Президент на коката


Индианец от племето аймара и лидер на производители на кока спечели президентските избори в Боливия в неделя.
Ръководителят на лявото Движение за социализъм Ево Моралес взе 54,17 на сто от гласовете при преброени 80 на сто от бюлетините от първия тур. Централната избирателна комисия на латиноамериканската страна публикува окончателните резултати на 29 декември 2005 г.
Гласовете до момента обаче са напълно достатъчни Моралес да бъде обявен де факто за президент на Боливия, отбелязва АП. Той ще е първият държавен глава от местен произход - нито бял, нито метис, който ще управлява Боливия от провъзгласяването

Край на
колониализма

Моралес се зарича да сложи “край на колониализма” в Боливия, като накара многонационалните компании да плащат скъпо за разработваните от тях залежи на природен газ - вторите по големина в Южна Америка след тези на Венецуела. Лозунгите за национализация на енергийните ресурси предопределиха изборната победа на Моралес.
Най-важното , с което той грабна гласовете на братята си индианци (приблизително 40 на сто от населението на Боливия - бел. ред.), бе обещанието “да промени конституцията, за да имат повече права коренните жители на Андите, най-вече да отглеждат свободно кока”. Френският в. “Либерасион” писа, че “в Латинска Америка е настъпила индианска пролет”.
Моралес остро критикува “империалистическата” политика на Вашингтон, който финансира изкореняването на това “свещено” растение - поминък от хилядолетия на селяните в Боливия и използвано за редица религиозни ритуали при индианците.
И днес местното население дъвче листа от кока или ги вари за чай.
Именно защитата на “кокалерос” (производителите на кока - бел. ред.) , а не осъждането на “империалистите” навлече на Моралес враждебността на САЩ. Те открито го наричат “наркотрафикант”, тъй като коката е основна суровина за производството на наркотика на богатите - кокаина.

Това не
е дрога

“Коката не е дрога. Трябва да сложим край на тази лъжа.” Това беше предизборен лозунг на Моралес, публикуван на първата страница на личния му сайт в интернет.
“Ние от племената аймара и кечуа, коренното население на Андите, сме оцелели от бича на белия човек благодарение на нашите листа от кока”, започва той обръщението си към избирателите. “От момента, в който са дошли по земите ни, белите искат да наложат контрол над нашите листа за лично обогатяване. Когато разбраха, че няма да успеят, те се заеха с унищожаването Роден на 26 октомври 1959 г. в колиба в провинция Оруро на 400 км от столицата Ла Пас Хуан Ево Моралес Айма е син на селяни от племената аймара и кечуа. През 80-те години се установява в източната област Чапаре и я превръща в център за отглеждане на кока. Там създава социалната си база.
През 1997 г. е избран за депутат от региона в боливийския Конгрес. Моралес създава и Съвета на производителите на кока в Андите - движение, което поддържа връзки с организациите за защита на индианците в Перу, Колумбия и Еквадор. В годините на политическото си издигане той стана приятел с президентите на Венецуела Уго Чавес и на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва и с кубинския лидер Фидел Кастро.




Авторски анализи