Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега" на 08-12-2001

Менем пак накара Аржентина да се влюби в него

Току-що пуснат от домашен арест, неостаряващият плейбой вече се засили към президентските избори 2003 в компанията на новата си съпруга - бивша Мис Вселена

Къдринка Къдринова


"Онова, което липсва на тази страна, е истински лидер." Това заяви на Аржентина веднага след освобождаването си от домашен арест бившият й президент Карлос Саул Менем. От балкона на губернатора на родната си провинция Ла Риоха той наелектризира възторжената тълпа от фенове със заканата си лично да заеме вакантното място и да триумфира в президентските избори през 2003 г. А малко по-късно се врече и на ръководството на своята Хустисиалистка (перонистка) партия: "Перонизмът ще се завърне на власт през 2003 г. и Аржентина ще заеме полагащото й се място в Латинска Америка."
Родината на Евита Перон, Че Гевара и Марадона с удоволствие се остави отново да бъде пленена от харизмата на своя бивш и доскоро оплюван президент, чийто рейтинг моментално скочи от минус 70% по време на проточилите се съдебни битки срещу него до плюс 70% след снемането на обвиненията и засилването му към изборите. Вече никой не иска да си спомня за скандала с незаконните доставки на оръжие за Хърватия и Еквадор по време на мандата му, заради който бе под домашен арест.
Аржентинците явно са се затъжили за бликащия от енергия 71-годишен плейбой, който ги управляваше цели 10 години - от 1989 до 1999 г. - и който сега им обещава да ги отърве от непопулярния си наследник на поста държавен глава Фернандо де ла Руа. Има и още нещо много важно за тази страна, където винаги са боготворяли блондинките - до Менем е втората му жена, русата 36-годишна чилийка Сесилия Болоко, окичена с титлата Мис Вселена'87. Втора Евита?...
Всъщност за духовен приемник на "света Евита" се провъзгласява самият Менем. Той въодушевено следва нейния популистки замах и досущ като нея гради политическа кариера върху личното си обаяние. Зареден е - пак като "предводителката на безризите", и с хъса на амбицирания да пробие провинциалист.
Роден е през 1930 г. в градчето Аниляко в провинция Ла Риоха в семейството на мюсюлмани - имигранти от Сирия. Майка му е аристократка, баща му - обикновен търговец. Вече в зряла възраст

МЕНЕМ СМЕНЯ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО СИ И СТАВА КАТОЛИК

Може би от желание съвсем пълно да се приобщи към житейския модел на кумирите си - Хуан и Евита Перон. С тях младият Карлос Саул се запознава лично още като студент по право в университета в Кордова. През 1950 г. той е включен в студентска делегация, която заминава за Буенос Айрес, за да се срещне с популярната президентска двойка. Менем е очарован от контакта с тях и е напълно завладян от идеята за политическа кариера като активист на Хустисиалистката партия. Години по-късно, вече като президент, той отдава почит на своите вдъхновители чрез нашумелия филм "Евита" с Мадона в главната роля - лично негова заслуга е, че той е сниман в Аржентина, в автентичната среда на героинята. По време на снимките Менем поддържа тесни контакти с екипа и не пропуска да се щракне за спомен с режисьора Алън Паркър, с Мадона и актьорите Антонио Бандерас, Джонатан Прайс.
Менем по начало не крие слабостта си към хората от шоу бизнеса - особено към нежните представителки на този бранш. Широко известни и дори повод за негова лична гордост са многобройните му авантюри с актриси, певици, танцьорки. Той шумно афишира и приятелствата си с известни спортисти - като футболния ас Диего Марадона, например.

МАРАДОНА СПЕЦИАЛНО ГО ПОСЕТИ,

за да го окуражи по време на 6-месечния му домашен арест тази година.
Отблясъците от звездите около него винаги са му помагали и в политиката - още откакто става губернатор на родната си провинция Ла Риоха. Помагат му и за спечелването на първия президентски мандат през 1989 г., когато той по маниера на Евита обещава на аржентинците, че всеки селянин ще може да идва при него в Каса росада (резиденцията на държавния глава), за да му изплаче проблемите си.
Менем наследява рухнала икономика и въвежда вече познатия и у нас валутен борд, което води първо до стабилизация, а през 1991-1995 г. - и до ежегоден ръст от 7-8%. Уви, всичко е за сметка на орязаните социални разходи и на 30-процентната безработица. Все пак през 1994 г. Менем успява да спечели и втори президентски мандат - до голяма степен благодарение на личния си чар. Но през 1999 г. вече не участва в надпреварата за Каса росада - конституцията не му дава право на трети мандат.
Свикналият на шум и блясък около себе си играч обаче не желае да приеме пенсионерската забрава. И съдбата милостиво го отървава от тази участ - праща му да го интервюира

ЧИЛИЙСКАТА ТЕЛЕВИЗИОННА ЗВЕЗДА СЕСИЛИЯ БОЛОКО.

