Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 29 (658), 21-27 юли 2014

Другият възможен свят

Сбирката на БРИКС в Бразилия учреди Нова банка за развитие, която ще подплатява амбициозните геополитически заявки на групата

Къдринка Къдринова


Един друг свят е възможен. Това бе романитчният девиз, събрал през 2001-а в южния бразилски град Порто Алегре пъстрата алтерглобалистка компания на първия Световен социален форум (ССФ). Оттогава неговите ежегодни издания обикалят различни страни. Наричат тези сбирки „анти-Давос”. Защото световните икономически форуми в Давос дават думата на богатите, властващите, десните, а тръгналите от Порто Алегре социални форуми предоставят трибуна на бедните, алтернативните, левите – мечтателите за друг, по-справедлив свят. Това движение преживя разцвет в началото на управлението на левия президент Инасио Лула да Силва в Бразилия (2003-2011 г.), който дори лично участва в една от срещите в Порто Алегре. Постепенно социалните форуми изчезнаха от световните новини, превърнаха се в нещо като световни фестивали на алтернативните интелектуалци и движения, където се обменят идеи и се издигат предложения за по-справедливо преконструиране на световното разпределение. Но понеже нищо от това така и не проби до силите, които се имат за водещи в световните дела, медийният интерес към социалните форуми увехна. А повечето идеи, подадени от участници в ССФ, са доста смислени. Оттам, от френското алтернативно движение ATTAC, дойде например предложението за облагане на банковите транзакции с данък в полза на бедните държави, за да се стимулира напредъка им. То бе използвано после от десния френски президент Никола Саркози, който го преобрази за нуждите на борбата с кризата в еврозоната – данъкът от транзакците се предполагаше да отива в стабилизационен фонд за закъсалите икономики. Впрочем, това така и не се осъществи. А международните отношения и в икономиката, и в политиката се изпълниха с толкова агресия и конфронтация, че «другият възможен свят» на алтерглобалисткото братство и равенство съвсем заприлича на утопия.
Но ето, че пак от Бразилия, тръгна един мащабен и амбициозен проект, в който мнозина съзират фундамента отново за един «друг свят». Той няма нищо общо с романтиката, трудно ще въодушеви алтегрлобалистите, зареден е с вътрешни противоречия и само големи оптимисти могат да видят в него нещо ляво. Но е абсолютно прагматичен и е издигнат не от интелектуалци, а от мощни икономики, заинтересувани от друг тип международин отношения. И точно заради това всъщност се очертава като единствената реална алтернатива на съществуващата сега световна конструкция.
Става дума за учредената в Бразилия от страните членки на групата БРИКС Нова банка за развитие – първата тяхна формална институция, която ще подплатява с финансов ресурс от 100 милиарда долара и с резервен фонд от още 100 милиарда долара всякакви инициативи за устойчивото развитие на един многополярен свят. Зад банката застават членуващите в групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, които произвеждат една пета от целия БВП на планетата и в които живеят 40% от световното население. За да е спазен демократизмът, седалището на новата финансова институция ще е в Шанхай, неин председател ще е индиец, генерален директор ще е руснак, а гуверньорът ще е бразилец.
Лидерите на държавите от БРИКС проведоха форума си веднага след края на бразилското домакинство на Световното първенство по футбол. Сбирката им бе двудневна и протече първо в курорта Форталеза, а после в столицата Бразилия. През втория ден към тях се присъединиха и президентите на страните от Унасур – Аржентина, Боливия, Венесуела, Еквадор, Колумбия, Уругвай, Чили и т.н. Което подсили латиноамериканския акцент на събитието. Това, разбира се, не е случайно – Латинска Америка е регионът със стабилно динамично развитие вече години наред, с внушителни природни и човешки ресурси, с ангажирани социално правителства. Тук живо са заинтересувани от активно регионално и международно сътрудничество, поствено на базата на взаимния интерес и уважение, насочено към устойчиво социално развитие, изключващо диктата и извиването на ръце, с които така добре са известни (особено в този регион) структури като МВФ и Световната банка. Впрочем, още с обявяването на дневния ред на срещата на БРИКС в Бразилия, инициативата за учредяване на банка на групата бе определена от големи световни медии като акция анти-МВФ, анти-СБ (които тази година отбелязват 70 г. от учредяването си) и анти-САЩ – защото в бъдеще тази банка ще оперира с избрана от самата нея световна валута и това няма да е доларът.
Съвсем прозирни са и геополитическите интереси зад учредяването на банката и форсирането на БРИКС като незаобиколим фактор в световните дела. Те са водещи за двете най-сериозни икономически и глобални сили в групата – Русия и Китай. Всяка от тях има собствени мотиви да иска прекрояване на света, а отскоро те успяха да нагодят и пряко помежду си нещо като съюзни отношения по тази писта. Естествено, това е недвусмислена заявка за преодоляване сегашната хегемония на САЩ на световната сцена.
