Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема"-"Ема"

Дъщеря на българин командва Бразилия

Дилма Русеф е “дясната” ръка на президента Инасио Лула да Силва, но е запазила принципността и максимализма на революционните си младежки години

Къдринка Къдринова


От тази жена струи сила и сдръжан от желязна самодисциплина огнен темперамент. Има прям и проницателен поглед, омекотен от нетипично за представите ни за политик излъчване на отзивчивост и топло съпричастие. Думите й са нестандартни, пропити от социална ангажираност, винаги конкретни и никак не приличат на безизразния сленг на повечето управляващи по света. Нищо излишно няма в официалния й костюм, който обаче не може да обезличи одухотворената женственост на стройната й фигура. Контактът с нея е матнетичен – веднага те прави неин приятел.
Това е Дилма Ваня Русеф – най-влиятелната жена в Бразилия, често наричана “дясната ръка” на президента Инасио Лула да Силва. До средата на миналата година тя беше министър на енергетиката и мините, а след това

Лула я направи координатор на правителството

– пост, който съответства по ранг на министър-председателския, въпреки че в президентска република, каквато е Бразилия, де юре премиер няма и решаващата роля е на държавния глава. Функцията на Дилма обаче е ключова конкретно в координацията на правителствените действия. Предшественикът й на това място – Жозе Дирсеу – бе уволнен заради замесването му в скандал с подкупи, раздавани на политически съюзници в парламента, и това силно подкопа авторитета на управляващите. Лула видя спасението в Дилма. Нейната принципност и морален максимализъм са добре известни на бразилците – още от времената на революционната й младост, достойна за приключенски филм...
Но за остросюжетните обрати в живота й – след малко. Сега – за най-вълнуващото за нас като българи. Дилма е наполовина наша сънародничка –

баща й е българинът Петър Русев,

чието фамилно име носи. Носи и още нещо - неговия ангажиран със социалните сътресения дух.
Петър Русев е роднина на писателя Ран Босилек. Занимавал се е с комунистическа дейност в България през 20-те години на миналия век, после емигрирал, живял във Франция, където се сближил с Елисавета Багряна. В края на Втората световна война, през 1944 г., тръгнал към Аржентина, а после към Бразилия. В родината на самбата срещнал 20 години по-младата хубавица Дилма Коимбра Силва и се оженил за нея. Тя му родила три деца - синът Игор и двете дъщери Дилма Ваня и Яна Ценка. Яна обаче умира съвсем млада.
Години по-късно Дилма ще научи, че

има и брат в България,

от първия брак на баща си. Братът има две лични имена - Любен Камен, така е записан по паспорт. Роден е през 1930 г. и никога не е виждал баща си, който напуска България още преди раждането му. Бащата се обажда с писмо през 1948 г. и въпреки че вече има друго семейство в Бразилия, започва да изпраща колети и пари на българския си син. Сега Любен Камен спорадично си кореспондира със своята издигнала се бразилска сестра.
Петър Русев умира от инфаркт през 1962 г., когато Дилма е 15-годишна. Все пак успява да й вдъхне любов към книгите и към идеите за социална справедливост. До смъртта си той остава с леви разбирания, макар в последните си години и да не се занимава активно с политическа дейност. Семейството си изхранва като строителен предприемач.
"Беше много начетен", спомня си днес Дилма. Благодарение на него

тя се запознава и с Елисавета Багряна.

Голямата българска поетеса гостува в дома им в Белу Оризонте цял месец през 1960 г., когато участва в конгрес на международния ПЕН клуб в Рио де Жанейро. Дилма с обич пази старите семейни снимки оттогава.
Вече като министър на енергетиката и мините, през януари 2005 г. Дилма води от бразилска страна деловите преговори с делегацията, съпровождаща българския президент Георги Първанов по време на официалното му посещение в Бразилия. И за първи път има възможност да контактува с толкова много българи наведнъж. "Знаете ли, общуването с вашите представители беше много сърдечно, открих сред тях черти на баща си, брат си, сестра си. Формата на очите, тенът на кожата…", споделя Дилма.
Вече повече от година се очаква

нейно посещение в България

- тя би трябвало да дойде, за да подготви уговорената ответна визита на президента Лула да Силва у нас. Това ще бъде и първото идване на Дилма в родината на баща й. "Имам голямо желание да опозная България, за която съм чувала само от спомените на баща ми. Много ми се иска да видя всичко лично, да се запозная с брат си, който живее в София," продължава Дилма. "Като член на бразилското правителство, също имам особено отношение към България, чувствам ангажираност да развивам отношенията и сътрудничеството между нашите две страни, което ще бъде и лична реализация на заемания от мен пост. След като съм наполовина българка, наполовина бразилка, в работата си трябва да реализирам своята двойна съдба така, че да съм полезна и за България, и за Бразилия".
Като министър на енергетиката и мините най-голямата амбиция на Дилма бе да осигури ток на всяко бразилско семейство. Защото и досега около 9 милиона от общо 180-милионното население на Бразилия живеят

извън електрификацията.

