Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 40, 10-16 октомври 2011 г.

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни

Къдринка Къдринова


- Уважаема г-жо президент, какви чувства ви вълнуваха при пристигането в България, родината на вашия баща?

- Възможността да опозная страната на моите предци и на баща ми за мен бе момент на силна емоция, очакване на голям празник с едно семейство, което все още не познавах.
Фактът, че осъществих това посещение в качеството си на президент на републиката е източник на тройна гордост: гордост от баща ми, един имигрант, напуснал родината си, за да изгради успешен живот на друга приела го земя, гордост от личната ми житейска траектория, която ме изведе на най-високия пост на обществения живот в Бразилия и гордост от моята страна, земя на възможностите, в която дъщерята на един имигрант може да стане президент благодарение на народния вот.

- Кои сфери на сътрудничеството между България и Бразилия ще се развиват по-активно след вашето посещение у нас?

- Това бе в много отношения едно встъпително посещение, тъй като беше първото, осъществено от бразилски държавен глава в България. Ние искаме да дадем тласък на областите на сътрудничество, очертани вече по време на посещението на президента Георги Първанов в Бразилия през 2005 г. (когато бе подписано Споразумението за сътрудничество в спорта), но също на сътрудничеството в икономиката и образованието.
Моето управление поставя като приоритет темата за обучението на бразилски студенти в най-добрите учебни заведения в чужбина и визитата послужи за определяне на възможностите в това отношение. Бразилия обаче не е само молител, а има и много какво да предложи в замяна. Вярвам, че в допълнение към образователния сектор можем да споделим някои много успешни елементи от бразилския опит през последните години в области като например биогорива, чиста енергия и програми за социално включване.
Въпреки че нашата двустранната търговия е нараснала през последните години, тя все още е под потенциала на двете икономики. България може да стане за Бразилия вход към Черноморския регион и Централна Азия. По същия начин Бразилия може да бъде врата на България към Южна Америка. В този смисъл организирането на срещи между предприемачи като тази, която проведохме по време на посещението ми в София, е от основно значение.

- Г-жо президент, вашата решителна борба срещу корупцията ви спечели голяма подкрепа в бразилското общество и на международно ниво. Кое от опита на Бразилия в тази сфера би могло да се приложи и в България?

- Както казах в моята встъпителна реч и както потвърдих на сесията при стартирането на инициативата „Партньорство за отворено управление”, която съпредседателствах заедно с президента Барак Обама на 20 септември в Ню Йорк, моето правителство няма да прави никакви компромиси по отношение на грешки, отклонения, небрежност. Правителството на Бразилия се бори срещу корупцията с твърдост и постоянство. В моята страна разполагаме с редица органи, посветени на тази задача: Федералното обществено министерство, Генералната контролна служба на Съюза, Главната прокуратура на републиката и Федералната полиция.
„Партньорство за отворено управление” ми се струва подходящ форум за обмен на международно ниво на успешен опит в борбата с корупцията, какъвто е нашият. За мен бе голямо удовлетворение да бъда известена и за намерението на България да се присъедини към Бразилия в тази инициатива.

- Бразилия има впечатляващи постижения в икономическия ръст и в борбата срещу бедността. Доколко тези два показателя са взаимосвързани?

- Ръстът на бразилската икономика в последните години се дължи на ориентирането към макроикономическа стабилност, на фискалната отговорност и преди всичко на енергичните и новаторски политики за преразпределение на приходите – през последните осем години 40 милиона бразилци се изкачиха от бедността към средната класа.
Укрепването на вътрешния пазар и увеличаването на покупателната способност на най-малко облагодетелстваните слоеве на бразилското общество – резултат на постоянното увеличение на минималната работна заплата и на всеобхватни социални програми като Bolsa Familia („Семейна кошница”) – са основната движеща сила за повишаването на доходите на глава от населението в Бразилия и за онзи „кръг на добродетелта”, който сега експериментираме в нашата страна.
Социалните действия за борба с неравенството и икономическият растеж са неразделни понятия не само в Бразилия, но, вярвам, и в света.

- Как виждате възможните решения за изход от световната икономическа криза? В Европа в момента доминират рестриктивните мерки и орязванията на социалните разходи, но ефектът върху икономиките е повече отрицателен, отколкото положителен. Смятате ли, че доминиращият днес в света икономически модел се нуждае от фундаментално преконструиране?

- Бразилия бе от последните страни, които влязоха, и от първите страни, които излязоха от първата криза през 2008 г. Това бързо възстановяване се дължи до голяма степен на политиките на Бразилия на преразпределение на приходите и на укрепването на вътрешния пазар. Трябва също да се отчетат предприетите тогава от правителството действия срещу верижната реакция на кризата, които предотвратиха рязкото спадане на икономическата активност и съответното спадане на данъчните приходи, предпазвайки така финансовото здраве на държавата и на предприятията.
Става дума за едно ново доказателство за ролята, която държавата трябва да играе в икономиката като индуктор за растеж и като регулатор на крайностите на пазара.
Настоящата криза ще се преодолее, само ако са налице съвместни и решителни действия от страна на правителствата. Както вече е било посочвано, не поради липса на финансови ресурси не се стига до изход от кризата, а поради липса на политически средства.

- Как вижда Бразилия актуалната си роля в глобалната политика и в структури като Г-20 или групата БРИКС? Как гледа страната ви на реформата в ООН?

