Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", август 2010

Бразилия е... във Варна

Фестивалът на бразилската култура за трети път омайва нашенци със самби, картини, южни гозби, бели клавиши и горещи барабани

Къдринка Къдринова


“Е, не всички бразилци танцуваме, пеем и ритаме футбол. Някои рисуваме...” Така се “извинява” световното име в бразилската живопис и скулптура Аделио Саро Собриньо. С откриването на негова изложба във варненската Градска художествена галерия стартира Третият фестивал на бразилската култура, който от 2008-а ежегедно разкрасява августовска Варна с цветове, ритми и настроение от екзотична Бразилия. Наред с картините на Аделио Саро тази година за шареното лято на варненци и гости на града се погрижиха също самбите на Лижиана Коста, гозбите на Жералдин Мираля, акордите на Фабиане де Кастро и, разбира се, барабаните на Клаудио Крон – “ветерана” от всички досегашни бразилски фиести у нас.
Идеята за организирането на такъв фестивал е на бразилския посланик Пауло Воловски, подкрепен от външното министерство на страната си, от почетния консул на Бразилия в морската ни столица Михаил Михов, от Община Варна и от Асоциация “Варна – европейска столица на културата”. Посланик Воловски е убеден, че универсалният език на изкуството е идеалният за заразяване и на българите с

бразилска спонтанност и радост от живота.

Нагледен пример как става това дадоха музикантите на Лижиана Коста. Момчетата седнаха с инструментите си на алеята между хотел “Черно море” и Морската градина и засвириха в импровизиран музикален флирт с две хубави български момичета – цигуларка и челистка, които се изявяваха на същата алея. Естествено, последва покана към студентките от консерваторията Весислава Тодорова и Бояна Желязкова да се включат в концерта на Лижиана Коста и групата й на сцената на Летния театър. Момичетата откликнаха – и българо-бразилската веселба тръгна...
Голямата звезда, възпламенила Летния театър, разбира се беше самата Лижиана – фината и лъчезарна чаровница, родена в столицата Бразилия, учила бароково пеене в Холандия, завършила магистратура по музикална филология в Италия и омагьосана от Париж, където се е установила от три години. Последният й диск, който тя раздаде на приятели навръх рождения си ден, паднал се в първата й вечер във Варна, е озаглавен “От любов и море”. Ключовата песен в него – “Падам си по една самба”, е общо дело на Лижиана и баща й, който е поет и работи в радиопредаване за култура в Бразилия. Дъщерята звъннала на таткото от Париж, затананикала му своя мелодия. А той по телефона започнал да й диктува стиховете, които се раждали у него от музиката й...
Освен с бистър глас и с пълно отдаване на сцената, Лижиана зашемети варненци и със своята блестяща рокля, на която може... да се свири. Целият тоалет бе съшит от малки разноцветни плочки. Когато в един момент перкусионистът на групата й обгърна Лижиана, се оказа, че той изтръгва различен звук от всяка от плочките... А пък прожекторите ги карат да греят с всички багри на дъгата.
Топли тропически цветове и напиращ зад

облите линии монументален ритъм

доминираха и в изложбата на Аделио Саро. Художникът е израсъл в селско семейство. 4-годишен рисува Светото сърце на Исус – така, както го вижда в един каледнар. И до днес религиозните мотиви, както и социалните – за бедността, за хората от полето, за мечтите им, са водещи в творбите му. Много от тях са скулптури, църковни барелефи, паметници. Повечето са с внушителни размери. Такива са и доста от платната му. Аделио признава, че силно е повлиян от творчеството на класика на бразилското монументално изкуство Кандидо Портинари, в чийто дом е живял като млад. От него усвоил и правилото да се труди усърдно – рисува или моделира ежедневно от 6 сутринта до 9 вечерта. Именно на работоспособността си приписва и своя успех. Днес Аделио е един от най-продаваните съвременни художници с над 200 изложби по света. Притежатели на негови картини са бразилският държавен глава Лула да Силва, бившият президент на САЩ Бил Клинтън, бразилският писател Пауло Коельо и т.н.
Немногословна и почти срамежлива бе прочутата кулинарка от южния бразилски град Куритиба Жералдин Мираля, която тази година представи във Варна многообразето на бразилската кухня. Необичайно слабичка за готвачка, Жералдин твърди, че нейните гозби не са за пресищане, а за съживяване на автентичния “вкус на бабините гозби”. Тя от малка се влюбва в готвенето именно благодарение на баба си и на нейната стара книга с рецепти. Точно този домашен дух спечелва веднага и посетителите в ресторанта й “Оли Гастрономиа” в Куритиба. Варненските фестивалци опитаха уменията на Жералдин в ресторант “Капитн Кук”. В чест на съпругата на посланик Воловски Лижия бяха поднесени

