Хуанес сложи camisa blanca


Хуанес смени своята “La camisa negra” (“Черна риза”) с “La camisa blanca” (“Бяла риза”). Хитът му, който преди две години пощури света, прозвуча и на 70-хилядния концерт на открито в подкрепа на мира между Колумбия и Венецуела, организиран от певеца точно на граничния мост между двете страни, блокиран от танкове по време на неотавнащната криза помежду им. Въпреки, че пак пя за “черната риза”, Хуанес и всички останали запалени от пацифистката му идея латиноамерикански и испански звезди, които се включиха в концерта, бяха облечени в символно бяло, цвета на мира. Алехандро Санс, Мигел Босе, Хуан Луис Гера, Хуан Фернандо Веласко, Рикардо Монтанер, Карлос Вивес също извисиха глас против насилието и дрънкането на оръжия. Със специално видеопослание се включи и Шакира, която не можа да участва лично, а също мексиканката Паулина Рубио и аржентинецът Андрес Каламаро.
Испанецът Мигел Босе заяви пред смесената колумбийско-венецуелска публика, дошла от двете страни на границата, че Хуанес трябва “да бъде клониран” заради идеята му за концерт на мира.
Самият инициатор възпламени публиката не само с песни, но и с посланията си: “Бъдещето на страните зависи не само от президентите и управляващите, но и от гражданството”. И още: “Това е началото на нова ера, тук няма политически, расови, религиозни разлики, едно цяло сме, братя сме!”
Участниците призоваха не само за мир между наскоро обтегналите отношенията си заради колумбийска военна операция на еквадорска територия Колумбия, Венецуела и Еквадор, но и за освобождаване на всички заложници в Колумбия.

Култура