- Сред основните принципи на външната политика на Бразилия е отстояването на принципа на мултилатерализма (равностойно зачитане на правата на всеки от участниците в даден процес – бел. ред.). За да функционира тази многостранност обаче е необходимо международните институции да са в съзвучие с реалностите и с нуждите на нашето време.
ООН е създадена в обстановката след Втората световна война и неговата структура, по-специално Съветът за сигурност, отразява онази вече отминала реалност. С всяка изминала година става все по-спешна необходимостта от реформиране на този орган, доверието в който е все по-ерозиращо поаради липсата на представителност. Наложително е в Съвета за сигурност да се включват нови постоянни и непостоянни членове, в частност – представители на развиващите се страни. Бразилия е готова да поеме отговорностите си като член на един реформиран Съвет.
Г-20 е институция, проектирана от Севера вече с отчитането на многополюсната икономическа действителност. Там са представени страни и със зряла, и с развиваща се икономика. При кризата от 2008 г. Г-20 доказа, че е привилегирован форум за координиране на гъвкави и ефективни антикризисни действията. Координиране, което сега става още по-необходимо, защото аз не вярвам да са възможни решения, приети от една отделна страна или от малка група страни.
Групата БРИКС също така е важна институция за политическо и икономическо координиране. Доскоро това беше само едно съкращение, измислено от икономист във финансовата система. Но историята ни дава все повече и повече отговорности. И заедно, и поотделно, членовете на БРИКС играят роля с нарастващо значение в международните отношения. Вярвам, че нашият опит и нашата визия за растеж чрез социална справедливост могат да бъдат полезни както за други развиващи се страни, така и за развитите страни.

- Бразилия е родина на Световните социални форуми, чийто девиз е „Един друг вят е възможен”. След толкова войни и след толкова катастрофирали колективни мечти вярвате ли, че човечеството наистина е в състояние да изгради един по-справедлив и по-хуманен свят?

- Бразилия е страна, която успя да излезе от коловоза на социалната несправедливост и на периодите на диктатура. Страна, която изгради стабилна демокрация с прозрачни институции и с икономика, способна да съчетава растежа с преразпределението на доходите.
Научихме се също да оставяме зад гърба си историческото недоверие, белязало отношенията с нашите съседи, за да изградим едно мирно южноамериканско пространство, свободно от оръжия за масово унищожение и с институции като МЕРКОСУР или УНАСУР, които помагат за напредъка на една растяща търговска, политическа и физическа интеграция.
Едва ли имате нужда от повече доказателства, че един друг свят е напълно по силите ни.

....................................................


Топла връзка

Първата визита на бразилски държавен глава в България бе зарадена с голяма емоция заради българското потекло на президентката на Бразилия и дъщеря на габровец Дилма Русеф. Самата гостенка, чието гостуване на 5 и 6 октомври събуди небивал интерес у нас, подчертаваше своята топла връзка с родината на баща си Петър Русев при всяко свое изказване на българска земя. Също както и амбицията си да допринесе за развитието на ефективно и взаимноизгодно сътрудничество между страните ни. Подобни ответни стремежи бяха изказани и от домакините й при всяка от официалните й срещи – с президента Георги Първанов, с премиера Бойко Борисов и с председателката на НС Цецка Цачева. Пряк резултат на това взаимно желание стана подписването на два документа за българо-бразилско сътрудничество в икономиката и информационните технологии. Перспективите в деловите ни контакти бяха очертани и на бизнес форума „България-Бразилия: устойчиви партньорства”, в който със свои презентации участваха бразилски фирми, спечелили световен авторитет, като ПЕТРОБРАЗ, ЕЛЕКТРОБРАЗ, ЕМБРАЕР, ЕМБРАПА и т.н. В словото си пред форума Дилма Русеф подчерта наред с другите възможности за сътрудничество в енергетиката, селското стопанство, медицината, висшите технологии, също така и интереса на правителството й към обучение на бразилски студенти у нас. Георги Първанов награди Дилма Русеф с висшето ни отличие орден „Стара планина” с лента, а тя го удостои с най-високата степен на бразилския орден „Южен кръст”.
Най-вълнуващата част от визитата бе в Габрово, родния град на президентския баща Петър Русев. Гостенката бе сърдечно посрещната от габровци, а тя се обърна към тях на български с „Приятелки и приятели от Габрово”. В Националната Априловска гимназия, където е учил баща й, Дилма каза, че е сбъднала мечтата му да посети България и увери: „Знайте, че една част от Габрово живее в Бразилия в лицето на нейния президент”.
Дилма Русеф получи от директорката на Априловската гимназия в Гарбово Анна Маринова къс планински пристал с изображение на училището и свитък със символите му. Развълнуваната гостенка завърши словото си в Габрово със строфи от неизвестното й досега стихотворение на Елисавета Багряна, посветено на Петър Русев, „Носталгична любов”. Стихотворението, популяризирано от габровския журналист Стефан Димитров, бе публикувано в миналия брой на „ТЕМА”. След пристигането си у нас Дилма Русеф била зарадвана от Георги Първанов с португалския превод на творбата.
Президентката разгледа и изложбата „Българските корени на Дилма Русеф” в местния исторически музей, където получи триметрова схема на родословието си. В музея се състоя и закритата за медиите нейна среща с роднините й по бащина линия.
Дилма разгледа също крепостта „Царевец” във Велико Търново.
Видяно: 2026Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори15.1.2002 г.

Visitor: 4151808