Националният символ на Коста Рика може да изчезне


Националният символ на Коста Рика - орхидеята "Гуария Морада" (Guaria Morada) е застрашена от изчезване, предаде ИТАР-ТАСС.
Коста Рика или Богатият бряг, както наричат страната испанците, когато стъпват тук за пръв път през ХVI век, винаги се е славела с богатата си флора и фауна. Мнозина я наричат още Градината на Централна Америка. Освен с невероятните си цветя обаче тя е известна и с около 12 000 вида пеперуди, колкото не бихте срещнали никъде другаде в една държава.
За съжаление славата на Коста Рика като Градината на Централна Америка може остане в историята. Най-прекрасното и обичано цвете в страната, превърнало се в национален символ, сега е застрашено от пълно изчезване, бият тревога еколози.
Според ботаниците пагубни за орхидеята Гуария Морада са се оказали промените в климата и разрушаването на средата, която тя обитава. Ако не бъдат предприети спешни мерки за спасяването на красивото растение, много скоро хората в Коста Рика ще могат да му се любуват единствено на картинки и снимки, предупреждават екологични организации в страната.

Хроника