Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Монитор", 26.03.2005

Другият възможен свят започва в Бразилия

Порто Алегре ежегодно събира алтерглобалисти и мечти за нови утопии, а Рио де Жанейро си остава туристическа перла, в която сънищата се сбъдват

Къдринка Къдринова Бразилия-Сао Пауло- Рио де Жанейро-София
"Един друг свят е възможен" и "Нашият свят не е за продан". Тези лозунги се родиха с алтерглобалистите същите, които по-рано ги наричаха антиглобалисти, а те се обиждаха, защото не били срещу глобализма, а за алтернативния глобализъм, за възможния "друг свят", различен от оня, в който всичко решават МВФ, Световната банка и големите корпорации. Тя, мечтата за обществени отношения, в които доминира хуманизмът, солидарността, грижата за по-слабия, справедливото разпределение на благата, е откакто свят светува. И дори превърна "Утопия"-та на Томас Мор в нарицателно.
От 2001 г. тази мечта си има конкретен адрес пристанището Порто Алегре в Южна Бразилия. Тогава там за първи път се събра и издигна своя лозунг за "другия свят" ежегодният вече Световен социален форум отговорът на алтерглобалистите на Световния икономически форум в Давос. Докато в швейцарския курорт всеки януари се стичат костюмирани държавници и юпита, здраво стъпили върху пазарните принципи, по същото време бразилският пристанищен и работнически град посреща пъстра и жизнерадостна многоезична публика, която умува как с данъци върху спекулативния капитал да пребори световния глад.
Тъй беше и този януари по цялата 4-километрова "трибуна за мнения", опънала се от пристанището на Порто Алегре до пакра "Мариня до Бразил", из всичките над 200 зали и аудитории и над 300 палатки и тенти, където 150-е хиляди предимно млади участници в 5-ия Световен социален форум водеха кипящи спорове каква точно трябва да е алтернативната конструкция на днешното ни време.
Невзрачният със сивите си работнически гета Порто Алегре, граден някога от емигранти от Италия, Германия, а по-късно и от Полша, Украйна, Япония, не случайно е избран за столица на алтерглобалистите. Още по време на военната диктатура в Бразилия през 70-е години на миналия век градът става истинска крепост на лявата Работническа партия партията на сегашния президент на страната Инасио Лула да Силва, някогашен стругар и легендарен профсъюзен борец от барикадите. Той идва на власт през януари 2003 г. /точно 2 г. по-рано за победата му "загрява" 1-ият Световен социален форум в Порто Алегре/ с обещанието, че ще осигури "на всички бразилци правото да се хранят по три пъти на ден".
Сега, на третата година от мандата му, мнозина го критикуват, че не е изпълнил всичко от обещаното и че както доста други държавници по света е принуден да се съобразява с желязната хватка на МВФ, от чиито кредити зависи и бразилската икономика. Все още доста многобройните привърженици на Лула обаче са убедени, че Бразилия не е имала по-човечен и по-земен президент. Популярност сред феновете му печели и неговата дружба с другите леви лидери в Латинска Америка Фидел Кастро в Куба, Уго Чавес във Венецуела, Нестор Кирчнер в Аржентина, а отскоро и току-що спечелилия властта в Уругвай Табаре Васкес. Колоритната компания заключва един солиден "ляв пояс" на южния материк, от което личи, че емоционалните местни обитатели изглежда са естествената питателна среда за съвременния ляв политически идеализъм.
Фактът, че под водачеството на Лула Бразилия се превръща в родина на алтерглобализма, едва ли учудва някого. Но за определянето конкретно на Порто Алегре за своеобразна столица на движението допринася и открай време лявото местно управление в града. Патент на кметството тук е т.нар. "открит бюджет", който се разпределя по възможно най-демократичния начин, прилаган досега в света. Просто всеки градски район си избира свой малък парламент, който колективно решава за кои най-належащите нужди да отиват общите пари. Всичко е прозрачно, подкупите са излишни, защото от градските съветници не зависи нищо.
