Путин на еднодневно официално посещение в Мексико


Руският президент Путин пристигна на еднодневно официалано посещение в Мексико. Това е първата визита на руски държавен глава в латиноамериканската страна.
Гостът започна посещението с полагане на венци на паметника "Олтарът на отечеството" в столичния парк Чапултепек. По-късно на Марсово поле се състоя официалната церемония по посрещането на Путин и съпругата му Людмила от мексиканския президент Висенте Фокс и съпругата му Марта.
Посещението ще бъде съсредоточено върху политическото сътрудничество и засилването на търговските отношения и инвестициите между двете страни, които са на много ниско равнище.
Визитата на Путин е окачествена като "историческа" от мексиканските власти и се очаква да допринесе за укрепването на така наречената "многостранна система" в международните отношения, която бе централна тема на наскоро завършилата среща на върха ЕС-Латинска Америка.
Путин пристигна в Мексико от Франция, където участва в тържествата по повод 60-та годишнина от съюзническия десант в Нормандия и откриването на втори фронт по време на Втората световна война. ИТАР-ТАСС цитира мексиканския президент Висенте Фокс, който казал пред руски журналисти в Мексико, че ще предложи на Путин Русия да се присъедини към групата от пет страни - Мексико, Франция, Германия, Испания и Чили, които се договориха за тясна координация на своите действия и позиции по отношение на Ирак.

Хроника