Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. „Мениджър”, септември 2010 г.

Подобрената версия на цар Мидас

Бразилският предприемач Айке Батиста, който за една година скочи от 61-о на 8-о място в списъка на богатите на “Форбс”, умее не само да превръща всичко досокнато в злато, но и да гледа на живота като на приключение

Къдринка Къдринова


Криза ли? Тя е за дребните риби. Едрите стават още по-едри. За последната тъй кризисна за световната икономика година милиардерите в света са станали с 1,5 пъти повече, сочат данни на “Форбс”.
Шампион по ударно напомпване на личното състояние е бразилецът Айке (в оригинал името се изписва като Eike, но се чете Айке) Батиста. За 12 месеца той увеличава богатството си с 19,5 млрд. долара и достига от 7,5 до 27 млрд. долара. Така в списъка на богаташите, изготвян ежегодно от “Форбс”, скача от 61-о на 8-о място.
Вярно, че и бразилската икономика като цяло е призната за най-малко пострадалата от кризата, а по темпове и мащаби на нарастване тя продължава да е сред най-перспективните в света. Така че, очевидно, за личния успех на Батиста принос има и благоприятната икономическа среда. Но решаващ все пак е неговият авантюристичен дух – стимулатор за пробиви в бизнеса и провокатор на апетитни за публиката епизоди от личния живот. Способността му да гледа на битието като на приключение го прави и една от най-колоритните публични личности в Бразилия.
Айке Фуркен Батиста е роден на 3 ноември 1956 г. в семейството на бразилския предприемач Елиезер Батиста, който става министър на мините и енергетиката в правителството на Жоао Гуларт – президент-реформатор, избран през 1961 г. и свален с военен преврат през 1964 г.
Майката на Айке е родом от Германия и той живее там с нея от 12 до 23-годишна възраст. Следва 3 години инженерство в Аахен, но не завършва – става му скучно. За кратко се препитава с продаване на осигуровки от врата на врата, но бързо проявява търговски нюх и се ориентира към търговия със стратегически продукти като диаманти с европейски и африкански партньори. Усетил интереса на европейците към богатствата на амазонската джунгла, фокусира вниманието си върху добива и продажбата на ценни кожи и злато оттам. Първият му голям удар, който полага и основите на днешното му богатство, е купуването на златна мина в Амазония. Парите за основната вноска по покупката – 500 000 долара, заема от двама евреи бижутери. Само след година мината вече му донася печалба от 6 млн. долара. Тогава се ражда и прозвището му “Докосването на Мидас” – алюзия с легендата за цар Мидас, който превръща всичко докоснато в злато.
Айке всъщност е подобрената версия на приказния цар. Защото не просто постоянно разширява бизнеса си, но го прави с артистичен замах, сякаш играейки си с правилата на “сериозните” предприемачи, гледайки на всяко ново начинание като на приключение. Естествено, таза неизбежно си спечелва етикета “авантюрист”. Но на него не му пука. Настъпва и в минното дело, и в петролодобива, и в енергетиката, и в металургията, и в строителството, и в хотелиерството, и в ресторантьорството, и в корабостроенето. Последната сфера е именно онази, която му донася скока от 19,5 млрд. долара за една година. Просто, щом през 2007 г. бразилската държавна петролна компания Petrobras открива внушително нефтено находище в океанските води край Бразилия, Айке Батиста веднага усеща, че идва великото време на корабостроителите. И се засилва да пробива и в този бранш. Не бърка, разбира се. В Бразилия в момента е хит производството на кораби, платформи и съоръжения за добив на суров петрол. Въпросното находище е на 7 км под океанското дъно.
Днес Айке Батиста е собственик на 9 компании – EBX, MMX, OGX, LLX, MPX, MD.X, Pink Fleet, Hotel Gloria, Mr. Lam. Последните три са в сферата на недвижимите имоти, хотелиерството и ресторантьорството (Mr. Lam е най-изисканият в Рио де Жанейро ресторант за китайска храна). А останалите... Те обхващат другите изброени вече области на бизнес-интересите на Айке. Но забелязвате ли, че абревиатурите на всички завършват на Х? Нищо случайно, разбира се! За Айке знакът Х е ключов – той символизира постоянното умножаване на богатството. Тоест – всяка поредна компания, завършваща на Х, просто е “обречена” да умножи след себе си още някоя следваща. Пари при пари отиват...
