Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 39, 7-11 октомври 2010 г.

Дилма подкарва бразилския локомотив

Петата по население и десетата по икономически показатели страна в света издига на върха си дъщеря на българин

Къдринка Къдринова


Дъщерята на българин и бразилка Дилма Ваня Русеф има всички шансове още тази неделя да триумфира като първата жена, избрана за президент на Бразилия. Сондажите дълго й предричаха победа от раз още на първия тур, но в последните дни преди вота на 3 октомври станаха по-въздържани, прогнозирайки вече около 46-49% за Дилма. Ако това се потвърди в неделя, ще се наложи балотаж на 31 октомври. На него Дилма ще се състезава най-вероятно с неизменния втори във всички допитвания – бившия губернатор на Сао Пауло Жозе Сера, който засега разполага с 28% продкрепа. Трета във временното класиране с 13% е пак жена – “зелената” Марина Силва, отцепила се от излъчилата Дилма управляваща Трудова партия заради разногласия с кандидатката. Съотношението на проценти и на политически “гърбове” подсказва, че дори и да се наложи втори тур, пак несъмнена победителка ще е Дилма.
Интересът у нас към 63-годишната икономистка, която съвсем скоро може да поеме управлението на петата по население и десетата по икономически показатели страна в света, е свързан преди всичко с българската й жилка. Бащата на Дилма Петър Русев напуска България през 20-те години на ХХ век заради левите си разбирания. Живее известно време в Париж, а след Втората световна война заминава за Латинска Америка. Установява се в Бразилия и се жени там за 20 години по-младата от него Дилма Коимбра Силва. Тя му ражда три деца – сина Игор и дъщерите Дилма Ваня и Яна Ценка, но Яна Ценка умира съвсем млада. Петър Русев има и син от първия си брак със софиянка, който се ражда след заминаването му от България и никога не е виждал баща си. Българският брат на Дилма се казваше Любен Камен, живееше в София, пишеше си със своята бразилска сестра, но почина преди две години.
Петър Русев изхранва семейството си като строителен предприемач, но запазва левите си убеждения до края на живота. Умира от инфаркт през 1962 г., когато Дилма е едва 15-годишна. Успява обаче да й вдъхне любов към книгите и към идеите за социална справедливост. Благодарение на баща си тя се запознава и с Елисавета Багряна. Голямата българска поетеса и Петър Русев се срещат в Париж още през 30-те. През 1960-а Багряна, която е в Бразилия за среща на ПЕН-клуба, гостува цял месец в дома на Петър и семейството му в Белу Оризонте.
Дилма Русеф ми разказа за това и ми показа архивни снимки на баща си и Багряна, докато разговаряхме в българското посолство в столицата Бразилия през януари 2005-а, по време на посещението на българския президент Георги Първанов в Бразилия. Тогава Дилма бе още министър на енергетиката в първото правителство на президента Инасио Лула да Силва и оглавяваше бразилската част на работната група по подготовка на документите, подписани по време на визитата на Първанова. Ето какво ми каза тя, когато я попитах каква връзка усеща с България: “Имам голямо желание да опозная България, за която съм чувала само стари истории, от времето на 20-е, 30-е години на миналия век, откогато бяха и спомените на баща ми. Като министър в бразилското правителство също имам особено отношение към България, чувствам ангажираност да развивам отношенията и сътрудничеството между нашите две страни, което ще бъде за мен и лична реализация на заемания от мен пост. Аз наполовина съм българка, наполовина – бразилка. И затова в работата си трябва да реализирам своята двойна съдба така, че да съм полезна и за България, и за Бразилия. Имаме наистина много възможности да си сътрудничим ползотворно, само трябва да ги разработим”.
Тази нагласа със сигурност ще съпътства Дилма и като евентуален бъдещ президент на Бразилия. А това никак не е за подценяване като се има предвид в какъв икономически гигант се превърна междувремнно Бразилия и колко позитивно може да се отрази активизирането на отношенията с нея върху малка страна като България. Разбира се, не си струва да се увличаме и по надценяване на българските корени на Дилма. Не бива да забравяме, че практически всички бразилци, както и латиноамериканци имат в рода си все някакви имигранти – просто тези нации са много млади и са се създавали именно от смесицата на вълните преселници. Това обаче не значи, че се чувстват “българи”, “италианци”, “поляци”, “немци” или каквито и да е други “европейци”. Не, те са си бразилци, аржентинци, чилийци, мексиканци... Потомъкът на немец и хърватка Нестор Киршнер например, който беше президент на Аржентина, винаги си е бил именно аржентинец. Въпреки цялата си симпатия и интерес към България самата Дилма винаги е подчертавала, че тя е бразилски политик, макар и от български произход.
