Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 32, 11-17 август 2008 г.

Пустите варненци станали бразилци

Самба, капоейра, цветове от Куритиба, кулинарни изкушения от пет щата, филми, класически изпълнения на пиано представят в морската ни столица културата на една от новите надигащи се световни суперсили – латиноамериканския гигант Бразилия

Къдринка Къдринова“По-добре е да си весел, отколкото тъжен. Радостта пълни с живот сърцето. Но за да се направи една хубава самба, трябва и малко тъга”. Това са думи на Винисио де Мораес, класика на най-бразилската музика. Припомня ни ги “принцесата на самбата” – магнетичната Тереза Кристина. Две вечери поред неустоимата мулатка възпламенява заедно със състава си “Сементе” Летния театър във Варна в дните на Фестивала на бразилската култура, които още продължават в морската ни столица.
Фееричната фиеста, организирана от посолството на Бразилия у нас, от културния отдел на бразилското външно министерство, от кметството на Варна и от сдружението “Варна – културна столица”, стартира на 1 август с представяне на почетния консул на Бразилия във Варна Михаил Михов. На тържеството бразилският посланик у нас Пауло Воловски и шефът на културния отдел в бразилското МВнР Пауло Сезар Васконселос увериха, че родината им искрено е заинтересована от разширяване и активизиране на контактите с България във всички сфери. Министърът на икономиката Петър Димитров и кметът на Варна Кирил Йорданов акцентираха върху значението на отношенията ни с латиноамериканския гигант Бразилия – страната, която се смята за една от най-перспективните нови, надигащи се световни суперсили.
Още в тази първа вечер съвсем спонтанно бликна и взаимната симпатия и близост между българи и бразилци. Очарователната Павлета Семова от българската формация Brasilian Acustic направо зашемети Тереза Кристина и момчетата от “Сементе” с брилянтното си изпълнение на самба и боса нова – и то без да знае португалски. Бисерът на вечерта бе импровизираният дует на двете хубавици – Павлета и Тереза Кристина. Бразилците поканиха българката да пее заедно с тях на концертите им в Летния театър и там публиката също бе спечелена от омайното международно дуо.
Тереза Кристина специално подчерта в интервюто си за “ТЕМА”: “Изключително съм развълнувана

да срещна толкова далеч от родината си хора като Павлета,

които така дълбоко чувстват бразилската музика и я изпълняват сякаш са бразилци. Артистите сме суетни хора и едно такова признание не е нещо обичайно, нали разбирате? Трогната съм до дъното на душата и от емоцията, с която българската публика реагира на нашите изпълнения, как скочи да танцува, докато пеехме... Страхотни сте, точно като бразилци!”
Бразилският фестивал, който продължава до 13 август, представя още картини на “художника на птиците” Рожерио Диас от сърцето на бразилския Юг – град Куритиба, типични за пет бразилски щата кулинарни изкушения от майстор-готвача Бето Пиментал, майсторски класове и шоу-спектакъл на магьосника по перкусии и капоейра (специфичен бразилски жанр, кръстосващ танц и бойно изкуство) Клаудио Крон, концерт класическа музика на пианистката виртуозка Кристина Ортис, прожекции на съвременни бразилски филми.

Ярките многоцветни врани на Рожерио Диас

– “запазената марка” на неговите наивистични творби, разляха бразилски багри и светлина из стените на Археологическия музей вав Варна, където е подредена изложбата му. Сред гостите на откриването й бяха зам.-министърът на културата Явор Милушев, поетът Любомир Левчев, художничката Дора Бонева, много варненски творци. Софиянци също ще имат удоволствието да се насладят на картините на Рожерио, които ще бъдат изложени от 19 септември в столичната галерия “Арт-алея”.
Една от творбите му е озаглавена “Българската ваза”, а историята на създаването й е като за филм. Още преди години, докато представял своя изложба във Филаделфия, Рожерио попаднал там на романа на бразилския писател Капмос ди Карвальо “Българската ваза”, издаден през 1964 г. Книгата обаче била много скъпа и той не успял да си я купи. Едва по-късно негов приятел, който я имал, му я заел да я прочете. Героите й непрекъснато говорят за България и се канят да тръгнат натам, но така и не заминават никъде. Този копнеж по далечното и непознатото дълбоко се загнездва у Рожерио и го вдъхновява за картината. В нея, разбира се, също има птици – посланици на душата му, които летят из целия свят. В следващите му творби сигурно ще има и варненски чайки, уверява художникът.
Не по-малко

артистизъм блика и от майстор-готвача Бето Пиментал,

собственик на ресторант “Параизо Тропикал” (“Тропически рай”) в град Салвадор, столицата на обезсмъртения в творбите на Жоржи Амаду щат Баия. Дон Бето подари на гостите на бразилския фестивал насладата от представените от него в ресторант “Капина Кук” на варненската Морска гара специалитети от щатите Баия, Сао Пауло, Минас Жераис, Парана, Рио де Жанейро. Пържените банани по паулистки, морските дарове по баиянски, телешкото по парански додадоха незабравим вкус на досега до многоликата Бразилия.
Най-колоритното шоу на фестивала несъмнено беше на аса на перкусиите и капоейрата Клаудио Крон. Той посвети пламенната си публика в ритъма и тайните на родената от някогашните закарани в Бразилия африкански роби кръстоска между танц и уличен бой. Разпространената днес форма е акробатично състезание между двама съперници, които играят без да се нараняват насред кръг от тактуващи им със специфични ударни инструменти участници.

“Капоейрата се изучава и усъвършенства цял живот,

защото е своеобразна философия,” уверява неудържимият Клаудио, който в момента живее и работи във Великобритания. Той бе много въодушевен от откритието, че в България действа клуб по капоейра начело с Валери Иванов и Георги Антонов. Момчетат и момичетата от клуба бяха най-ентусиазираната част от публиката му, въпреки че там беше и ветеранът дипломат Иван Станчов, и много запленени от екзотичната тръпка варненци.
Бразилия показа и своето по-малко познато лице с изпълненията на

блестящата пианистка Кристина Ортис,

която изнесе два концерта – един с Варненския симфоничен оркестър и един камерен. Тя представи както творби на световни класици като Де Файа, Чайковски, Прокофиев, така и характерната музика на бразилеца Вила Лобос, за посланик на чийто творби се смята пианистката.
На фестивала звучаха и песни на “бащата” на боса новата Том Жобим, представени от Васил Петров и от български студенти в Нов български университет. В началота на 2008-ма младежите издадоха диск с музика на бразилския ас по повод 80-годишнината от рождението му и с подкрепата на посолството на Бразилия.
10 ярки творби на съвременното бразилско кино, прожектирани във варненския Фестивален и конгресен център, потопиха публиката във вълненията и мечтите на днешна Бразилия.
А за да се почувстват варненци и многобройните гости на града съвсем бразилци, всяка проява на фестивала вървеше с глътки неизменна каипириня – типичния бразилски коктейл, приготвян от кашаса (силна алкохолна напитка), зелен лимон, кафява захар, лед и... много радост от живота. С щипка тъга, че географията е поставила България и Бразилия толкова далеч... Ама от това май може да стане българо-бразилска самба, нали?Видяно: 220Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003197