Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 43 (672), 03-11 ноември 2014

Битката на Дилма

Коравата дъщеря на българин и бразилка взе втори президентски мандат „на кантар”, но тепърва й предстоят още доста трудни изпитания в сблъсъка с олигархията от „Кафе с мляко”

Къдринка Къдринова


Дилма Русеф удържа победа „на кантар” в най-тежката си битка, спечелвайки нов президентски мандат с минимална разлика от своя съперник и получавайки една разделена и трудна за упрлавление страна. Това е общият лайтмотив в световните коментари за резултатите от изборите в Бразилия, който обаче куца заради една съществена неточност. От чисто човешка гледна точка най-тежката битка на Дилма бе по време на първата й кандидат-президентска кампания през 2010-а, когато насред предизборния маратон тя трябваше да се пребори и с рака. А ако анализът все пак се пречупи и през личността й, през характера й, през цялата й биография и през бразилската действителност, единственият коректен извод би бил, че Дилма просто никога не е спирала своята несекваща, неизменно тежка и всъщност една-единствена и вечна битка за по-добра съдба на бразилците. Още от революционните си младежки години и до днес, преминавайки през различни етапи и различни форми на изява, тази корава дъщеря на българин и бразилка целеустремено и решително следва ясната си траектория – към повече социална справедливост, към преодоляване на бедността, към активен държавен ангажимент за добруването на народа, към независима и националноотговорна външна политика, към латиноамериканска интеграция.
Неслучайно именно неразривната връзка на днешната Дилма с революционното й минало беше ключов акцент по митингите на привържениците й в сегашната кампания. А най-популярният постер, който се размахваше на тях, бе стилизираната й ала Че Гевара полицейска снимка от 1970-а, когато 23-годишната Дилма е арестувана заради нелегалната си дейност срещу тогавашната военна диктатура. Слоганът под снимката бе кратък: „Тя не предава”. Защото въпреки изтезанията, на които е подложена в затвора, Дилма не предава никого от другарите си. Послението е, че с такава закалка тя не предава и няма да предаде и народа си, на когото служи и сега. „Благодарим ти, че се бориш за нас! Обичаме те!” – такива текстове също се четяха по плакатите на симпатизантите й, сред които категорично преобладават хора от по-бедните класи.
Гласуването на 26 октомври ясно очерта разделението на Бразилия на почти равни половини. 51,6% от избирателите подкрепиха Дилма – и това са предимно представители на средите с леви убеждения и на бедните слоеве, за които осъществяваните от правителството социални програми са жизненоважни. А 48,4% гласуваха за съперника й Аесио Невес от Социалдемократическата партия, която въпреки името си де факто изразява интересите на дясната, консервативната и най-заможната част от бразилците. Разделението, разбира се, го имаше и преди, но сега то се открои особено контрастно. И доминираше през цялата предизборна кампания, по време на която всъщност се сблъскаха две концепции за развитието на страната – неолибералната и социалната.
Изразителят на първата Аесио Невес е внук по майчина на известния бразилски политик Танкредо Невес – стар социалдемократ, който през 1985 г. е избран от името на широка коалиция за първия демократичен президент след падането на военната диктатура в Бразилия, но умира без да успее да встъпи в длъжност. Аесио още тогава е в екипа на дядо си и така, покрай прочутата фамилия (а това е фамилията на майката, която младокът предпочита пред фамилията на баща си като по-„полезна”), внукът изкласява до губернатор на родния си щат Минас Жераис и до сенатор. Със сегашната си президентска кандидатура той стана изразител на онези национални олигархични кръгове, които са известни като съвременното продължение на стария бразилски феномен „Кафе с мляко”. Още в края на ХІХ и началото на ХХ век така е наричан съюзът на мощни финансови и търговски обединения от щата Сао Пауло, който е център на кафеената индустрия, и от щата Минас Жераис, където са най-големите животновъдчески и млекопроизводителни предприятия. Град Сао Пауло сега е арена на най-активните опозиционни прояви срещу управлението на Дилма, а споменатото губернаторство на Невес в Минас Жераис му е осигурило солиден тил там. Атаките и от двете посоки спрямо досегашния държавен курс в Бразилия са насочени към обръщането му в неолиберална посока, с акцент върху интересите на едрия капитал.
Вярно, поради особеностите на бразилската история и черните спомени от ултрадясната диктатура никоя солидна политическа сила в страната не желае директно да се анонсира като дясна, дори де факто и да е такава – като в случаят със Социалдемократическата партия и нейния кандидат Невес. Въпреки че по време на кампанията той отстояваше именно десни позиции, при дебатите упорито уверяваше, че ако спечели, ще запази социалните програми за бедните и в никакъв случай няма да приватизира големите държавни предприятия като например нефтения гигант „Петробраз”. В Бразилия, за разлика от България, не „национализация”, а „приватизация” продължава да е мръсна дума, а обществото се наежва не като чуе „ляво”, а като чуе „дясно”.
На този фон, разбира се, Дилма акцентира в президентската надпревара върху продължаването на социалния курс на своята Работническа партия. Той бе започнат още през 2003 г. с идването на власт на емблематичния Луис Инасио Лула да Силва, който направи „нашето момиче” своя дясна ръка, а после я лансира и за своя „наследничка” на президентсикя пост.
