Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 36, 12-18 септември 2011 г.

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата

Къдринка Къдринова


На кратко делово посещение в България на 2 септември т.г. бе външният министър на Бразилия Антонио Патриота. Той разговаря с българския си колега Николай Младенов и бе приет от президента Георги Първанов.
Главната цел на визитата бе съгласуване на дати за посещението у нас на бразилската президентка с баща българин Дилма Русеф, което се очаква да се осъществи през октомври т.г. Същия месец в Брюксел предстои и среща на върха Бразилия-Европейски съюз. Дилма Русеф ще участва в нея и очевидно стремежът й е да съчетае пристигането в Европа с гостуване и у нас.
Още докато беше министър на енергетиката при предишния бразилски президент Инасио Лула да Силва, Русеф бе поканена да посети България по време на визитата на българския президент Георги Първанов в Бразилия през 2005 г. Оттогава досега очакваното й пътуване до родината на баща й така и не бе осъществено поради многобройните й ангажименти. Поканата към нея бе неколкократно подновяваната, включително и след избирането й за държавен глава на Бразилия, предизвикало масова еуфория у нас заради българските й корени.
След края на разговорите в София между Антонио Патриота и Николай Младенов двамата така и не обявиха конкретна дата за визитата на Дилма Русеф. Единственото уточнение бе, че датата още ще се съгласува. Очевидно притесненията от българска страната са, че гостуването може да съвпадне с президентските и местните избори у нас или с кампанията преди тях.
Във въпросите си към министър Антонио Патриота „Тема” засегна и редица други ключови проблеми извън посещението, касаещи позициите на международната арена на осмата световна икономика, както често е класирана Бразилия. Ето какво отговори бразилският гост.


- Г-н министър, разкажете за предстоящото посещение в България на президентката на Бразилия Дилма Русеф и за двустранните ни отношения.

- Позволете първо да изразя радостта си да гостувам във вашата красива столица София. За мен това е първо посещение, но всъщност е второ, осъществено от бразилски външен министър в рамките на около една година. През 2010 г. у вас бе моят предшественик на поста Селсо Аморим, който в момента е министър на отбраната. Тук съм по повод съгласуването на датите за предстоящото посещение на президентката на Бразилия г-жа Дилма Русеф в България. Тя бе много щастлива от участието на вашия премиер г-н Бойко Борисов и на министъра на външните работи г-н Николай Младенов в тържествата по повод встъпването й в длъжност като държавен глава на Бразилия в началото на годината. Г-жа Русеф очаква с нетърпение пътуването си до България, родината на баща й, и има желание да научи повече за тази страна, с която лично е свързана. Също така стремежът й е да проучи възможностите за установяване на нови връзки между нашите две страни в областта на търговнята, образованието, науката, медицината, селското стопанство и т.н. Надяваме се на много плодотворна визита. Не само за доброто на Бразилия и България, но може би и на трети страни. Зарадва ме интересът, проявен от г-н Младенов към идеята за наши съвместни проекти в африкански държави.
Очакваме политическия диалог с България да продължава успешно. Имаме изграден механизъм за политически консултации.
Догодина Рио де Жанейро ще е домакин на конференция за устойчивото развитие. Надяваме се на делегация и от България. Ще разгледаме предизвикателствата пред планетата ни и отговорностите на управлението, съобразено с изискванията за устойчиво развитие.
Също така бих желал да подчертая привързаността на Бразилия към принципите на ООН и стремежа й кам подобряване на структурата на световната организация, включително към реформиране на Съвета за сигурност. Ще продължим консултациите относно множеството политически проблеми в ООН.

- Бихте ли охарактеризирали позицията на Бразилия по събитията в Либия? Страната ви се въздържа при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция 1973, която даде повод за бомбардировките на НАТО над Либия. А във ваша статия във в. „Фоля ди Сао Пауло”, публикувана точно ден преди гостуването ви в София, вие откривате голяма разлика между онова, което постановява резолюция 1973, и действията на НАТО в Либия.