Пътят й в политиката е готов сценарий за филм. В младежкия си период, който съвпада с военния режим в Бразилия в края на 60-те, тя е студентка в Сао Пауло и “градска партизанка” – член на ултралява въоръжена групировка, която си поставя за цел да свали диктатурата. Оттогава е и епизодът, който днес противниците й припомнят най-често, когато се опитват да й натякват за “терористично” минало – нападението над резиденцията на губернатора на Сао Пауло и отмъкването оттам на 2,5 млн. долара за финансиране на въоръжената съпротива. Дилма не е участвала пряко в акцията, но е членувала в организиралата я групировка, а според тогавашните власти дори е била “мозъкът”. Арестуват я и я хвърлят в затвора за три години, където я подлагат на жестоки изтезания, включително с електрически ток.
След излизането си на свобода Дилма се оттегля от бойните групи. Довършва следването си, жени се за свой другар от съпротивата, ражда дъщеря им Паула, после се развежда. Отдава се на дейности по социални програми в щата Минас Жераис.
През 1985 г. диктатурата пада, а Дилма се присъединява към Трудовата партия на приятеля си от барикадите Инасио Лула да Силва – харизматичен профсъюзен водач, който през 2003-а става първият откровено ляв президент на Бразилия. И прави Дилма първо министър на енергетиката и мините, а после и шеф на правителствения кабинет – ключова позиция, подобна на премиер в президентската държавна структура на Бразилия. Така Дилма става “дясната ръка” на Лула и практически изработва стратегиите на всички правителствени реформи. Но за масовата публика името й и славата й на стриктна “желязна лейди” дълго остава в сянката на обожавания от масите Лула.
Когато миналата година Лула, който няма право на трети мандат, лично посочва Дилма като своя “наследничка” и я номинира за кандидат-президентка, тя е много слабо позната на бразилците. Първите сондажи я оставят далеч зад опитния политик Жозе Сера – кандидат на опозиционните социалдемократи, които всъщност в Бразилия са представители на десницата. Лула обаче неотлъчно е до нея във всички предизборни прояви и постепенно превръща и нея в “звезда”. Всички наблюдатели са единодешни, че наистина много популярният досегашен президент е именно “буксирът”, изтеглил Дилма към върха на сегашните предизборни класации. Парадоксалното е друго – че от популярността му искат да се възползват дори и останалите кандидати, включително самият Сера, сред чиито лозунги блести следният: “Сера и Лула – двама мъже от историята, двама лидери с опит”. Според Би Би Си участието на Лула в публични прояви сега надхвърля в пъти участието му, когато кандидат беше самият той. Всичко това, разбира се, работи за “неговата” Дилма.
Нападките на опозицията срещу нея са, че е “сухар”, че няма опита на предшественика си, че държи в обкръжението си съмнителни хора – заради появилите се обвинения в злоупотреби към една от сътрудничките й. Когато кампанията срещу нея в опозиционните медии стана особено агресивна, самата Дилма също им отговори остро – и това веднага се обърна пак срещу нея с изводи, че “не може да се владее”. Спекулациите са с несъмнен изборен привкус, а Дилма неведнъж досега е доказвала силния си характер. Включително когато й беше поставена ракова диагноза, но тя се мобилизира, успя да пребори болестта и да издържи целия предизборен маратон. Междувременно омъжи дъщеря си и бе зарадвана с раждането на внук.
Ако стане президент, Дилма ще поеме управлението на една мощна и устойчиво напредваща икономика, коята вече мнозина наричат “латиноамериканския локомотив” – по подобие на славещата се като “европейски локомотив” Германия. Бразилия наистина направи шеметен пробив в напредъка си и в позиционирането си на световната сцена именно през двата мандата на Лула. Феноменът на неговото управление е в успешното съчетаване на ефективни социални програми за намаляване на бедността със стимули за икономическия растеж, който през тази година достигна 7,5%. Прогнозите са, че до 2026 г. Бразилия ще е петата икономическа сила в света. Големи стимули за икономиката са откриването на внушителни петролни залежи в шелфа, както и гигантските инфраструктурни проекти около световното по футбол през 2014 г. и олимпиадата през 2016 г., на които ще домакинства Бразилия. Лула бе удостоен и с награда на ООН за постиженията му в борбата с бедността и глада. Ключов акцент в програмите за превръщане на Бразилия в “страна на благоденствието” е например инициативата “Семеен джоб”, която подпомага най-бедните семейства. Бразилия се прослави и като “житницата на света”, увеличавайки за 10 години производството си на храни от 80 милиона тона на 150 милиона тона. Тя днес е първенец в продукцията на портокалов сок, захар, месо, птици и кафе.
Геополитическият пробив, постигнат от Лула, също е впечатляващ. Той вкара страната в Г-20 и в групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай) на най-перспективно развиващите се икономики в света. Установи и ефективен диалог с латиноамериканските лидери, преодолявайки традиционната неприязън на съседите към прекалено голямата, силна и неразбираемо (португалски) говореща страна.
Лула вече си каза, че ще продължи да наглежда всички тези бонуси, които оставя на наследничката си. Конституцията му забранява трети мандат, но не и активно участие в политическия живот. Затова той обеща: “Всеки път, когато видя проблем, ще се обаждам на моята президентка и ще й насочвам вниманието към него”. Е, за толкова години до него в политиката Дилма със сигурност му е свикнала.


Видяно: 184Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151901