Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Монитор", 15.1.2005

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС

Сътрудничеството между държавите ни е перспективно и в политиката, и в търговията

Къдринка Къдринова, Бразилия - София


- Г-н президент, в каква насока ще се променят българо-бразилските отношения след посещението на президента Първанов?
- Посещението на президента Първанов - първото на български държавен глава в Бразилия, е голям импулс за насърчаване на взаимното опознаване между нашите две страни и дава възможност за ускоряване на двустранните контакти в различни сфери. Подписахме два договора, които ще допринесат за напредъка в сътрудничеството между нашите правителства.
През последните три години се забелязва засилване на контактите между Бразилия и България, увеличават се обемът и асортиментът в двустранната търговия. Убеден съм, че настоящето посещение ще издигне на нов етап отношенията ни.
- В кои сфери България и Бразилия биха могли да развият взаимноизгодно сътрудничество?
- Освен да развиваме досегашните контакти, ще се стремим да договорим нови области, в които да работим съвместно както на политическо, така и на търговско-икономическо ниво. В областта на политиката ще спомена ролята, която можем заедно да играем за осъществяване на реформата на ООН - тя цели създаването на нов международен ред, който по най-ефективен начин да отговаря на нуждите на съвременния свят. Що се отнася до търговската област имам информация, че бихме могли да осъществим много изгодно сътрудничество в областта на регионалната гражданска авиация, както и за разширяване на асортимента на търгуваните стоки с нетрадиционни продукти.
- Във Вашия кабинет има министър от български произход - г-жа Дилма Русефф. Какво е мнението Ви за българите и по-конкретно за тези, които живеят в Бразилия?
- Наистина министърът на енергетиката и минното дело г-жа Дилма Русефф, е дъщеря на български емигрант. Бразилският народ е формиран от представители на различни народности, избрали Бразилия за втора родина. Сред тях са и българите, които много бързо са се интегрирали в бразилското общество и сега се отличават с работата си в различни области, такъв е и случаят с г-жа Дилма Русефф. Като друг пример мога да посоча присъствието на голям брой български музиканти, които работят в гр. Манаус, щата Амазонка и допринасят активно за развитието на местния симфоничен оркестър. Приносът на българите към бразилското общество само потвърждава положителната ни представа за тях като много работливи и съзидателни хора.
- Как приемането на България в ЕС и процесите на континентално сътрудничество в Латинска Америка ще повлияят върху отношенията между България и Бразилия?
- Бразилия има традиционно добри връзки с европейските страни и с ЕС като цяло. Приемането на България в ЕС, предвидено за 2007 г., без съмнение ще даде още по-голям импулс на двустранните контакти. Ще можем да се възползваме от опита и институционалната обвързаност, за да положим основите на отношенията на Бразилия с ЕС.
- Какво е мнението Ви за проекта за свободна търговия в цяла Америка?
- Преговорите за създаване на Зона на свободна търговия на Северна и Южна Америка (АЛКА) дават големи възможности за разширяване на търговските контакти. Много важен е и кръгът многостранни преговори в Доха на Световната търговска организация , както и преговорите на МЕРКОСУР с ЕС за постигане на двустранен регионален договор. Целта може да бъде постигната при условие, че преговорите действително позволят да се преодолеят различията и да отпаднат пречките, които забраняват разширяването на търговията към развиващите се страни като Бразилия, например. Настояваме за премахване на субсидиите за износ и за съществено намаляване на помощите, които вредят на аграрната търговия. Смятаме, че тези преговори не трябва да ограничават взимането на мерки, предприемани в полза на обществото, за неговото икономическо и социално развитие.
- Как ще обясните феномена на лявата вълна в Латинска Америка, към която повечето от политическите наблюдатели в света причисляват Вашето правителство?
