Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега", 03-07-2004

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България

Първата задгранична мисия на Жозе Аугусто Линдгрен Алвес преди 34 години била на Пловдивския панаир. Днес топлата връзка с нашата страна го вдъхнови да издаде у нас двуезична антология на родната си литература

Къдринка Къдринова, снимки: Емил Иванов


В една и съща река два пъти не може да се влезе. А в една и съща къща? И това е трудно. Особено ако първия път си бил само един от многото гости, а втория път си я получил като твой дом, макар и служебен. И си й вдъхнал част от себе си.
Такава метаморфоза се е случила на посланика на Бразилия у нас Жозе Аугусто Линдгрен Алвес. Първото му идване в България било и първата му задгранична мисия като млад дипломат - преди 34 години. Изпратили го на Пловдивския панаир и останал там близо месец, докато траяло изложението. По онова време, при служебните му отскачания до посолството в София, за първи път прекрачил прага и на резиденцията на посланика на тихата уличка "Велико Търново" - току до Докторската градина, срещу легацията на Югославия. Солиден софийски дом в стила на 40-те години, с антре в тъмна ламперия, с вита дървена стълба в същия тон, отвеждаща госта към горния етаж, с уютни салони и градина с рози.
Тогава не му и хрумнало, че три десетилетия и нещо по-късно

ще се засели точно в същата къща

вече като посланик. И ще я зареди заедно със съпругата си Една и дъщеря им Жулиана с артистизъм, финес и спомени от всички кътчета, през които са ги водили животът и любовта.
Истинският дом на семейството сега е тук, а не в Бразилия, където тримата се задържат рядко заради професията на посланик Линдгрен. Тя от години разхожда дружното трио къде ли не по света - през Венецуела, Швейцария, Австрия, Чехия, Тунис, САЩ, та чак до Намибия. Отвсякъде имат по някоя вещ, която с удивителна хармония се е вписала в общия колоритен ансамбъл - украшения, мебели, сервизи, етнографски сувенири, картини.
Изобразителното изкуство е на особена почит. Домакините са подредили свои предпочитани платна по всички стени в дома, но първата творба, която пресреща посетителя още до стълбата, е на български художник. Втората, естествено, е на бразилски. После има сръбска картина, полска... "Не търся непременно прочуто име. Купувам онова, което ми харесва, което кореспондира със собствения ми вкус и настроение", казва посланик Линдгрен.

Лъчезарната му съпруга Една има свой уникален принос

за естетиката на дома - със своите стилни керамични изделия. Тя ги майстори и рисува сама, в специална работилница в приземния етаж. Повечето са срамежливо подредени на малка етажерка край стълбището към спалните, други допълват масичките и шкафчетата в гостните.
Керамичните купички сякаш излъчват жизнената енергия, която струи от Една. А до тях е и портретната снимка на най-ценното семейно съкровище - 13-годишната чаровница Жулиана. Уви, гостуването на екипа ни се пада в часове, в които девойчето е на училище и нямаме късмета да го видим.
Таткото обяснява, че тийнейджърката е ученичка в Англо-американския колеж в София и хвали подготовката там, но добавя, че би могло да се желае още за преподаването на български език, българска история, българска култура. "Там учат деца на много дипломати от различни страни. За всички тях би било само от полза, ако научат нещо повече за страната, в която работят родителите им. А за и от България има много какво да се научи," смята посланик Линдгрен.
И той, и съпругата му говорят с много любов за България и българите.

Ценят най-много нашата сърдечност и спонтанност,

които им напомнят бразилските и които са ги дарили с много български приятели. Чувстват се тук много повече "у дома", отколкото из други географски ширини.
Семейството пристигнало у нас след мандат в Сан Франциско. "Това е, разбира се, по-хубав, по-богат, по-подреден град от София. Но с хората тук ни е несравнимо по-топло на душата," казва посланик Линдгрен.
Той е искрен човек и не премълчава онова, което го тревожи - особено спрямо така обичаната България: "Имате толкова хубава природа, такава вълнуваща история, тъй прекрасни условия за туризъм. Попадал съм на истински вълшебни места из страната. Особено за Велико Търново нямам думи. Или Казанлък, с розите... Или Банско, с механите...

Но защо столицата ви е така зле поддържана?

Кой турист ще поиска да пътува из вътрешността, след като попадне на обичайните отблъскващи гледки още край летището в София - изпотъпканите и съсипани зелени площи например, или обратното - избуялите и неокастрени храсталаци? Не е въпрос на пари, убеден съм, и аз идвам от Третия свят."
Посланик Линдгрен има остра чувствителност за социалните трусове и съблюдаването на човешките права - от години това е тема на поредица негови авторски книги и публикации в общи сборници. Цял рафт в библиотеката на кабинета му не стига да побере изданията, в чиято подготовка се е включвал като автор. Той е един от 18-те индивидуални членове от цял свят на Комитета за борба с расовата дискриминация към Комисията по правата на човека в Женева - а това е ясно признание за приноса му в тази деликатна област. Ежегодно по няколко пъти пътува до Швейцария, за да участва във форуми там.
Това обаче не му пречи да разпалва и другата си страст - към литературата. Именно благодарение на личните усилия на посланик Линдгрен в края на миналата година в София бе издадена уникалната

двуезична антология "Седем бразилски разказа",

в която едновременно на български и на португалски са представени седем ярки имена от различни исторически периоди и различни литературни течения в бразилската изящна словесност. Впечатляващият предговор, както и представянето на всеки от седемте автора, че и финансирането на изданието - всичко е дело на бразилския посланик. В момента той сърцато работи за "втората серия" - още един подобен сборник, този път с още повече, може би към 10, изтъкнати автори от Бразилия.
Посланик Линдгрен не крие, че за инициативата си е бил вдъхновен от високото ниво на подготовка по португалска филология, което го изненадало и в Софийския, и във Великотърновския университет. Преподавателите и студентите го спечелили с дълбоките си познания за културата и литературата и на Португалия, и на Бразилия. "Интересът в България към нашата страна надхвърля далече онова средно равнище, което, като дългогодишен дипломат, съм имал възможността да наблюдавам в други неромански страни", написал е посланик Линдгрен в предговора към "Седем бразилски разказа".
А на нас разказва как завел един от живите класици на бразилското художествено слово - члена на бразилската Академия за литература Маркос Виласа, на открита лекция за бразилската литература в СУ "Кл. Охридски". Там една студентка направила такъв литературен анализ на популярно бразилско произведение от епохата на романтизма на такъв изтънчен португалски, че гостът бил направо замаян. И казал, че това е неговото "най-силно преживяване извън Бразилия". "И за мен е така", усмихва се посланик Линдгрен.

Видяно: 1233Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151891