Министърката се зае с изработването на цялостна хуманитарна програма, която би трябвало да подобри живота на тези хора по възможно най-бърз начин. “Смисълът на всичките ни усилия е да се постигне траен социален ефект в борбата с бедността и да се повдигне жизненият стандарт на населението," обяснява тя.
Същата амбиция я води и на сегашния й още по-висок пост. Президентът Лула знае, че може да разчита на нея – както в прочистването на властовите коридори от корупцията, така и в реализирането на мащабната социална програма, която лично той се ангажира да осъществи, печелейки изборите през 2003 г. “Ако до края на мандата си осигуря на всички бразилци възможността да закусват, обядват и вечерят, аз ще съм изпълнил мисията на своя живот”, зарече се тогава Лула. Дилма е плътно до него, за да работи за същото.
Двамата са в един лагер още от годините на борбата срещу военната диктатура, установила се в Бразилия в средата на 60-те години и свалена едва през 1985 г. Само дето Лула е бил по синдикалните барикади, а Дилма – с

нелегални партизански групировки.

Тя е едва на 18 години, когато през 1967 г. – годината на гибелта на легендарния Че Гевара в съседна Боливия - се включва в лявата групировка “Работническа политика” (ПОЛОП) в щата Минас Жераис. По онова време тя вече е омъжена и влиза в политиката заедно с мъжа си Клаудио Галеано де Магаяеш Линяреш. Двамата преминават от една радикална групировка в друга, още по-радикална. По-късно се разделят и Дилма свързва живота си с друг съратник от съзаклятническите сбирки – активиста на Революционния въоръжен авангард “Палмариш” Карлуш Франклин Паишау ди Араужу. По онова време Дилма е студентка в Сао Паулу. Сменя нелегални квартири и имена. Подвизава се ту като Естела, ту като Луиша, ту като Патрисия, ту като Ванда. Любим певец й е американският бунтар Боб Дилан. Големият "удар" на "Палмариш" е обирът на 2,5 млн. долара от двореца на губернатора на Сао Пауло през 1969 г. - акция, ръководена от Дилма и Карлуш, макар и без прякото им участие. Парите отиват за нуждите на борбата срещу диктатурата.
Година по-късно обаче полицията успява да хване 21-годишната тогава студентка при една хайка. Откарват я в една казарма, където я подлагат на

жестоки мъчения с ток

- и до днес тя носи белези от изтезанията по тялото си.
Военен трибунал я осъжда на 3 години затвор. Когато излиза на свобода през 1973 г., борбата вече е подхваната от други. Тя довършва следването си, омъжва се за Карлуш, ражда дъщеря им Паула, после се развежда. Присъединява се към Бразилското демократично движение - партия, създадена изкуствено от военния режим като официален "параван", която обаче постепенно е "превзета" отвътре от същинските му противници и се превръща в реална алтернатива на диктатурата. Вълната на демократизацията, надигнала се в цяла Латинска Америка, през 1985 г. събаря и бразилския режим. В новите условия, когато бразилската демокрация започва да търси лицето си, Дилма избира Партията на трудещите се, създадена от старя й приятел, прославилия се по стачки и барикади профсъюзен водач Лула да Силва - сегашния бразилски президент.
На въпроса

кое е по-трудно - да е партизанка или министърка,

Дилма отговаря: "За нас беше голямо предизвикателство да се борим срещу военната диктатура, така че беше трудно да си партизанин. Бяхме преследвани за идеите си, арестувани, изтезавани. Сега ситуацията е променена, ние успяхме да постигнем демокрацията, за която се борихме. Имаме една стабилна държава с демократични институции, с установена система за преки избори, диктатурата е вече обърната страница. Налице е друго предизвикателство - да действаме за просперитета на народа, да победим глада, Бразилия да напредне по пътя на развитието и да намери своето място в общия оркестър на света".
А дали смята, че е в състояние да реализира мечтите на бурната си младост и как гледа на критиките, че правителството на Лула се бави с подобряването на живота на хората? Отговорът не прилича на министерски, зареден е с идеализма и романтиката на едно поколение, което превърна сънищата си за един по-човечен свят в своя съдба: “Както реките се вливат в океана, така и партията на Лула консолидира всички, заинтересовани от развитието на страната си. Сега ние реализираме нашите мечти, но има един период, през който те трябва да узреят, без да се отказваме от тях. Както отделният човек, така и обществото, партията, цялата страна трябва да се измерват с техните способности да мечтаят. Само онзи, който е голям мечтател, има и силата да реализира мечтите си”.


Видяно: 916Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003174