Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега" на 23-01-2003

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка

Президентът Лула повери енергийния сектор на днешната "желязна лейди" в екипа си - Дилма Русеф, която е някогашна боркиня от Революционния въоръжен авангард "Палмариш"

Къдринка Къдринова


Българска следа грейна в екипа на новия бразилски президент Луиш Инасиу Лула да Силва - министърката на мините и енергетиката Дилма Вана Русеф Линяриш. Фамилията Русеф й е наследство от нейния баща, който бил българин.
Уви подробности за нашенския корен бразилската преса не съобщава. Може би защото екзотичният произход не е нищо изключително за тамошната публика, съставена именно от потомци на какви ли не преселници.
Много поводи за прехласване обаче дава личността на самата 54-годишна министърка, наричана - въпреки миловидната си и до днес външност - "желязната лейди" на новия кабинет. Нито една публикация за нея, нито едно интервю не минава без припомняне на буйната й младост. А тя е

ДОСТОЙНА ЗА ПРИКЛЮЧЕНСКИ ФИЛМ

Дилма е едва на 18 години, когато през 1967 г. - годината на гибелта на легендарния Че Гевара в съседна Боливия - се включва в лявата групировка "Работническа политика" (ПОЛОП) в щата Минас Жераис. По онова време тя вече е омъжена и влиза в политиката заедно с мъжа си Клаудиу Галеану де Магаляиш Линяриш. Пак заедно с него малко по-късно напуска ПОЛОП и се прехвърля в още по-лявото, радикално и нелегално Командване за национално освобождение, в чието ръководство е избрана през април 1969 г.
Междувременно - през 1968 г. - в Бразилия е извършен военен преврат и е установен суров репресивен режим, който поставя извън закона всички партии. С особен хъс се преследват представителите на левицата. Развихрят се т. нар. "ескадрони на смъртта" - военизирани десни групировки, които под закрилата на властите избиват противниците на режима. Мнозина са отвлечени и изчезват безследно.
Отговорът отляво е още по-рязко радикализиране. Тенденцията е обща за цяла Латинска Америка и става типична за политическите настроения там в края на 60-те и началото на 70-те години, когато е и най-бурният възход на т. нар. "ултралеви".
Ярък епизод от този период е отвличането на американския посланик в Бразилия през септември 1969 г., за което повече от две десетилетия по-късно бе сниман излъчваният и у нас филм "Четири дни през септември".
Дилма Русеф по това време развихря бурна конспиративна дейност вече в редиците на Революционния въоръжен авангард "Палмариш". Сменя нелегални квартири и имена. Подвизава се ту като Естела, ту като Луиша, ту като Патрисия, ту като Ванда. Любим певец й е американският бунтар Боб Дилан.
При един вътрешен конфликт я отстраняват от участие във въоръжени акции, но на нейна страна застава видният революционер Карлуш Франклин Паишао ди Араужу. Тя заживява с него и двамата продължават борбата в друг щат - Риу Гранди ду Сул. После - в Сау Паулу. Но там ги застига провал.
На 16 януари 1970 г. 21-годишната

ДИЛМА Е АРЕСТУВАНА И ПРЕКАРВА 22 ДНИ В ЗАТВОРА В САУ ПАУЛУ,

където я подлагат на жестоки изтезания.
33 години по-късно - в едно неотдавнашно интервю - я питат как преживяното зад решетките е повлияло на характера й. "Мъченията ни научиха да преодоляваме слабостите си", отговаря днешната министърка.
Темпераментът й и сега е същият. Езикът й е остър, позициите - принципни. Тя продължава да мрази екстравагантните тоалети и да работи по 15 часа на ден. Заради твърдостта си е спечелила и прозвището "желязната лейди". С тази особеност, че всичката й настъпателност е подчинена на социалните ангажименти, които пое новият управляващ екип, дошъл на власт заедно с президента Лула на 1 януари т. г.
В Работническата партия на Лула - който с подвизите си на профсъюзния фронт също като Дилма е дете на революционния дух на 60-те и 70-те години - тя влиза преди 3 години. Бившата "градска партизанка" е и един от авторите на икономическата програма, с която Лула спечели изборите с 63% от гласовете през октомври м. г. Сега тя не само оглавява министерството на мините и енергетиката, но и координира инфраструктурните проекти на новия кабинет.
Днешната й роля е преди всичко на

СОЦИАЛНО АНГАЖИРАН ТЕХНОКРАТ

Бурната й революционна биография не й попречва навремето блестящо да завърши икономика във Федералния университет на Риу Гранди ду Сул. Има и докторат по теория на икономиката и финанси.
След падането на военните от власт през 1985 г. - от 1986 до 1988 г., Дилма работи като икономически секретар в общинския съвет на Порту Алегри. През 1991-1993 г. е председател на фондация за икономика и статистика в Риу Гранди ду Сул. Пак там от 1993 до 1994 г. и от 1999 до 2002 г. е секретар по енергетиката, мините и комуникациите в щатското правителство. Целия си революционен хъс тя хвърля в реализирането на социални проекти. Местните гаучоси дълго ще я благославят за усилията й да прокара ток до бараките им.
Какъв е приносът за това на българската кръв във вените на бразилската Пасионария никой не знае, но със сигурност за нас е ласкателно да знаем, че тъкмо нашенска издънка отървава милиони бразилци от познатия и нам режим на тока.
В Бразилия и днес има между 12 и 20 милиона души, които практически са лишени от електричество.

"НАШАТА ЦЕЛ Е ДА ГИ ВЪВЕДЕМ В ЦИВИЛИЗАЦИЯТА,

като достъпът до електроенергията стане всеобщ", зарече се Дилма Русеф в дадено наскоро интервю за най-големия бразилски вестник "О Глобу". Звучи почти като прочутата Ленинова фраза: "Комунизмът е съветска власт плюс електрификация на цялата страна." Прагматици се зачудиха за цената на един такъв експеримент на бразилска почва.
Публикацията в "О Глобу" беше с красноречивото заглавие "Огнената сила на една бивша партизанка". Кой знае обаче дали тази сила ще й е достатъчна, за да се пребори с изискваното от МВФ 30-процентно увеличение на тока в Бразилия, което ще удари тъкмо по най-бедните слоеве... Икономиката на страната е в тежка криза и само обещаният от МВФ 30-милиарден заем може да й помогне. Но ако рецептите на световните финансисти не се спазват, щедростта им може да пресъхне. А това ще е тежък удар за амбицираното да подобри живота на обикновените бразилци ново правителство,

ЗАКЪРМЕНО С ЛЯВАТА РОМАНТИКА НА 70-ТЕ

При встъпването си в длъжност Лула изрече прочувственото заклинание: "Ако до края на мандата си осигуря на всички бразилци възможността да закусват, обядват и вечерят, аз ще съм изпълнил мисията на своя живот." Същата емоция със сигурност зарежда живота и на Дилма, и на цялата плеяда други бивши борци с диктатурата, които днес са из министерските кресла и висшите държавни постове в Бразилия. Ако те успеят, може би това ще е реваншът на мечтите от барикадната им младост. Ако се провалят, може би това ще е поредното убийство на копнежа за един по-човечен свят.

Видяно: 800Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151827