Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега", 17-08-2002

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници

Непризната дъщеря виси на шията на перуанския президент, жената на венецуелския не ще да е "мъченица на революцията", щерката на бившия аржентински държавен глава ревнува от мащехата си

Къдринка Къдринова


Мнозина се цупят на латиноамериканските сапунени сериали, мърморят, че в тях всичко било пресилено сърцераздирателно, а в живота не било така. Хайде де! Зависи в чий живот! Я какви бурни страсти на талази връхлитат един през друг не кого да е, а баш латинопрезидентите - в пълен синхрон с емблематичния за подопечния им континент жанр. Последните виражи на паралелните сюжетни линии - в Перу, във Венецуела, в Аржентина - са така завихрени, та чак да им секне дъхът на по-слабонервните домакини.
"Признай, че си баща на детето!" - това от месеци ехти под прозорците на 55-годишния перуански президент Алехандро Толедо. Противниците му превърнаха в знаме на своите агитки 14-годишната Сараи, зачената по твърдения на майката Лукресия Ороско от самия Толедо.
Скандалът се точи още от времето, когато Толедо едва се засилваше към президентското кресло с предизборната кампания миналата година. Това тогава не го препъна за победата. Перуанците харесаха Толедо, защото той стана първият индианец, добрал се до най-високия пост в държавата. Биографията му - от бедно ваксаджийче, едно от 16-те деца в мизерстваща индианска фамилия, през спечелена стипендия за Харвард, докторат по икономика в САЩ и престижни постове в Световната банка и ООН до президентския дворец в Лима - бе сбъдната мечта за мнозинството от избирателите, живо превъплъщение на любимите им телеприказки. Подмятанията за извънбрачно дете не можеха да вгорчат вярата в положителния герой, а само правеха по-пикантна мъжествеността му.
Една година след идването му на власт обаче Толедо взе да губи ореола си - поради простата причина, че не успя да реши с един замах хроничните проблеми на Перу като бедността, безработицата, престъпността. И на мода пак дойде сагата със Сараи.
Борбената й майка наскоро дори организира

МАСОВО ПРАНЕ НА МРЪСНО БЕЛЬО

в легени под прозорците на президентския дворец в Лима. С посланието - вижте кирливите ризи на държавния глава. Разхвърчалата се пяна бе в повече дори за сапунен сериал. Но произведе бърз ефект. На 7 август Върховният съд задължи Толедо да даде кръвна проба за ДНК-тест за установяване на бащинство. Иначе го заплашваше арест.
За такъв тест сеньора Ороско воюва още от 1992 г., но досега все не успяваше да стигне до въжделеното съдебно решение. На многобройните дела, на които Толедо бе призоваван като ответник, той все отказваше да даде кръвна проба, макар и да не отричаше връзката си с Лукресия.
Според собствените му показания двамата се запознават през 1986 г. в един бар, където

ЛУКРЕСИЯ Е ДОВЕДЕНА ОТ ПОЗНАТ НА ТОЛЕДО СЕНАТОР

"Връзката се реализира по един или друг начин през 1987 г.", обяснява Толедо пред съда.
По онова време той е разделен с жена си - червенокосата белгийска антроположка с американски паспорт Елиан Карп, с която се запознава по време на следването си в САЩ. Те се женят през 1970 г. След 10 години започват да живеят отделно. След още 10 пак се събират. Имат 20-годишна дъщеря - Чантал. Тримата сияят на общите снимки след победата на Толедо в изборите. Казват, че половината от триумфа си той дължи на жена си, която говори кечуа - езика на местните индианци, по-добре от него.
През десетте години междинна разлъка обаче се завръзва авантюрата с Лукресия Ороско, която през декември 1988 г. ражда малката Сараи. Порасналото днес девойче отракано поема от майка си щафетата на медийната атака по непризнаващия го татко. Лицето на момичето грее от десетки плакати и дори от Интернет-страница с апели за ДНК-тест. То лично раздава и диплянките си из улиците на Лима. "Трябва да ме признае!

