Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Пепеляшки по кубински

Журналистите на Острова на свободата блестят с висок професионализъм, желязна автоцензура и взети назаем дрехи за пред камерата

Людмила Зашева, Хавана-София


“Утре в пет сутринта идва кола да те вземе, в 6.00 трябва да си в студиото, за да водиш извънредния сутрешен блок до 13.00”.
Часът е 21.00, мястото е Хавана, времето е сезонът на ураганите, а лицето, което получава това обаждане, се казва Милени Торес. Тя е кореспондент на Кубинската национална телевизия в провинция Лас Тунас, дошла е в Хавана за специализация в Международния институт по журналистика. Има известен опит във воденето на сутрешен блок – правила го е преди година в продължение на три месеца. Сега обаче поканата идва съвсем изненадващо. Тя се колебае, но в крайна сметка решава да приеме. Такъв шанс не се изпуска. И щом затваря телефона, изпада в паника. Не толкова от съмнението дали ще се справи, колкото заради това, че няма какво да облече. Започва трескаво преравяне на куфара. Не е очаквала такова предложение и не си е донесла нищо от официалните дрехи. Водещите в кубинската телевизия не могат да разчитат на “гардероб”, дори нямат гримьор. Всеки се спасява поединично. Както може.

Тази “драма” се разигра пред очите ми, с Милени деляхме една стая в общежитието на института в продължение на едномесечната ни специализация.
С общи усилия - от нейния и от моя куфар - успяхме да стъкмим един що-годе подходящ за многомилионна аудитория тоалет и тя си легна поуспокоена, но от вълнение цяла нощ се въртя в леглото. В 4.45 телефонът в стаята звънна за събуждане, в 5.00 тя вече беше излязла.
На зазоряване пуснах телевизора със свито сърце – притеснявах се, че след всички тези преживявания Милени ще се провали, та тя дори не знаеше какво точно ще прави, нямаше сценарий, нямаше и ред написан предварително.
Милени не само не се провали. Тя беше блес&#