помирение, Мариано и Нийл запазват позициите си по болния въпрос на коя държава трябва да принадлежат Фолклендските (Малвинските) острови. Нито единият от двамата не е променил мнението си. За Мариано архипелагът, разбира се, е аржентински. За Нийл – британски.
Темата е крайно парлива и на държавно ниво. Днешните власти в Буенос Айрес, които отдавна са се дистанцирали от някогашната аржентинска военна хунта, започнала войната през 1982-а, активно настояват въпроса за суверенитета да стане предмет на преговори под егидата на ООН. Още от 1965 г. е налице резолюция на световната организация, настояваща в контекста на процеса по деколонизация точно за преговорен процес. През годините тя е последвана от цяла серия други документи в същия дух. Великобритания обаче отказва категорично, аргументирайки се, че липсва предмет за преговори, тъй като населението на Фолклендите (Малвините) иска да остане под британска корона и следователно принципът на самоопределение е спазен.
Историческата истина е, че 1833 г., в суматохата след извоюването на независимостта на Аржентина от испанската корона, Великобритания си присвоява притежаваните допреди това от Испания острови и прогонва тогавашното им испаноговорящо (аржентинско) население, настанявайки там британци. Така че според аржентинското ръководство в случая не може да се приложи принципът на самоопределение, защото съставът на жителите е формиран изкуствено и защото съобразяването със създадената реалност би означавало „нарушаване на националното единство и териториалната цялост на Аржентина”.
В момента напрежението между Лондон и Буенос Айрес по фолклендската (малвинската) тема е стигнало доста високи градуси. Великобритания проведе военни маневри край островите, разположени на 13 000 км от британските и на 500 км от аржентинските брегове. В тях участва и британският престолонаследник принц Уилям, което бе възприето от аржентинската страна като „провокация”. Още повече изнервяне в Буенос Айрес предизвика обявеното изпращане към горещата зона на Южния Атлантик на супермодерния британски ескадрен миноносец Dauntless („Безстрашни”), който ще смени патрулирала там досега фрегата. Към него се присъединява и ядрена подводница. Аржентина алармира ООН, че Великобритания милитаризира района около спорните острови. Освен това чрез специална декларация на външния си министър Ектор Тимерман пред срещата за ядрена сигурност в Сеул Аржентина изрази своята и на Бразилия тревога от липсата на категорични гаранции, че Южният Атлантик ще остане зона, свободна от ядрено оръжие.
Буенос Айрес от своя страна предприе серия остри мерки, сред които организиране на общ бойкот на латиноамериканските държави срещу влизане в техни пристанища на кораби със знамето на Фолклендите (Малвините). От Лондон премиерът Дейвид Камерън обвини аржентинските власти в „колониализъм” заради настояването им да се преразгледа статута на спорните острови, което незабавно предизвика министър Тимерман да репликира: „Хората се смеят като четат това. Никой не разбира как страната, която бе символ на колониализма през ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ век, включително и през ХХ, може да обвинява в такива неща друга страна, която сама е била жертва на колониализма.”
Страстите се подклаждат и от напредващите британски разработки на богатите находища от нефт и газ в шелфа на островите. За разширяването им в края на миналата година в района бе инсталирана и нова нефтена платформа, която допълнително подразни Аржентина.
Експлоатацията на петролните запаси на архипелага започва още през 1998 г. и постепенно се разраства, осигурявайки внушителния местен бюджет от 55 млн. евро годишно. Разбира се, той гарантира доста добър живот на онези 3140 души, предимно риболовци, които живеят на островите. И подклажда желанието им да останат под властта на британската корона. Статистиката сочи, че 61,3% от тях са родени на островите, 29% - във Великобритания, 6,5% са чилийци и 2,6% са испанци. Само аржентинци там вече няма. Но пък на близкия континентален бряг има – и всички те си искат Малвините.

Поглед от София

Без да взима страна по аржентинско-британския конфликт, за преговори по спора в Южния Атлантик се обяви сформираната в София „група за подкрепа” от 15 изявени българи – университетски професори, депутати, общественици, бизнесмени и т.н. Сред участниците в групата са професорите от СУ „Св. Кл. Охридски” Христо Пимпирев, Искра Баева, Евгения Калинова, Иван Кънчев, Драгомир Драганов, депутатите Андрей Пантев и Светлин Танчев, треньорката Нешка Робева, кардиологът Иво Петров, шефът на „Юнион клуб” Христо Куртев и др.
На темата за ситуацията около Фолклендските (Малвинските) острови бе посветена и специална конференция в СУ „Св. Кл. Охридски”, която бе открита от проф. Искра Баева. Аржентинският посланик у нас Гийермо Асрак запозна студенти и преподаватели с историята на спора. Посланикът се спря нашироко и на 80-годишната история на българо-аржентинските дипломатически отношения. Аржентина е латиноамериканската страна с най-голяма българска общност. Тя е и третата държава извън Европа след САЩ и Иран, с която България установява дипломатически връзки. Контктите ни и в икономиката, и в културата са многостранни и активни. Особено ефективно е сътрудничеството ни по линия на Антарктида, за което говори и председателят на Антарктическия институт праф. Пимпирев – един от координаторите на „групата за подкрепа” по фолклендския (малвинския) въпрос. Той подчерта неоценимата подкрепа, оказвана от Аржентина на българските антарктически експедиции.
Видяно: 11610Мнения: 0

