Откриха ключ към езика на маите


Изследователи от американския университет Бригъм Йънг са открили ключ към разшифроване на древния език на маите, съобщи в. "Индипендънт". Учените са се натъкнали на малка група гватемалски индианци, които говорят на съвременна версия на смятания за отдавна изчезнал език.
Лингвистите предполагат, че подробното изучаване на езика на гватемалските индианци, наречен "корти", ще позволи да бъде преведена голяма част от йероглифните надписи, чието съдържание и досега остава неразгадано. Ще може да се хвърли повече светлина върху кървавите религиозни ритуали, извършвани някога от жреците на маите. Изследването ще започне през следващата година. В него ще участват учени от различни страни.
Нека припомним, че народът на маите се простира на площ над 300 000 кв.км. Той обитава части от южно Мексико, Гватемала, Хондурас и Салвадор. Този народ развива много богата култура в областта на политическата организация, както и в социалната и стопанската сфера. Маите са били големи учени в области като математиката, астрономията, земеделието, архитектурата и инженерното дело. Те са били големи творци в области като живописта, тъкачеството и дърворезбата. Техните астрономически прогнози на основата на математичесата. Техните астрономичеки пресмятания и научни наблюдения са били забележителни. Маите са имали по-точен календар от грегорианския. Първите данни за маите са от 550 г. пр. Хр.

Хроника