Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Списание "ТЕМА", бр. 27, 13-19 юли 2009

Желязната Дилма

Бразилската кандидат-президентка с българска кръв и с бурно партизанско минало пази спомена за топла връзка между баща си Петър Русев и Елисавета Багряна

Къдринка КъдриноваТя си знае цената и не държи да се харесва на всички. Силният й характер струи и в “рентгеновия” поглед зад очилата, и във волевата гънка на иначе чувствените устни, и в достолепната осанка, и в безпощадно точния език. Това е Дилма Ваня Русеф Линярес –бразилската гордост на България. Баща й е българин, а тя самата не само, че от три години изпълнява де факто премиерски функции в Бразилия и е най-близката съратничка на президента Луис Инасио Лула да Силва, но е издигната и лично от него като кандидатка на управляващата Партия на трудещите се в изборите за държавен глава догодина.
Дилма се прочу у нас с българския си произход още при самото си влизане във властта с първото правителство на Лула през 2003 г., където дебютира като министър на енергетиката. Бразилците бързо я нарекоха “дясната ръка на Лула” и “желязната лейди”. Тя водеше от бразилска страна преговорите при официалното посещение на президента Георги Първанов в Бразилия през януари 2005 г. и бе поканена на приема в българската резиденция по случай визитата. “И като министър в бразилското правителство, и като дъщеря на българин се чувсвам особено мотивирана да развивам отношенията и сътрудничеството между нашите две страни. Именно така бих могла да изпълня със смисъл своята двойна съдба, да съм полезна и за България, и за Бразилия," каза ми тогава Дилма.
Подари ми архивни снимки от фамилния албум, запечатали гостуването на Елисавета Багряна в дома им в Белу Оризонте през 1960 г. Багряна пристигнала в Бразилия за конгрес на международния ПЕН-клуб в Рио де Жатейро, но пропътувала около 500 километра навътре от крайбрежието, за да стигне до планинския релеф на Белу Оризонте и да се срещне с бащата на Дилма – Петър Русев. Останала там един месец. Двамата се познавали от престоя на Петър в Париж през 30-те години, още преди той да потегли за Бразилия. Дилма не го каза направо, но беше ясно, че парижката романтика е свързвала баща й и Баргяна с нещо повече от приятелство. Силно ще да е било това “нещо”, щом цели 30 години по-късно

“Вечната и Святата” е тръгнала да го дири чак в Белу Оризонте

Петър Русев несъмнено е бил забележителна личност. Роднина е на поета и разказвач на приказки Ран Босилек. Докато е още в България, през 20-те години на ХХ век, младият Русев се занимава с комунистическа дейност. Преследван е и през 1929 г. емигрира във Франция, където се сближава с Багряна, образова се като инженер и се изявява като поет. През 1944 г. тръгва към Аржентина, а после към Бразилия. В родината на самбата среща 20 години по-младата хубавица Дилма Коимбра Силва и се жени за нея. Тя му ражда три деца - сина Игор и двете дъщери Дилма Ваня и Яна Ценка. Яна обаче умира съвсем млада.
Години по-късно Дилма ще научи, че има и брат в България, от първия брак на баща си. Братът има две лични имена - Любен Камен, така е записан по паспорт. Роден е през 1930 г. и никога не е виждал баща си, който напуска България още преди раждането му. Бащата се обажда с писмо през 1948 г. и въпреки че вече има друго семейство в Бразилия, започва да изпраща колети и пари на българския си син. Сега Любен Камен спорадично си кореспондира със своята издигнала се бразилска сестра.
Петър Русев умира от инфаркт през 1962 г., когато Дилма е 15-годишна. Успява да й вдъхне любов към книгите и към идеите за социална справедливост. До смъртта си той остава с леви разбирания. Семейството си изхранва като строителен предприемач.
"Беше много начетен", спомня си Дилма.
Влиянието на бащата предопределя и нейния политически избор, който превръща младежките й години в сюжет за приключенски филм. Дилма е едва на 20 години, когато през 1967 г. става “градска партизанка”. Включва се в лявата групировка “Работническа политика” (ПОЛОП) в родния си щат Минас Жераис. Бразилия е под ботуша на военните, извършили преврат през 1964 г. и установили брутална диктатура. Дилма вече е омъжена и влиза в политиката заедно с мъжа си Клаудио Галеано де Магаяес Линярес. Двамата преминават от една радикална групировка в друга. По-късно се разделят и Дилма, вече като студентка в Сао Пауло, свързва живота си с друг съратник – активиста на Революционния въоръжен авангард “Палмариш” Карлуш Франклин Паишау де Араужу. Полицията нарочва "Палмариш" за обира на 2,5 млн. долара от двореца на губернатора на Сао Пауло през 1969 г. и обявява за издирване Дилма и Карлуш, които смята за ръководители на акцията. Те са принудени да се крият. И двамата винаги са отричали да са били замесени в случая.
Година по-късно полицията успява да хване 23-годишната Дилма.

Подлагат я на жестоки мъчения с ток.

Остава зад решетките 3 г. Когато излиза на свобода през 1973 г., борбата вече е подхваната от други. Дилма довършва следването си, омъжва се за Карлуш, ражда дъщеря им Паула, после се развежда. Присъединява се към лявата Партия на трудещите се. Въпреки, че е обявена извън закона от военните, партията действа активно по синдикална линия и точно от тази посока в нея идва и героят от работническите барикади Лула да Силва. Още от онова време той и Дилма са съмишленици и съратници. През 1985 г. диктатурата пада. Трудните години на демократизацията за Дилма преминават в работа в енергийния сектор в губернаторството на щата Рио Гранде ду Сул. И до днес тамошните гаучоси я благославят, че е прекарала ток до бараките им.
Лула цени високо нейните интелект, максимализъм, всеотдайност и след идването си на власт като президент през 2003 г. първо я прави енергиен министър, после шеф на правителството си, а накрая я номинира за кандидат-президент в следващите избори.
Работохоличка, крайно взискателна към стриктното изпълнение на ангажиментите, безкомпромисна срещу корупцията, Дилма не е най-симпатичната фигура за склонната към по-лежерни регламенти бразилска държавна администрация. Суровият й нрав и острият език са й спестили харизмата, която помогна на Лула да спечели с лекота два последователни президентски мандата. Издигането на нейната кандидатура бе доста оспорвано дори вътре в Партията на трудещите се. Първите сондажи сигнализираха, че и на национално ниво популярността на Дилма изостава значително от кандидата на десницата.
Интересът на избирателите не нарасна дори и покрай сватбата на дъщеря й Паула, вече известна адвокатка, въпреки че на церемонията в град Порто Алегре дойде лично президентът Лула плюс девет министри и девет щатски губернатора. Срещата с президента на САЩ Барак Обама, на която Лула заведе и Дилма, също не раздвижи духовете.
Свикналите с теленовелите бразилски сърца обаче трепнаха, когато се разчу, че

Дилма се е оперирала от рак

и започва курс на химиотерапия, но въпреки това не се отказва от президентската надпревара. Рейтингът й внезапно скочи. Строгият й образ бе засенчен от историята на жената, която се бори и се раздава докрай. Имиджмейкъри се постараха да смекчат и външния й вид – махнаха й очилата, внесоха повече цвят в тоалетите й, дори, казват, опънали бръчките й.
Дилма не държи да се харесва на всички, но ако трябва, може и това. Желязна е.Видяно: 652Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003295