Въпреки че е точно на половината от неговата възраст и точно с една глава по-висока от него, бившата Мис Вселена'87 набързо е омаяна от неуморния плейбой. Пламва неудържима любовна страст, приключила на 26 май т.г. с брак. Той е сключен в семейното имение на Менем в Аниляко в присъствието на около 500 гости, сред които са манекенката Клаудия Шифър и "динозаврите" от "Ролинг стоунс".
Липсва обаче любимата дъщеря на Менем от първия му брак - Сулемита. Тя е бясна на татко си заради сватбата с младата чилийка. С майка й - Сулема Йома (дъщерята носи нейното име), Менем се развежда още в началото на първия си президентски мандат. Тогава шумният скандал на разрива им, при който президентшата е прогонена от Каса росада, се точи като сапунен сериал из аржентинските, а и световните медии. По-късно лошите отношения между бившите съпрузи добиват и политически оттенък покрай

СМЪРТТА НА СИНА ИМ КАРЛИТОС

(той пък е кръстен на таткото). През 1995 г. младежът загива мистериозно - вертолетът му се разбива в планините в Еквадор. Майката обвинява в медиите бащата, че лично е отговорен за смъртта на Карлитос, който според нея бил уцелен от снайпер по поръчка на еквадорската наркомафия, след като президентът го пратил да изпълнява съмнителна тайна мисия.
Дали тя не е свързана с нелегалния трафик на оръжие от Аржентина за Еквадор, за който Менем бе официално обвинен и задържан непосредствено след брака си със Сесилия Болоко, все още не е доказано. Но Сулема Йома е убедена, че е така.
Обвинението, което замени за Менем планираното сватбено пътешествие до Париж с домашен арест, включваше още и незаконен износ пак на оръжие за Хърватия. Общо били продадени

6,5 ТОНА ОРЪЖИЕ ЗА 100 МИЛИОНА ДОЛАРА

И то в период, когато и двете държави са били ембаргови заради местни военни конфликти. Именно затова в тайните укази, подписани лично от Менем, конкретно имената на Еквадор и Хърватия не са посочени. Доставките за Еквадор минавали през Венецуела, а за Хърватия - през Панама. Между другото, по време на сделката в Хърватия имало аржентински войници в състава на умиротворителна мисия. Технически организатор на аферата е шуреят на Менем - Емир Йома.
Работата се размирисва, след като един от главните свидетели - собственикът на оръжейна фабрика Луис Сарленг, заявява, че в случая е забъркан и тогавашният посланик на САЩ в Буенос Айрес Джеймс Чик, а пък лично Менем уверява съда, че доставките за Панама (тоест Хърватия) били по настояване на Вашингтон.
С излизането наяве на "американска връзка" разследването много бързо започва да бие отбой по обвиненията. И на 20 ноември Менем е освободен от домашния арест, който, впрочем, едва ли е бил чак толкова неприятен в компанията на младата му половинка Сесилия. На 22 ноември съпрузите вече са на балкона на губернатора на Ла Риоха и Менем обещава на феновете си да стане президент през 2003-а. Тогава ще е само на 73, а блондинката до него - на 38 г. Не плачи за тях, Аржентина!