Руският президент Владимир Путин подчерта в изказването си, че «моделът за еднополярен свят се провали» и призова за общо противопоставяне срещу «мачкането на страните, които не са съгласни със САЩ», визирайки и неправомерно според него налаганите сега американски санкции срещу Русия. Путин предложи в ООН държавите от БРИКС съвместно да се опълчват срещу «опитите на отделни страни да налагат на международната общност курс към сваляне на неугодни режими и към прокарване на едностранчиви варианти за разрешаване на кризисни ситуации». Руският лидер подчерта също необходимостта от изработване на правила за «отговорно поведение в глобалното информационно пространство», в които да залегнат «принципи като уважение на държавния суверенитет, ненамеса във вътрешните работи на други държави, спазване на правата и свободите на човека, а също и равните права на всички страни да участват в управлението на интернет». Подчертано бе също, че БРИКС държи да внесе повече справедливост в световната икономика, но без да прибягва до създаването на военно-политически съюз. Путин наблегна още, че в момента «международната валутна система прекомерно зависи от положението на долара, по-точно от валутно-финансовата политика на американската държава, а страните от БРИКС искат да променят това».
Путин съчета участието си във форума на БРИКС с емблематична латионамриканска обиколка, която започна в Куба, продължи в ненадейно включената в маршрута Никарагуа, мина през Аржентина и завърши в Бразилия. Това бе ясен знак към този регион, в който някогашният СССР имаше силно идейно влияние, а освен това даде образование на многобройни студенти, днес вече заемащи важни позиции в своите страни. Турнето на Путин показа, че Русия иска да се върне там и да съживи залинелите стари връзки. Едва ли някой се съмнява за подтика към това – явно украинският номер на САЩ, създал огнище на напрежение досами руските граници, е подхранил и желанието на Москва да стъпи по-осезаемо в американския «заден двор».
Руското завръщане неслучайно започна от Куба, която навремето бе тъй тясно свързана със СССР. След промените през 1989-а Островът на свободата бе изоставен от бившите съюзници и трудно оцеля, но все пак се справи и дори успя да напредне със своя модел социализъм. Днес кубинското ръководство не показа горчивина пред Путин, а само желание за активизиране на отношенията. Още повече, че гостът донесе добър подарък – той обяви, че Русия опрощава 90% от над 35-милиардния кубински дълг, натрупан от съветски времена. А останалите 10%, които ще се изплащат разсрочено, ще се реинвестират в кубинската зона за свободна търговия около новостроящото се (с бразилски инвестиции) голямо търговско пристанище Мариел. Впрочем, трябва да се уточни, че Куба оспорваше този дълг, тъй като навремето той е бил в преводни рубли на СИВ, несъпоставим е с днешните световни финанси, а е бил и обвързан с неизпълнени от СССР ангажименти към кубинската икономика. Но страницата бе отгърната, Путин сърдечно бе посрещнат от кубинския си колега Раул Кастро, имаше и вълнуваща среща с по-големия му брат Фидел Кастро, бяха подписани и 10 споразумения за руско-кубинско сътрудничество в различни сфери. И най-същественото – Русия пак е на 145 км от южния бряг на САЩ...
Важно бе и внезапното отскачане на Путин и до Никарагуа. Там точно в тези дни се празнува 35-годишнината от сандинистката революция, съборила кръвожадната диктатура на фамилията Сомоса. За родоначалника й навремето президентът на САЩ Франклин Д. Рузвелт изрича легендарната фраза: „Той, разбира се, е кучи син, но наш кучи син”. Днес на власт в Никарагуа отново е един от някогашните партизански командири, свалили Сомоса – Даниел Ортега. Той бе президент и до 1989 г. Сега посрещна Путин не по-малко радушно от кубинците. Руският гост прояви голям интерес към стартиралия в Никарагуа проект за нов междуокеански канал, подобен на Панамския, в който солидни инвестиции е вложил бизнесмен от Китай. Путин обеща и руско сътрудничество в проекта, което щяло да е „военно-политическо”. Красноречива формулировка с подтекст, насочен на Север...
После руският президент гостува и на аржентинската си колежка Кристина Фернандес, с която договори сътрудничество в ядрената енергетика, доставка на руски военни хеликоптери, покритие за руската сателитна система ГЛОНАСС, а и още нещо важно, на което държи – в Аржентина вече ще се излъчва испаноезичната версия на руския тв канал Russia Today.
В Бразилия, преди да се включи във форума на БРИКС, Путин не само изгледа финала на Световното, не само пое от бразилската президентка Дилма Русеф щафетата към руското домакинство на следващия футболен шампионат през 2018-а, но и се разбра с нея за амбициозни руско-бразилски проекти в енергетиката и инфраструктурата. Бе договорено и гостуване на бразилска военна делегация в Русия с оглед вероятно закупуване на руска система за противовъздушна защита.
Русия има доста да наваксва като икономическо присъствие в Бразилия. Там по-напред с материала е Китай, който отдавна е първият търговски партньор на латиноамериканския гигант. А общо в региона е на второ място. Китайският президент Си Цзинпин също съчета участието си в срещата на БРИКС с посещения в самата Бразилия, в Аржентина, във Венесуела и в Куба. В Бразилия той даде рамо на силно атакуваната на домашен терен Дилма заради разходите около футболното първенство с царска покупка на 60 самолета от бразилския гигант «Ембраер». В Аржентина обнадежди Кристина Фернандес с китайски инвестиции в разработката на голямото местно находище с шистов газ и петрол Вака Муерта. Във Венесуела нагледа резултатите от 60-милиардните китайски кредити за тази страна. В Куба се включи в проекта с пристанището Мариел и т.н.
Ролите на Бразилия (където през ноември предстоят президентски избори), Индия (където скоро се смени правителството) и Южна Африка (тя на свой ред е първенец по китайски инвестиции) в БРИКС засега определено е по-слабо забележима от китайската и руската. Може би, когато се активизират и те, ще стане по-ясно какво точно ще се надгражда върху банковия фундамент на този друг възможен свят.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите




Партньори и спонсори















01.2.2002 г.

Visitor: 4003082