Е, и Айке знае как да им помогне да се ориентират. Известен е и с тесните си връзки в политическите среди, чийто “гръб” винаги помага на предприемачите. Той спонсорира с 400 000 реала (10 бразилски реала са равни на 8 български лева) избирането на сенатора Делсидио Амарал от щата Мато Гросо до Сул. Най-големият индивидуаен дарител е и за кампанията на Валдес Гоес, губернатор на щата Амапа, за чиято победа дава 200 000 реала. Също е с най-голям личен принос за преизбирането на президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, в чиято кампания през 2006 г. налива 1 милион реала. Отделно дава още 1 милион реала за реализацията на филма “Лула, синът на Бразилия”. Подпомага с 10 милиона реала и Бразилския олимпийски комитет.
Айке Батиста е много запален по спорта – особено по футбола и ветроходството. Лично участва в престижни регати. Отличната физическа форма, която поддържа с активно спортуване, съчетана с чара на банковите му сметки, го прави неустоим за жените.
Милиардерът има един разтрогнат брак зад гърба си. И то какъв! Историята е като за латиносериал. През 1991 г. все още разпалващият вкуса си към големите пари Айке е сгоден за светската хубавица Патрисия Леал. Една седмица преди сватбата обаче той я зарязва със скандал и въпреки гнева на родителите си се жени за секс-бомбата Лума ди Оливейра – моделка на “Плейбой” и сексуален блян на всички бразилски мъже през 80-те. Малко по-късно отхвърлената Патрисия пък се омъжва за бившето гадже на Лума – Антенор Майринк Вейжа...
По онова време бизнес-фортуната все още е въздържана към Айке и той става известен най-вече като “мъжа на Лума”. Двамата живеят заедно 13 години. Раждат им се двама синове – Тор и Олин. Бракът е скрепен и със съвместни фирми на съпрузите. Но нито бракът е успешен, нито фирмите. Именно покрай Лума Айке преживява и някои от най-сериозните си провали в бизнеса. Връзката логично се разпада. Което не пречи на Лума през 2008-а да се развихри като кралица на карнавала в Рио...
Айке бързо я замества с 23 години по-младата от него ослепителна Флавия Сампайо – и тя бивша моделка, макар и от по-целомъдрените. Днес израслата покрай мъжа на мечтите си Флавия вече е успешна млада адвокатка и собственичка на собствен бизнес (школа за поведение в обществото и клиника за пластична хиургия) в Рио. Гордо признава за силикона в гърдите си, който обаче явно не й пречи да се забавлява с участия в състезания за женски бокс. Хубавицата напоследък зачестява с интервютата си в пресата, в които откровеничи как плановете й са да се омъжи за Айке и да му народи деца. Последните слухове за двойката обаче са, че те вече са “само приятели”...
Айке не гори от желание да споделя милиардите си с нигоко. Дори и с държавата. Разследван е по подозрение в укриване на данъци, но необходимите доказателства така и не са събрани.
През 2006-а преживява неприятни моменти, причинени от президента на Боливия Ево Моралес. Компания на бразилския милиардер, разположена на боливийска територия, е подгонена за нарушаване на местните закони. Айке успява да тушира скандала и обяснява на публиката, че всичко било, само защото боливийските му делови партньори са политически противници на Ево Моралес.
Батиста не се бои от шумни разправии, но естествено предпочита името му да се свързва с по-позитивни теми – и точно на тази стратегия е посветена неговата “Визия 360 градуса”. Така той сам нарича своя разгърнат подход към всякакви актуални днес на глобално ниво въпроси – опазването на тропическите гори, възобновяемите енергийни източници, вниманието и подкрепата за социалните програми. Айке финансира екологични проекти, изгражда слънчеви електроцентрали, разработва стратегии за устойчиво развитие на обществото. Към всичко това добавя и своите неизменни правила за поведение в бизнеса и в живота – мисли нестандартно, рискувай, не тъпчи на едно място, гледай надалеч.
Къде се стига с такива рецепти личи по ред 8 в списъка на “Форбс”.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151861