Видяно: 1029Мнения: 0

Общи данни
АРЖЕНТИНА
Видяно: 1252   Мнения:3

Известни личности
Митът за Че Гевара надживя спора за идеите му
Видяно: 932   Мнения:0

Хуан Доминго Перон (Juan Domingo Peron) - 1895-1974
Видяно: 3656   Мнения:0

Менем пак накара Аржентина да се влюби в него
Видяно: 1028   Мнения:0

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА АРЖЕНТИНА
Видяно: 2865   Мнения:0

СПАСИТЕЛЯТ ОТ БАЛКАНСКИ ПРОИЗХОД
Видяно: 944   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 749   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 472   Мнения:0

След президентските избори 2007: “Пингвинка” поема Аржентина
Видяно: 332   Мнения:0

Рекордьорката Кристина Фернандес
Видяно: 352   Мнения:0

Не плачи за нея, Аржентина!
Видяно: 330   Мнения:0

Максима, бъдеща кралица на Холандия: Радвай се за нея, Аржентина!
Видяно: 139   Мнения:0

Онасис между Новия и Стария свят, между олимпийския късмет и древногръцката трагедия
Видяно: 131   Мнения:0

Новият папа е аржентинец
Видяно: 0   Мнения:0

Папата на бедните превъзпитава Ватикана
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Трети конгрес на испанския език в Росарио
Видяно: 1110   Мнения:0

Буенос Айрес - световна столица на книгата за 2011-а
Видяно: 478   Мнения:0

Танго с усмивка
Видяно: 409   Мнения:0

Контакти с България
ВРЪЗКИ НА БЪЛГАРИЯ С АРЖЕНТИНА
Видяно: 8717   Мнения:0

Аржентинско танго омая ценителите във Варна, Плевен, Пловдив, София
Видяно: 1792   Мнения:0

Аржентинският посланик награди отличници от 90-о СОУ "Хосе де Сан Мартин"
Видяно: 2723   Мнения:0

Новият посланик на Аржентина в България връчи акредитивните си писма
Видяно: 1530   Мнения:0

Наши алпиниски атакуват Аконкагуа
Видяно: 745   Мнения:0

Херонимо Кортес Фунес: Аржентина излезе от порочния омагьосан кръг
Видяно: 757   Мнения:0

Аржентина чества празника си с танго
Видяно: 765   Мнения:0

Войната с българска следа
Видяно: 427   Мнения:0

Български акценти в Аржентина и Мексико
Видяно: 317   Мнения:0

Аржентинска връзка на 80
Видяно: 315   Мнения:0

Българската връзка в спора за Малвините
Видяно: 164   Мнения:0

Аржентинската любов на Иван Звездев
Видяно: 0   Мнения:0

Малвинско танго
Видяно: 0   Мнения:0

Двеста и пет години от началото на аржентинската независимост
Видяно: 0   Мнения:0

Представителят на Аржентина стана Посланик на годината
Видяно: 0   Мнения:0

Кампания „Открий български талант“ в Аржентина
Видяно: 0   Мнения:0

Българка в Аржентина: ДОСТОЙНО Е ДА СЕ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Аконкагуа - Кралицата на американските планини
Видяно: 1026   Мнения:0

Буенос Айрес - най-европейският от всички латиноамерикански градове
Видяно: 1549   Мнения:0

Кратък обзор на забележителностите в Аржентина
Видяно: 1401   Мнения:0

ВОДОПАДИТЕ НА ИГУАСУ
Видяно: 1060   Мнения:0

В Устата на тангото
Видяно: 279   Мнения:0

Произлезли от корабите
Видяно: 520   Мнения:0

Авторски анализи
Патагонец оглави Аржентина
Видяно: 1129   Мнения:0

Валутният борд - спасение или проклятие
Видяно: 771   Мнения:0

Кой ще оправя Аржентина - Менем, военните или улицата?
Видяно: 760   Мнения:0

Аржетина дава 45 военни на съд зад граница
Видяно: 1467   Мнения:0

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 729   Мнения:0

АРЖЕНТИНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА РЕЖИМА ЗА КОНТРОЛ НА РАКЕТНИ ТЕХНОЛОГИИ
Видяно: 700   Мнения:0

Президентът на Аржентина отново се захвана с чуждестранните компании
Видяно: 659   Мнения:0

Президентът на Аржентина подхвана чуждестранните компании
Видяно: 722   Мнения:0

Евита, Гардел, Че и Марадона вдъхновяват Аржентина
Видяно: 1899   Мнения:0

ЕДИН ПОГРОМ В БУЕНОС АЙРЕС
Видяно: 7586   Мнения:0

Аржентинците честват 200 години независимост
Видяно: 409   Мнения:0

„Татко, защо уби истинския ми татко?”
Видяно: 2108   Мнения:0

Не плачи за нея, Аржентина!
Видяно: 7372   Мнения:0

Война и мир на края на света
Видяно: 11609   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998329