Антигуа Гуатемала - архитектурна и културна реликва на Централна Америка



Над 200-годишна столица, известна отначало като Сантяго де лос Кабальерос де Гуатемала, се превръща в най-великолепният град в Централна Америка. През 1773 г., преди да бъде разрушена от силно земетресение, имала 60 000 жители, между които прочути писатели, художници, скулптури и занаятчии.
Тук се появяват първата печатница (1660 г.), първият вестник (1773 г.) и първата архиепископия (1743 г.) в Централна Америка. Университетът Сан Карлос Боромео, основан през 1676 г., е един от първите в Западното полукълбо.
В Антигуа Гуатемала имало трийсет и три големи църкви, осем манастира, двайсет и пет параклиса, пет болници и едно сиропиталище. Някои от тези сгради са сред най-красивите, построени в Новия свят, предимно в бароков стил. Парковете и градините на пищните домове на града са осеяни с великолепни фонтани.
След като претърпява ново силно земетресение през 1976 г., градът, обявен за Паметник на Америка и на световното културно наследство от ЮНЕСКО, е в процес на усилена реставрация.
По ирония на съдбата на 6 км от Антигуа, в полите на вулкана Агуа се намира Старият град, отстъпил на Антигуа правото да бъде столица. Там през 1541 г. неочаквана кална лавина погребала града и около хиляда жители. Запазени са само останките на красива църква, построена през 1534 г., считана за една от най-старите на континента.

Заслужава да се видят:
- Пласа де Армас или бившият Пласа Реал (Кралски площад) в центъра на града с Двореца на военните губернатори (1769 г.), катедралата(1534 г.) и общинският дворец.
- Университетът Сан Карлос Боромео (днес колониален музей).
- Манастирите на капуцините (1736 г.) и Санта Клара (1723-1734 г.).
- Манастирът Сан Франсиско
- Църквата Компания де Хесус
- Църквата Ескуела де Хесус
- Параклисът Сан Херонимо
- Други забележителности: Сан Агустин, Църквата и болницата Сан Педро (ХVІІ в.), църквите Санта Исабел и Ел Кармен (ХVІІІ в.), домът Попеное, и др.





Забележителности