Порто Алегре, който никога по-рано не е привличал туристи, сега всяка година живва покрай световните социални форуми. Не че участниците им пилеят много, даже напротив, всеки е с ограничени средства, но многоезичното братство носи живец, колорит и уникална реклама на града. Заради форумите дори се е наложило да бъде разширено и превърнато в международно старото летище. По време на вавилонските стълпотворения местните таксита возят по намалена тарифа и закръглят сумите не нагоре, а надолу, а търговците пък снижават цената на сувенирите.
Къде по-популярни от Порто Алегре са другите "визитни картички" на многоликата Бразилия величествената Амазония, старата столица Салвадор, възпята от класика Жоржи Амаду като магнетичната Байа, курортът Натал… Трите спирки, без които обаче нито един турист няма да получи поне бегла представа за Бразилия, са самата едноименна на страната столица Бразилия, промишленият гигант Сао Пауло и непомръкващата перла Рио де Жанейро.
Столицата Бразилия е строена насред отвоювано от амазонската джунгла плато. Издигната е само за 41 месеца строежът приключва през 1960 г. като истински "град на мечтите". Архитектите Оскар Нимайер и Лусио Коста вграждат в проекта си своята идея за социално равенство, целта е там да няма класови разслоения, за всеки да бъде осигурено достойно жилище. Утопичният им стремеж е в синхрон и с тогавашното политическо управление в Бразилия, което не само намира нужните средства, но и наистина вярва, че новата столица ще доведе до икономическо съживяване на "вътрешността" на грамадната страна. Целият свят е възхитен и завладян от бразилската романтика. И то за много години напред. През 1987 г. ЮНЕСКО слага град Бразилия в списъка си на най-ценните архитектурни наследства редом с Рим, Париж, Хавана.
Архитектурата впечатлява и днес, но урбанистично градът не оправдава надеждите на създателите си. Проектиран за 400 000 жители, днес той е принуден да побере над 2 милиона, които си спомнят само с ирония за мечтите за социално равенство. А 97-годишният архитект Оскар Нимайер доживява дните си не в сътворената от фантазиите му Бразилия, а в Рио...
Бразилия е построена под формата на самолет. В "пилотската кабина" е Площадът на трите власти, където са президентският дворец, парламентът и Върховният съд. По "тялото" на самолета се строени всички министерства и учреждения. "Крилете" са жилищните комплекси нещо като "Младост" и "Люлин". Широко, просторно и… скучно.
Съвсем различно е усещането в "индустриалното сърце" на Бразилия 18-милиония гигант Сао Пауло. Там доминира забързаният делови ритъм на големите автомобилни и самолетостроителни заводи, на банките, на лъскавите търговски центрове. Небостъргачите а ла Чикаго и Ню Йорк хвърлят дебели сенки върху незабележими в подножието им стари колониални сгради, а под паметника на революцията от 1932 г. минава тунелът на името на легендарния пилот от формула 1 Аертон Сена, чийто роден град е именно Сао Пауло.
Най-вълшебното преживяване в Бразилия все пак си остава досегът с Рио де Жанейро, който този януари навърши 440 години. Дошлите тук през януари 1565 г. португалци просто сбъркали причудливо врязания в сушата залив Гуанабара с река и оттам измислили и името на града Януарска река. Въпреки че днес най-гръмката слава на Рио е свързана със следващия месец февруари, когато е ежегодният най-бляскав карнавал на света.
Дори и да не уцели тази феерия обаче, туристът задължително пада в плен на дружелюбните и лъчезарни кариоки /както са известни местните жители/. Именно те, а не прочутите забележителности като хълмовете Захарната глава или Корковадо с кацналия отгоре му 40-метров монумент на Христос, са най-завладяващата магия на Рио. Именно хората и тяхното умение да се наслаждават на живота, музиката, любовта придават особен вкус и на разходката край плажовете Копакабана, Ипанема, Леблон, и на ефектно разсичаните пред туристите кокосови орехи, които така сладко утоляват жаждата за нещо различно, отдавна сънувано… Това също е другият възможен свят, стига да можете да си го позволите.
Видяно: 2322Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151897