НЕ МОЖЕ ДА Е ДОБЪР ПРЕЗИДЕНТ, АКО НЕ Е ДОБЪР БАЩА!",

натяква Сараи в пороя от интервюта.
Сондажи сочат, че 80% от перуанците вече смятат същото. И въобще не желаят да слушат доскорошния си любимец, който скучно повтаря все едно и също - че кампанията е подклаждана от опозицията.
Друга семейна драма раздира битието на бившия президент на Аржентина Карлос Саул Менем, отново заканил се да щурмува президентския дворец "Каса Росада" на изборите догодина. Любимата му дъщеря - 31-годишната Сулемита Мария Ева Менем, не може да му прости брака с 38-годишната бивша мис Вселена - чилийката Сесилия Болоко.
Докато Сесилия я нямаше на хоризонта и таткото беше държавен глава, Сулемита изпълняваше ролята на първа дама и му правеше компания при визитите в чужбина - и в Бъкингамския дворец, и в Белия дом, и в Кремъл. Танцуваше страстни танга с принц Чарлз,

ПРИНЦ ЕНДРЮ Й ДАВАШЕ В УСТИЧКАТА МАЛКИ СЛАДКИ,

Клинтън й показваше саксофона си...
Отговорната мисия на първа дама легна върху крехките плещи на Сулемита след бурния развод на родителите й през 1994 г., когато майката - Сулема Йома, беше шумно изхвърлена с куфарите си от "Каса Росада". После тя обвини бившия си мъж за гибелта на сина им - Карлитос, загинал в мистериозна катастрофа с вертолет в Колумбия през 1995 г. Според Сулема Йома Менем замесил момчето в трафик на оръжие и така причинил смъртта му.
Въпреки всичко дъщерята Сулемита остана до бащата. И вярно го следваше навсякъде през двата му мандата. Сигурно е била готова да го прави пак и през задаващия се трети. Ако не се беше появила изкусителката Сесилия...
Русата чилийка идва да интервюира Менем и го омайва. Двамата сключват брак миналата година - и Сулемита става излишна. Бясна, дъщерята рязко обръща гръб на таткото, започва да подкрепя обвиненията на майката. От отчаяние дори напуска Аржентина. Преселва се в Маями, където за отмъщение се залюбва

С ТРЕНЬОРА СИ ПО ФИТНЕС - МУСКУЛЕСТ ПУЕРТОРИКАНЕЦ,

и започва на поразия да харчи бащини пари за тоалети. Аржентинско списание пише, че е направила покупки за 500 000 долара. "Кой може да похарчи толкова пари за дрехи! Само 20 000 са, е, нека да са 30 000", обяснява се Сулемита. В потъналата в тежка икономическа и политическа криза Аржентина тия суми звучат по-цинично, отколкото е поносимо за сапунен сериал...
Бурно политическо сътресение предшества и личната драма на венецуелския президент Уго Чавес. Съпругата му - бившата кралица на красотата и изпълнителка на характерни мексикански песни Марисабел де Чавес, обяви, че ще се развежда малко след неуспелия опит за преврат срещу мъжа й през април т. г.
"Не искам нито да съм мъченица на революцията, нито да бъда използвана от опозицията. Тук много хора се чувстват като мен -

КАТО ПАРЧЕ САЛАМ, СТИСНАТ МЕЖДУ ДВЕ ФИЛИИ",

изповядва 37-годишната Марисабел пред венецуелския в. "Ел Универсал".
Мъжът й нашумя с бурния си революционен нрав, сприятелил го с кубинския лидер Фидел Кастро и скарал го със САЩ. Един от първите ходове на дошлия на власт преди 4 години Чавес, който е бивш военен парашутист, бе да се откаже от президентската си заплата и от лимузината. "Имам си военна пенсия, тя ми стига!", обяви 47-годишният сега президент и спечели сърцата на жадуващите социална справедливост бедняци. Но може би е наранил сърцето на явно жадуващата други неща своя половинка, която изтъква като причина за искания от нея развод "контраста в характерите".
Тя е руса и изящна, той е мургав и борбен, враждебният свят ги разделя, но сериалът още продължава - ето, перуанската двойка Толедо се е събрала пак след 10 години...

