Копан - Център на културата на маите (Хондурас)


Разположен в западната част на страната, близо до границата с Гватемала в долина, заобиколена от планини и прорязана от река Копан на 640 м надморска височина.

- Един от най-красивите градове на маите, познати досега, особено прочут със скулптурите и йероглифските си надписи.
- Археологическите разкопки са установили живот на това място между 1100 г. и 900 г. пр. н.е, но най-голям разцвет настъпва през ІV-ІХ в., когато се превръща в един от културните центрове на маите, особено в областта на астрономията.Съществуват свидетелства, че астрономите на Копан са изчислили (към 700 г.) най-точния слънчев календар от всички, създадени до тогава.
- Някои от най-сложните релефи са изваяни върху двадесет и една колони, намерени в града. Тези 3-метрови каменни пилони са покрити с фигури, лица и животни и продължават да стоят на оригиналните си места.
- Основната част на града се състои от акропол - архитектурен комплекс от площади, храмове, пирамиди и тераси, в който се открояват два храма –единият ознаменува астрономическо откритие, свързано с периодичността на затъмненията, а другият е посветен на планетата Венера.
- В съседния на акропола площад се открива така-нареченият двор на йероглифната стълба. Тази внушителна стълба, която води до един от храмовете, се състои от 63 стъпала, украсени в горната си част с 2500 отделни йероглифи, представляващи най-дългият надпис от времето на маите. На всеки десет стъпала има двуметрови статуи на седнали богове или жреци, а на страничните рампи – релефи, изобразяващи птицата змия.
- В Копан съществува и още нещо много интересно – река Копан, течението на която се променя, след като градът е изоставен през ІХ в., прорязва основата на акропола, като открива наслоените геоложки пластове. Този процеп, широк 300 м и висок 30 м, е най-големият в света.

Заслужават да се видят:
- Стълбата на ягуарите, обрамчена от внушителни фигури на роднините на котките, телата на които са били покрити с инкрустации от черен обсидиан, за да наподобяват петната по кожата на животните; играта на топка или тлачли – изображение, издълбано на известно разстояние от основната конструкция, и амфитеатърът.
Според някои източници град Копан е разрушен от заместника на Алварадо - Еран де Чавес, през 1530 г. През 1839 г. Стивънс и Катъруд разкриват руините, които били почти изцяло покрити от джунглата. От 1936 г. институтът Карнеги и хондураското правителство започват дейности, свързани с прочистването и възстановяването на този великолепен археологически парк.



Забележителности