300 души изгоряха в залостен супермаркет в Парагвай


Парагвай е в шок след най-смъртоносния пожар в историята си, отнел живота на над 300 души и оставил още толкова обгорени и ранени, съобщават световните агенции. Огънят пламнал в неделя по обед в оживения търговски център "Икуа Боланьос" в столицата Асунсион, в който по това време имало около 700 души. Предполага се, че причината за пожара е избухване на газова бутилка в кухнята на един от ресторантите в търговския комплекс, тъй като свидетели чули два взрива. В настъпилата суматоха обаче собствениците на комплекса наредили да се затворят изходите, за да се предотвратят мародерски кражби.
Според част от очевидците вратите били блокирани автоматично, според други охраната ги заключила и не пускала хората навън. Има твърдение на свидетел - доброволец, който се опитал отвън да отвори вратата на главния изход, - че човек от охраната му попречил, като стрелял насреща му.
От управата на "Икуа Боланьос" категорично отрекоха да са издавали заповед за затваряне на изходите, но собственикът на супермаркета Хуан Пио Пайва е арестуван и подложен на разпит в полицията.
От пресслужбата на полицията твърдят, че комплексът не бил оборудван с аварийни изходи и хората отвътре чупели прозорците, за да се спасят.
Мнозина се оказали в капан без изход и се задушили от отровния дим или живи изгорели в затворените помещения. Най-много са жертвите в подземния гараж на комплекса, където цели семейства изгорели в колите си. Гаражът бил затиснат от срутили се заради високата температура бетонни елементи.
Голям проблем възниква с опознаването на труповете, тъй като повечето са овъглени до неузнаваемост. И вчера спасителни екипи продължаваха да вадят тела от различни части на комплекса.
6 часа след потушаването на пламъците над сградата на търговския център се е издигал дим. Ранените бяха настанени в държавни и частни клиники. Доброволци масово се включиха в спасителните операции, в кръводаряването, в пренасянето на ковчези. Съседна Аржентина веднага изпрати като хуманитарна помощ самолет с най-необходимите медикаменти.
Властите в Парагвай обявиха 3-дневен траур. Президентът Никанор Дуарте отиде на мястото на пожара и обеща "да се положат всички усилия за изясняването на причините на тази трагедия".
Това е най-масовата едновременна гибел на парагвайци след 1930 г., когато Парагвай воюва с Боливия и дава около 1000 жертви.


Хроника