Видяно: 730Мнения: 0

Общи данни
АРЖЕНТИНА
Видяно: 1252   Мнения:3

Известни личности
Митът за Че Гевара надживя спора за идеите му
Видяно: 932   Мнения:0

Хуан Доминго Перон (Juan Domingo Peron) - 1895-1974
Видяно: 3656   Мнения:0

Менем пак накара Аржентина да се влюби в него
Видяно: 1028   Мнения:0

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА АРЖЕНТИНА
Видяно: 2865   Мнения:0

СПАСИТЕЛЯТ ОТ БАЛКАНСКИ ПРОИЗХОД
Видяно: 944   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 749   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 472   Мнения:0

След президентските избори 2007: “Пингвинка” поема Аржентина
Видяно: 332   Мнения:0

Рекордьорката Кристина Фернандес
Видяно: 352   Мнения:0

Не плачи за нея, Аржентина!
Видяно: 330   Мнения:0

Максима, бъдеща кралица на Холандия: Радвай се за нея, Аржентина!
Видяно: 139   Мнения:0

Онасис между Новия и Стария свят, между олимпийския късмет и древногръцката трагедия
Видяно: 131   Мнения:0

Новият папа е аржентинец
Видяно: 0   Мнения:0

Папата на бедните превъзпитава Ватикана
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Трети конгрес на испанския език в Росарио
Видяно: 1110   Мнения:0

Буенос Айрес - световна столица на книгата за 2011-а
Видяно: 478   Мнения:0

Танго с усмивка
Видяно: 409   Мнения:0

Контакти с България
ВРЪЗКИ НА БЪЛГАРИЯ С АРЖЕНТИНА
Видяно: 8717   Мнения:0

Аржентинско танго омая ценителите във Варна, Плевен, Пловдив, София
Видяно: 1792   Мнения:0

Аржентинският посланик награди отличници от 90-о СОУ "Хосе де Сан Мартин"
Видяно: 2723   Мнения:0

Новият посланик на Аржентина в България връчи акредитивните си писма
Видяно: 1530   Мнения:0

Наши алпиниски атакуват Аконкагуа
Видяно: 745   Мнения:0

Херонимо Кортес Фунес: Аржентина излезе от порочния омагьосан кръг
Видяно: 757   Мнения:0

Аржентина чества празника си с танго
Видяно: 765   Мнения:0

Войната с българска следа
Видяно: 427   Мнения:0

Български акценти в Аржентина и Мексико
Видяно: 317   Мнения:0

Аржентинска връзка на 80
Видяно: 315   Мнения:0

Българската връзка в спора за Малвините
Видяно: 164   Мнения:0

Аржентинската любов на Иван Звездев
Видяно: 0   Мнения:0

Малвинско танго
Видяно: 0   Мнения:0

Двеста и пет години от началото на аржентинската независимост
Видяно: 0   Мнения:0

Представителят на Аржентина стана Посланик на годината
Видяно: 0   Мнения:0

Кампания „Открий български талант“ в Аржентина
Видяно: 0   Мнения:0

Българка в Аржентина: ДОСТОЙНО Е ДА СЕ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Аконкагуа - Кралицата на американските планини
Видяно: 1026   Мнения:0

Буенос Айрес - най-европейският от всички латиноамерикански градове
Видяно: 1549   Мнения:0

Кратък обзор на забележителностите в Аржентина
Видяно: 1401   Мнения:0

ВОДОПАДИТЕ НА ИГУАСУ
Видяно: 1060   Мнения:0

В Устата на тангото
Видяно: 279   Мнения:0

Произлезли от корабите
Видяно: 520   Мнения:0

Авторски анализи
Патагонец оглави Аржентина
Видяно: 1129   Мнения:0

Валутният борд - спасение или проклятие
Видяно: 771   Мнения:0

Кой ще оправя Аржентина - Менем, военните или улицата?
Видяно: 760   Мнения:0

Аржетина дава 45 военни на съд зад граница
Видяно: 1467   Мнения:0

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 729   Мнения:0

АРЖЕНТИНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА РЕЖИМА ЗА КОНТРОЛ НА РАКЕТНИ ТЕХНОЛОГИИ
Видяно: 700   Мнения:0

Президентът на Аржентина отново се захвана с чуждестранните компании
Видяно: 659   Мнения:0

Президентът на Аржентина подхвана чуждестранните компании
Видяно: 722   Мнения:0

Евита, Гардел, Че и Марадона вдъхновяват Аржентина
Видяно: 1899   Мнения:0

ЕДИН ПОГРОМ В БУЕНОС АЙРЕС
Видяно: 7586   Мнения:0

Аржентинците честват 200 години независимост
Видяно: 409   Мнения:0

„Татко, защо уби истинския ми татко?”
Видяно: 2108   Мнения:0

Не плачи за нея, Аржентина!
Видяно: 7372   Мнения:0

Война и мир на края на света
Видяно: 11609   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998319