Общи данни
АРЖЕНТИНА
Видяно: 1252   Мнения:3

Известни личности
Митът за Че Гевара надживя спора за идеите му
Видяно: 932   Мнения:0

Хуан Доминго Перон (Juan Domingo Peron) - 1895-1974
Видяно: 3656   Мнения:0

Менем пак накара Аржентина да се влюби в него
Видяно: 1028   Мнения:0

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА АРЖЕНТИНА
Видяно: 2865   Мнения:0

СПАСИТЕЛЯТ ОТ БАЛКАНСКИ ПРОИЗХОД
Видяно: 944   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 749   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 472   Мнения:0

След президентските избори 2007: “Пингвинка” поема Аржентина
Видяно: 332   Мнения:0

Рекордьорката Кристина Фернандес
Видяно: 352   Мнения:0

Не плачи за нея, Аржентина!
Видяно: 330   Мнения:0

Максима, бъдеща кралица на Холандия: Радвай се за нея, Аржентина!
Видяно: 139   Мнения:0

Онасис между Новия и Стария свят, между олимпийския късмет и древногръцката трагедия
Видяно: 131   Мнения:0

Новият папа е аржентинец
Видяно: 0   Мнения:0

Папата на бедните превъзпитава Ватикана
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Трети конгрес на испанския език в Росарио
Видяно: 1110   Мнения:0

Буенос Айрес - световна столица на книгата за 2011-а
Видяно: 478   Мнения:0

Танго с усмивка
Видяно: 409   Мнения:0

Контакти с България
ВРЪЗКИ НА БЪЛГАРИЯ С АРЖЕНТИНА
Видяно: 8717   Мнения:0

Аржентинско танго омая ценителите във Варна, Плевен, Пловдив, София
Видяно: 1792   Мнения:0

Аржентинският посланик награди отличници от 90-о СОУ "Хосе де Сан Мартин"
Видяно: 2723   Мнения:0

Новият посланик на Аржентина в България връчи акредитивните си писма
Видяно: 1530   Мнения:0

Наши алпиниски атакуват Аконкагуа
Видяно: 745   Мнения:0

Херонимо Кортес Фунес: Аржентина излезе от порочния омагьосан кръг
Видяно: 757   Мнения:0

Аржентина чества празника си с танго
Видяно: 765   Мнения:0

Войната с българска следа
Видяно: 427   Мнения:0

Български акценти в Аржентина и Мексико
Видяно: 317   Мнения:0

Аржентинска връзка на 80
Видяно: 315   Мнения:0

Българската връзка в спора за Малвините
Видяно: 164   Мнения:0

Аржентинската любов на Иван Звездев
Видяно: 0   Мнения:0

Малвинско танго
Видяно: 0   Мнения:0

Двеста и пет години от началото на аржентинската независимост
Видяно: 0   Мнения:0

Представителят на Аржентина стана Посланик на годината
Видяно: 0   Мнения:0

Кампания „Открий български талант“ в Аржентина
Видяно: 0   Мнения:0

Българка в Аржентина: ДОСТОЙНО Е ДА СЕ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Аконкагуа - Кралицата на американските планини
Видяно: 1026   Мнения:0

Буенос Айрес - най-европейският от всички латиноамерикански градове
Видяно: 1549   Мнения:0

Кратък обзор на забележителностите в Аржентина
Видяно: 1401   Мнения:0

ВОДОПАДИТЕ НА ИГУАСУ
Видяно: 1060   Мнения:0

В Устата на тангото
Видяно: 279   Мнения:0

Произлезли от корабите
Видяно: 520   Мнения:0

Авторски анализи
Патагонец оглави Аржентина
Видяно: 1129   Мнения:0

Валутният борд - спасение или проклятие
Видяно: 771   Мнения:0

Кой ще оправя Аржентина - Менем, военните или улицата?
Видяно: 760   Мнения:0

Аржетина дава 45 военни на съд зад граница
Видяно: 1467   Мнения:0

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 729   Мнения:0

АРЖЕНТИНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА РЕЖИМА ЗА КОНТРОЛ НА РАКЕТНИ ТЕХНОЛОГИИ
Видяно: 700   Мнения:0

Президентът на Аржентина отново се захвана с чуждестранните компании
Видяно: 659   Мнения:0

Президентът на Аржентина подхвана чуждестранните компании
Видяно: 722   Мнения:0

Евита, Гардел, Че и Марадона вдъхновяват Аржентина
Видяно: 1899   Мнения:0

ЕДИН ПОГРОМ В БУЕНОС АЙРЕС
Видяно: 7586   Мнения:0

Аржентинците честват 200 години независимост
Видяно: 409   Мнения:0

„Татко, защо уби истинския ми татко?”
Видяно: 2108   Мнения:0

Не плачи за нея, Аржентина!
Видяно: 7372   Мнения:0

Война и мир на края на света
Видяно: 11609   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151931