Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Септември 2008 г.

Етанолът в Бразилия


Осезаемите последици от глобалното затопляне в последно време, както и неизбежността на факта, че петролът в един момент ще свърши, накараха индустрията и обикновените хора сериозно да се замислят за алтернативни източници на енергия. Въпросът е какво би могло да замени бензина. През последните години етанолът се очертава сред възможните решения. Той е безцветна лесноподвижна течност с особена парлива миризма, температура на кипене 78.3°C и температура на замръзване -117°C. На биогоривото се възлагат надежди да помогне за намаляването на ефекта от глобалната промяна в климата, като замести токсичните газове, отделяни в атмосферата.
Най-големият доставчик на биогорива от захарна тръстика в света безспорно е Бразилия. Около 80% от произведения в страната етанол се използва като гориво, 5% влиза в състава на храни, парфюми и др., а 15% отива за износ. Смеската от 20-25% етанол с бензин (газолин тип Ц) е единственият вид гориво, който може да се зареди на бензиностанциите в страната. E100 (чист етанол) също широко се използва за гориво. За целта е необходим специален двигател, работещ изцяло с етанол, или такъв, който може да гори и бензин, и етанол - т. нар. flex-fuel автомобили. Днес почти 50% от колите в Бразилия могат да се движат със 100% етанол.
Често спор предизвиква енергийният баланс на етанола, и по-точно дали енергията, изразходвана за производството му (отглеждането на захарната тръстика, транспортирането є, процесът на обработка), надхвърля тази, която получаваме при използването му за гориво. Другаде по света може и да е така, но това не се отнася за Бразилия. В страната не се използват изкопаеми горива в процеса на производство на етанол, а само сухите отпадъци от захарната тръстика, които са изненадващо ефикасен източник на електричество в заводите. В резултат производственият процес в Бразилия е по-стабилен и евтин, отколкото в други страни.
В световен мащаб производството на етанол за 2006 г. е 51 млрд. литра, като 69% от световните доставки идват от Бразилия и САЩ. Употребата на биогоривото в Бразилия за 2005 г. достигна 12 млн. куб. м, което е 40% от горивото, използвано от моторните превозни средства за същата година. През 2006 г. страната вече си стана самодостатъчна в сферата на горивата, произвеждайки 1.8-1.9 млн. барела на ден. И дори да оставим настрана енергията, получавана от сухите отпадъци от захарната тръстика, отиваща за нуждите на производството на етанол, индустрията от захарна тръстика в Бразилия все пак помага при заместването на 420 000 барела гориво и природен газ на ден за транспорта и за нуждите на индустриалния сектор.
Как се отразява етанолът на колите?
Резултатите от използването на биогорива в страни като Бразилия, САЩ, Канада, Швеция, Китай, Индия, Тайланд, Колумбия, Ямайка и др. от 70-те години на миналия век досега показват, че употребата на смес от етанол и бензин в автомобили, които по принцип се движат само с бензин, не се отразява на двигателя. Фактически всички световни производители на коли се обединяват около мнението, че смес, включваща до 10% етанол, е приемлива. В Бразилия количеството на етанол в горивото е два и повече пъти по-високо. По тази причина превозните средства поначало са с някои спецификации още с излизането от завода, а ако са вносни, се налагат промени по двигателя и смяна на определени части. Когато смеската етанол/бензин се използва за първи път при по-стари автомобили, се препоръчва първите два горивни филтъра да се сменят на по-кратък интервал от обичайното. Въпреки че повечето материали, използвани при направата на колите, са съвместими с добавяния в бензина етанол, е препоръчително периодично да се проверяват уплътненията, пластмасовите и металните части, които са в директен контакт с горивото.
Днес Бразилия се е превърнала в своеобразна лаборатория, която дава нагледен пример за ползата от етанола. Над 5 млн. специално произведени превозни средства в страната се движат изцяло с биогориво. Въпреки че етанолът има по-малка топлотворна способност от бензина (около 65%), някои технически характеристики го правят изключително подходящ като гориво. Практиката показва, че автомобили, движещи се само на етанол, имат по-дълъг живот от захранваните с бензин. В сравнение с изкопаемите горива той е и по-добър за околната среда, тъй като, от една страна, освободените в атмосферата емисии на газове са по-малко вредни, а от друга, самите насаждения, отглеждани с цел производство на етанол, абсорбират въглеродния диоксид.
Биогоривата вече започват да се използват в авиацията - например при произвеждания от 3 г. самолет IPANEMA, използван в сферата на земеделието.
Чист етанол може да се използва и в автомобили, работещи по системата flex-fuel, както и в индустриалната сфера за генериране на термална енергия и електричество.
Flex-fuel автомобилите
Тези коли са оборудвани с двигателна система, която може да идентифицира наличието на бензин и/или етанол и автоматично да настрои работата на мотора само на етанол, само на бензин или на смесен режим, като позволява на шофьора да избере най-подходящото гориво според цената и конкретната ситуация.
В САЩ, Канада и Швеция превозните средства се движат както с бензин, така и с примеси на етанол до 70% (E70) през зимата и до 85% (E85) през останалото време. В Бразилия в тези коли може да бъде използван и 100-процентов етанол (E100). Такива разлики във flex-fuel технологията се налагат заради конкретните характеристики на всяка страна като наличие на горива, климат и др. Flex-fuel концепцията е възприета и при хибридните коли, които могат да се движат едновременно с електричество и бензин.
Критиките към биогоривата са най-вече от социален характер. За производството им се използват царевица, захарна тръстика, картофи и житни култури, като цената на тези продукти, особено на жизненонеобходимата за някои региони царевица, чувствително се покачва. Според специалисти изходът е в производството на целулозен етанол от нехранителни продукти като треви и други растения, тъй като хранителните и без това не достигат в много държави. Друга основна критика е, че се изсичат милиони хектари гори за засаждането на културите, използвани за суровини за биогорива.
Възможността да се намали замърсяването в големите градски центрове чрез добавяне на етанол към горивото обаче е важна причина интересът към него да е толкова голям. А Бразилия в частност е пример как значителни количества етанол могат да бъдат произвеждани на конкурентни цени.
.....................................

Pompeo представи нов модел триколка, която ще може да се движи, както на етанол, така и на бензин. Возилото ще се произвежда в Бразилия и е предвидено основно за местния пазар, Мексико и другите по-големи латиноамерикански държави. В най-широката си част триколката ще е 1.3 м., а дължината и няма да надминава 2.33 м. Двигателят ще бъде с обем от 250 куб. см., като цялото тегло на Pompeo ще бъде 500 кг.
Цената на алтернативния автомобил ще бъде като на 400-кубиков мотор, което е допълнителен плюс за предстоящия модел.

Видяно: 414Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151914