МОНТЕВИДЕО - един от най-интелектуалните и модерни градове в Америка


Разположен е на едноименния залив по северното крайбрежие на Рио де ла Плата.

- Една от най-младите столици в Латинска Америка. Създадена е през 1726 г. от Бруно Маурисио де Сабала под името Сан Фелипе и Сантяго де Монтевидео.
- В Монтевидео е съсредоточено 45% от уругвайското население – процент, който не е достигнала никоя друга столица в света. Градът владее националната търговия с 90% от стокообмена на страната.
- За разлика от по-голямата част латиноамерикански столици има европейски, макар и подчертано модерен вид, докато колониалната атмосфера е по-скоро загатната. Люлка на видни представители на културата като Родо, Сориля де Сан Мартин и Флоренсио Санчес, считан е за един от най-интелектуалните градове в Америка и един от най-значителните театрални центрове на континента.
- Прочут е с плажовете си, до които се достига за няколко минути от града до крайбрежния булевард Рамбла, и с красивите си паркове, вдъхновени от френската пейзажистика от края на ХІХ и началото на ХХ век. Най-високата точка на Монтевидео е Хълмът, висок 137 м, дал името на града. Опасан е от военен форт, в който се намира сега армейският музей. Тук е и най-старият фар в страната, построен през 1804 г.
- Във водите в близост до Монтевидео се води една от най-известните морски битки през Втората световна война (1939 г.). Останките от немския броненосец “Граф Шпрее” и на зареждалия го кораб все още са на 3 км от брега.

Заслужават да се видят:
- Пласа де ла Конститусион – най-старият в града.
- Катедралата (1790-1804, възстановена през 1905 г.) – един от най-забележителните храмове в Южна Америка.
- Кабилдо (1804-1810 г.) – съхранява исторически мебели и живопис.
- Паласио Лехислативо – сграда в класически стил. При изграждането й са използвани 45 вида мрамори, 62 разновидности гранит и скъпоценно дърво от страната.
- Театър Солис (1847 г.) – в безупречен неокласически стил, един от най-големите и красиви в Латинска Америка. Там се помещава сега Националният театър.
- Пласа Индепенденсия - разположен между стария и новия град, заобиколен от интересни сгради. Там се издигат статуята и мавзолеят на националния герой и борец за независимост Артигас.
- Домовете на генералите Ривера и Лавальеда (ХІХ в.).
- Парк Ел Прадо – най-старият в града с 850 сорта рози.
- Парк Родо – най-големият. Неговите 128 хектара са хармонично съчетание от градини, фонтани и паметници. В него има езеро и открит театър. Там е и музеят на изящните изкуства и най-известният атракционен парк в града.
- Стадионът Сентенарио – тук се провежда първото световно първенство по футбол. Обявен е от ФИФА за исторически паметник.
- Болницата Клиникас – една от най-модерните в Южна Америка с 2000 легла.
- Плажът Поситос, наречен Копакабана на Монтевидео.
- Зоопаркът – един от най-богатите на континента.
Плажът Караско, разположен пред луксозния хотел Казино.

Забележителности