Ръмсфелд сравни Ирак със Салвадор


Министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, който е на посещение в Централна Америка, вчера призна на пресконференция в Сан Салвадор, че ситуацията в Ирак е трудна. Той все пак настоя, че въпреки всичко изборите ще се състоят догодина и свободата ще победи, предаде ДПА.
В края на двудневното си посещение в Салвадор, преди да отпъува за Никарагуа, Ръмсфелд подчерта пред журналисти, че офанзивата във Фалуджа се развива успешно, макар че работа на иракското временно правителство е да се поризнесе за крайния успех.
Той сравни ситуацията в Ирак с тази в Салвадор по време на гражданската война преди 20 години. Според него в Салвадор е постигнат успех, понеже най-голямото желание на човечеството е за свобода и същото става в Афганистан и ще стане в Ирак.
Ръмсфелд, който се срещна с президента Антонио Сака,
благодари на правителството за изпращането на войски в Ирак. Салвадор изпрати 380 войници от специалните части в Ирак. В момента това е единственият латиноамерикански съюзник на САЩ във войната, отбелязва Асошиейтед прес.
Хондурас, Никарагуа и Доминиканската република също
изпратиха войски, но след това ги изтеглиха.
"Можете да бъдете сигурни, че салвадорските войници ще
продължат да служат на справедливи каузи в която и да е част на света, където ги призове хуманният им дълг", увери госта министърът на отбраната генерал Ото Ромеро.
Шефът на Пентагона посети националната школа за командоси, където връчи американски военни медали Бронзова звезда за храброст на шестима салвадорски войници. На 5 март те спасили живота на шестима американци, членове на Коалиционната временна
власт, когато конвой от Багдад за Наджаф бил атакуван от тежко въоръжени бунтовници. Салвадорците отблъснали атаката с риск за живота си.
От Салвадор Ръмсфелд отпътува за Манагуа, където се срещна с президента Енрике Боланьос и с министъра на отбраната Адан Гуера. Той настоя Никарагуа да изпълни обещанието да унищожи 2-те хиляди преносими зенитни ракети, натрупани през 80-те години, когато Съветският съюз и Куба въоръжаваха сандинисткото правителство. САЩ се опасяват, че оръжията, способни да свалят пътнически самолети, може да попаднат в ръцете на терористи.
Засега са унищожени само 633 бройки.
Утре Ръмсфелд ще посети Панама, а след това Еквадор, където другата седмица ще участва в среща на министрите на отбраната от западното полукълбо по въпросите на сигурността.

Хроника