Още по времето на Лула Дилма си спечелва прозвището „бразилската желязна лейди” – заради наистина желязната й дисциплина, отдаденост на каузата и взискателност към всички съратници. С такъв характер трудно се печлят приятели където й да е, камо ли в лежерна Бразилия. Дилма не бе всеобща любимка в собствената си Работническата партия, когато Лула я предложи и наложи през 2009-а за кандидат-президентка. Още по-малко се харесаха решителните й действия срещу корупцията в държавата – включително и в „приятелските среди”, с които тя започна първия си мандат. Пословични станаха уволненията й на министри и висши държавни служители, изкушили се от нерегламентирани действия или дори само заподозряни в тях.
Тази принципност спечели на Дилма народни овации, но и много врагове на ключови позиции, което си пролича и в постоянното нагнетяване на враждебна атмосфера в медиите и политическите среди през целия й първи мандат. Тя бе критикувана за какво ли не. Търсеха се и се намираха начини за атаки „отвътре” и „в гръб”. В този регистър е и надъхването на демонстрациите срещу правителството й, развихрили се миналата година и в навечерието на световното футболно първенство в Бразилия тази година. Исканията на демонстрантите всъщност не се различават от правителствената линия. Иска се същото, но сега и веднага – мисия невъзможна където и да е, камо ли в толкова дълго живялата в социална сегрегация и поляризация Бразилия, започнала да излиза от това състояние именно с усилията на екипите на Лула и Дилма.
С безкомпромисната си позиция по скандала с американското подслушване на бразилски държавни институции и лично на нейните комуникации президентката Русеф опъна нервите и на Вашингтон. Тя демонстративно отмени свое важно посещение в САЩ, включително и договорена сделка за закупуване на американски военни самолети за бразилската армия. Същевременно си позволи да развива независима политика по линия на групата БРИКС, а и двустранните отношения на Бразилия с Китай и Русия, чиито държавни глави й гостуваха тази година и потвърдиха разширяването на сътрудничеството.
Дилма силно дразни САЩ и с топлите си отношения с Куба. В отговор на протестите срещу наистина зле функциониращата бразилска здравна система тя покани кубински лекари, които да отидат при най-бедните хора в най-изостаналите кътчета на страната – там, където разглезените от високите хонорари бразилски медици не стъпват. Освен това стартира мащабна бразилска инвестиция от около 800 милиона долара в строежа на ново голямо пристанище в кубинския град Мариел, където се изгражда и свободна икономическа зона. Амбицията е оттам да стартира бъдеща още по-голяма бизнес активност на Бразилия в целия Карибски регион, превръщащ се в много апетитна зона покрай разширяването на Панамския канал и строежа на нов междуокеански воден път през Никарагуа. Всичко това, както и фактът, че проектът в Мариел открива около 450 000 нови работни места за бразилци, бе изтъкнато от Дилма, когато в един от телевизионните дебати Аесио Невес я атакува, че си сътрудничи с държава, „която не зачита демокрацията”. Речникът му в този дебат изцяло се препокриваше с обичайния официален американски сленг спрямо Куба. Който, впрочем, изобщо не е в крак с времето. На току-що преминалото гласуване в Общото събрание на ООН дали да се отмени или не архаичното американско ембарго спрямо Куба 188 от 193 страни гласуваха „за”. „Против” бяха само САЩ и Израел, а Палау, Микронезия и Маршаловите острови се въздържаха.
Поляризацията на международните отношения като цяло, станала особено контрастна покрай украинската криза, предвещава на Дилма доста напрегнат втори мандат. Набралата самочувствие покрай изборния си резултат бразилска опозиция очевидно ще продължи да бъде всестранно подхранвана от външните фактори, заинтересовани в провала на латиноамериканската „лява вълна”, чийто най-мощен локомотив в момента е Бразилия.
Дилма обеща на избирателите си мащабна политическа реформа в страната, която да даде повече възможности на президентската институция в социалните реформи и в борбата с корупцията. Но доколко това ще бъде осъществимо със сегашното разположение на силите в Конгреса никак не е ясно. Формално Работническата партия на Дилма и съюзното й Бразилско демократично движение (БДД) запазиха мнозинството си и в двете камари. Но реално нещата да по-сложни. БДД е създадено по време на диктактурата като изкуствена опозиция, за да се придаде легитимност на тогавашния режим. Постепенно всички истински опозиционни сили обаче започват да се вливат в него и да го превръщат в действен акумулатор на промяната. Именно с тази слава БДД става и основен фактор в прехода към демокрация през 80-те. Но и до днес като идеология и състав продължава да е крайно шарен конгломерат. Ето как се получи, че лявото крило на БДД по време на сегашната кампания подкрепи Дилма. А дясното – Аесио Невес. В крайна сметка в момента не се знае каква позиция ще заеме БДД като цяло в Конгреса – дали ще продължи съюза си с Работническата партия, или онези от „Кафе с мляко” ще успеят да купят подкрепата му за отбора на Невес и сие. Затова може би най-трудната част от несекващата битка на Дилма тепърва предстои.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151869