- Най-важното в бразилската позиция е, че бъдещето на Либия трябва да бъде решено от либийци. Имахме съмнения относно включването на военни сили в защита на мирното население в тази страна. Най-важното за момента е да се спре насилието, да бъде спрян огънят. Да не забравяме, че първият параграф на резолюция 1973 е именно за спиране на огъня. За това трябва да се борим сега – да се стабилизира обстановката, да се насрочат избори. Да започне период на политически преход към изграждане на демократични институции. Въстаниците сами се нарекоха Преходен национален съвет, така че очакваме те да вземат много на сериозно прилагането на такива реформи, които да доведат до институционален прогрес. Ние сме поддръжници на изработената от Африканския съюз пътна карта за Либия. Струва ми се, с България споделяме общото мнение, че сегашната ситуация и развитието й след конференцията на т.нар. Контактна група в Париж трябва да е под егидата на ООН. Съветът за сигурност трябва на първо място да отстоява международната сигурност и мир. Само един истински демократичен напредък може да обърне страницата на тези тежки времена, изживявани от либийския народ.

- Президентката Дилма Русеф предприе в кратък период доста решителни действия срещу корупцията – смени четирима министри, заподозрени в злоупотреби, както и голям брой висши държавни чиновници. Какво от бразилския опит в тази сфера може да почерпи България?

- Искам да спомена, че и Бразилия, и България сме част от мащабната новаторска инициатива „Отворено правителство”, лансирана съвместно от нашата президентка г-жа Дилма Русеф и от президента на САЩ г-н Барак Обама. Двамата ще стартират инициативата при откриването на сесията на Общото събрание на ООН на 20 септември в Ню Йорк. Идеята е държавите доброволно да поемат ангажимента за по-добро и по-отворено към гласа на обществото управление, за повече прозрачност при взимането на решения, за по-широк обмен на информация между граждани и управляващи. Бразилия има своя много успешна програма в тази посока, за която у нас отговаря държавният министър и генерален ревизор Жоржи Ажи. Работя в тясно сътрудничество с него по представянето на „Отворено правителство” и в ООН.

- Бразилия постигна впечатляващи успехи в борбата с бедността и бе обявена за една от страните, пострадали най-малко от световната икономическа криза. Приложим ли е този бразилски модел и в Европа, която засега търси изход от кризата точно в обратната посока, прилагайки съкращения на социалните разходи?

- Ние сме много горди, че успяхме да изведем от бедността десетки милиони бразилци и да им помогнем да влязат в средната класа. Това е резултат на моралния императив, който следваме, но и на отговорната ни икономическа политика. Нарастването на средната класа е много ценен базисен елемент. Когато през 2008 г. Бразилия се изправи пред икономическата криза, точно това ни помогна да се задържим на крака, без да ни се налага да разчитаме единствено на чуждестранни партньори. Ако този наш опит е интересен за други страни, ние ще сме щастливи да помогнем, споделяйки модела на някои от социалните ни програми. Като например програмата “Семейна кошница”, която дава важна роля на жените. Не само имаме жена на президентския пост, но и бихме искали да подсилим ролята на жените в икономиката. Някои от нашите социални програми вече са били копирани на други места с позитивни резултати. Вярно, икономическите специфики в различните страни са различни.
Възприемаме отношенията си с Европа като жизненоважни. ЕС е най-големият ни търговски партньор. През октомври в Брюксел ще има среща на върха ЕС-Бразилия за нашето съвместно стратегическо партньорство. Ще разгледаме възможността за засилване на търговията, ще преговаряме за регионални споразумения за търговия между „Меркосур” и ЕС. Надяваме се много скоро да постигнем високи резултати. Надяваме се също на ефективни и взаимоизгодни икономически отношения с България.


Видяно: 242Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003072