- Смените на правителства в страните от Южна Америка през последните 3-4 години са здравословен процес, който потвърждава жизнеността на демокрацията в нашия регион. Въпреки по-голямата икономическа стабилност през последните години Южна Америка трябва да направи още много, за да превъзмогне бедността и дълбокото неравенство. Това са предизвикателствата, с които ще се сблъскваме в близките години. Сега на континента цари политическа хармония. Тя ни позволява да отчитаме напредък в регионалната интеграция, обърната към социално сътрудничество и диалог, политическа координация и търговия. Най-ярките резултати, които постигнахме в това отношение, са сключените договори за свободна търговия между МЕРКОСУР и Общността на народите от Андите и създаването на Общността на страните от Южна Америка на 8 декември 2004 г. в Перу.
- През 2003 г. дойдохте на власт с обещанието да осигурите на всеки бразилец закуска, обяд и вечеря. Докъде стигнаха нещата?
- Да се гарантира качествено и редовно хранене на цялото население е повече от обещание: това е предизвикателство от етичен, морален и политически характер. Наистина издигаме осигуряването на прехраната като основен приоритет на нашето правителство. За да постигнем тази цел, лансирахме социалната програма "Край на глада" с три основни направления: отпускане на средства на бедни семейства по програмата "Семейна помощ", осигуряване на пълноценно хранене и водене на социална политика, насочена към еманципиране на обществото. Сега програмата "Семейна помощ" обхваща 5, 6 милиона семейства - 60% от тези, които попадат под границата на бедността. За настоящата година цифрата ще стане 8,7 милиона, а през 2006 г. програмата ще обхване всички бедни семейства. Провеждаме и програмата "Осигуряване на храна от семейното земеделие", при която правителството гарантира изкупуването на продукцията на малките селскостопански производители, с която се осигурява закуската на децата в училище, изхранването на детските градини и малката потребителска кошница. Програмата "Мляко" осигурява 47, 5 милиона реала, с които се закупуват 574 000 литра мляко на ден. В тази връзка в градовете с население над 100 000 души "ресторанти за народа" предлагат на нуждаещите се качествена храна на ниски цени. Третото направление на програмата "Край на глада" осигурява работа и доходи на хората, както и местно и регионално развитие.
- Дарихте наградата на принца на Астурия в размер на 50 000 евро на Фонда на ООН за борба с глада в света. Смятате ли, че подобни примери могат да променят дисбаланса между мултинационалните интереси и нуждите на бедните страни?
- Дарих наградата, която получих от принца на Астурия за Фонда “Бразилия-Индия-ЮАР”, който създадох с президентите на тези две страни. Фондът финансира проекти в развиващи се страни за преодоляване на бедността. Средствата за Фонда се осигуряват от правителства и мултинационални компании . Все още събраните средства са скромни в сравнение с нуждите на развиващите се страни, но фондът вече има конкретен механизъм за сътрудничество между страните от Юга и това ще даде много добри резултати в борбата срещу глада. Инициативите не се ограничават само с това. Решили сме да мобилизираме международната общност за общи действия в борбата с тези бедствия, като създадем нови механизми за финансиране на развиващите се страни. Това бе целта на срещата на световните лидери за борба с глада и бедността, която организирахме през септември м.г. в Ню Йорк. В нея активно участие взеха правителствата на Франция, Испания и Чили, както и генералният секретар на ООН. Успоредно с това предвиждаме да ликвидираме пречките за развитието на страните от Юга в рамките на международната система за търговия. Ние сме за пълното интегриране на аграрния сектор в общата търговия, защото той е в състояние да задвижи местните икономики и да разкъса обръча на бедността в развиващите се страни.
- Как, според Вас, може да се подобри светът, в който живеем?
- Не се съмнявам, че пътят към траен мир задължително трябва да премине през един нов международен ред, който да гарантира реални възможности за икономически и социален прогрес на всички страни. Този нов ред изисква моделът на глобалното развитие да бъде реформиран и да се създадат наистина демократични международни институции, които да зачитат правата и стремежите на всички народи. Както винаги, съдбата на света е в ръцете на хората.

Видяно: 914Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151872