ЛА ПАС - най-високата столица в света


Разположена е в западноцентралната част на страната на 3627 метра надморска височина между планините Чакалтая и Илимани, покрити с вечен сняг.

- Основана е през 1548 г. от испанските завоеватели под името Нуестра Сеньора де ла Пас. Разположена е в дъното на котловина, наречена Чукиабо или Чукияп (златна сеитба на езика аямара, тъй като подпочвеният пласт на града е златоносен). През 1827 година е преименувана в Ла Пас де Аякучо в памет на прочутата битка.
- Летището, наречено Ел Алто, е на 4085 м надморска височина – най-високото в света. Спускането до града по път, заобиколен със стръмни пропасти, е незабравимо изживяване.
- Ла Пас е с най-високото голф-игрище ( Малясиля) и най-дългата ски-писта (Чакалтая).
- Поради високата надморска височина и недостига на кислород пожарите не са обичайно явление, макар седалището на правителството – Паласио Кемадо (Изгорелият дворец), да е станало на два пъти жертва на пламъците, заради което е наречено така.
- Въпреки голямата височина в Ла Пас рядко вали сняг.
- В града почти не се срещат равни терени. Павираните улици в старата част са тесни и извити, като някои от тях са под голям наклон и трудни за изкачване.

Заслужават да се видят:
- Пласа Мурильо или Пласа де Армас, където се намират катедралата, дворецът на правосъдието, базиликата Нуестра Сеньора де Ла Пас, изгорелият дворец.
- Църквата Сан Себастиян, построена в Чукиабо.
- Църквата Сан Франсиско (1753-84) – великолепна барокова фасада с изобилие на растителни и животински елементи.
- Националният музей по изобразително изкуство (1775 г.).
- Домът на маркиза Виляверде (ХVІІІ в.).
- Църквата Сан Педро (1790 г.) – паметник на късния барок и ранния неокласицизъм.
- Църквата Санто Доминго (1725 г.) –катедрала в смесен колониален стил.
- Централният парк край река Чукияпу.
- Ел Меркадо де лас Брухас (Пазарът на вещиците) – на ъгъла с Линарес Сегарнага, един от най-странните в света. На него се продават всякакъв вид билки и вълшебни предмети.
- Валье де ла Луна (Лунната долина) - на 30 минути с кола от града. Естествената ерозия е създала най-странните геологически образования на планетата).
- Ски-пистата Чакалтая – най-високата в света (5600 м надморска височина).

Забележителности