скариди по баиянски

– защото Лижия Воловска е точно от Баия. Имаше и крехко телешко, приготвено с маринати и подправки по стара рецепта на някогашните бразилски роби. Не липсваха ястия с боб, ориз, морски дарове. А десертите на Жералдин накараха всеки да си оближе пръстите.
Ценители се събраха и на концерта на виртуозната пианистка Фабиане де Кастро, която за втори път е в България. Миналата година тя представи у нас творби на големия бразилски композитор Вила Лобос. Фабиане в момента прави Master Performance в Университета за изкуствата “Кодартс” в Ротердам, Холандия, и е артистичен директор на Международния фестивал за пиано в Сан Лоренсо де ла Париля.
В съвсем друг жанр са изявите на перкусиониста и капоейриста Клаудио Крон . Шоколадов, винаги усмихнат и вихрен с раста-прическата си, роденият в Баия и живеещ сега в Англия Клаудио е отраснал с музиката и с капоейрата – появилото се още във времената на робството улично бойно изкуство, което през годините все повече се доближава до акробатиката и танца. Казват, че точно от капоейрата е произлязъл брейкът.
Клаудио е истински факир на всички възможни видове ударни. Включително на беримбау – специфичен бразилски инструмент от групата на идиофоните, чийто бамбуков корпус наподобява лък и е снабден с кух кръгъл резонатор. Неповторимите звуци идват от удари на палка по натегнатата върху “лъка” струна.
Беримбауто обаче е сложно за редовия българин. Затова публиката учтиво гледа и слуша, когато Клаудио показва какво може на този инструмент, но истински се пали, когато идва ред на барабаните и дайретата. Клаудио като на игра сглобява

импровизирани оркестри от барабанчици,

избрани сред зрителите, и с неимоверна енергия и артистизъм им показва как да пропуснат ритъма през кръвта си. Публиката всеки път набира шеметни обороти и свършва с луди подскоци в синхрон с ударите по барабаните.
Тъпаните са били първите измислени от човека музикални интрументи. Явно усетът към ритъма им ни е заложен генетично. Неотдавнащно научно изследване, цитирано от Би Би Си, препоръча биенето на барабан като терапия срещу стреса. Ненапразно и Клаудио Крон си е спечелил славата на специалист по тийм-билдинг, основан на музиката, танците и ударните инструменти.
Сред най-прехласнатите му почитатели са децата, най-малките от които дори не искат да му връщат барабаните. Да не говорим за разпалените девойки, които пък не желаят да се отделят от самия Клаудио... Така бе и на шоуто му в морския бар “Рапонги”, и на представлението в двора на Археологическия музей, и по време на шествието из Варна. А ето и обяснението на самия Клаудио защо все го тегли към морския град: “Тук всичко прилича на Бразилия – топло е, има море, хората обичат да се веселят. Благодарен съм на бразилското посолство, че направи този голям фестивал!”
За съжаление, мандатът у нас на посланик Паоло Воловски изтича. Но фестивалът остава – с цялата обич и енергия, вградени от посланика.
Да не забравим и още едно постижение на този празник на радостта от живота. Вече всички във Варна знаят що е каипириня – пивкият коктейл от кашаса, лайм, кафява захар, лед и... хубаво настроение. Най-добре го приготвят в току-що открития варненски бар “Бразилейро” – собственост на младото семейство на бразилка и българин... Кой казва, че Бразилия е далеч?


Видяно: 455Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151903