20 г. Сдружение на испаноговорещите журналисти в България и връчване на наградите „Светове и цветове-2023”

Видео от церемонията с честването на 20-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в Българи и връчването на наградите в Единадесетия журналистически конкурс „Светове и цветове-2023”.
 
Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) отбеляза 20-годишнината си едновременно с връчването на отличията в Единадесетото издание на ежегодния журналистически конкурс „Светове и цветове-2023”, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. 
 
„Обединител на култури” получиха Йорданка Христова, Димитър Герасимов (посмъртно), БТА, Велислава Дърева, Иван Бърнев, Roca-България. Номинирани бяха 22-ма журналисти и 13 от тях получиха грамоти „Победител” в категориите „Печатни и онлайн медии”, „Радио”, „Телевизия”, плюс една специална награда на Roca-България. Партньор на СИЖБ в конкурса е СБЖ.

Церемонията се състоя на 12 декември т. г. в пространството на Сцена „Дерида” в София.

Гости на тържеството бяха посланиците на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко и на Куба Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан, заместник-посланикът на Аржентина Даниел Котини, почетният консул на Гватемала Веселин Симов, директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос, много журналисти, творци от различни области, общественици.

По номинациите работи петчленно жури в състав: Георги Митов, председател на УС на СИЖБ, Къдринка Къдринова, зам.-председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова, член на УС на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, прокурист на Roca-България.

Водещи на конкурса бяха председателят на СИЖБ Георги Митов, Къдринка Къдринова и Мария Пачкова.

Георги Митов прочете специално изпратен за церемонията приветствен адрес от вицепрезидента Илияна Йотова.

Наградата „Светлана Плашокова” – за кореспонденция от и за испаноезичния свят, в категорията „Печатни и онлайн медии” получи Михайлина Димитрова, вестник „Телеграф”. Отличето ѝ бе връчено от посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко.

Наградата „Светлана Плашокова” в категорията „Радио” отиде при Ангелина Грозева, БНР, програма „Христо Ботев”. Отличието ѝ бе връчено от директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос.

Наградата „Светлана Плашокова” в категория „Телевизия” бе присъдена едновременно на двама победители – Александър Сивилов, доц. по история в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, водещ на видеоканала в YouTube „Димна завеса, и  Станислава Айви, автор на рубрика в предаването „На кафе”, NOVA, и видеоблогър. Отличията им връчи чилиецът Карлос Мена, представител на отговорния секретар на Почетното консулство на Чили в България Андрес Сааведра.

Наградата „Самуел Франсес” – за професионална и гражданска етика, в категория „Печатни и онлайн медии” бе присъдена на ПРОФ. МАРГАРИТА ПЕШЕВА, преподвател във ФЖМК и създател и автор на сайта newmedia21.eu, високоавторитетен медиен експерт. Отличието ѝ бе връчено от почетния консул на Гватемала и прокурист на Roca-България Веселин Симов.
Наградата „Самуел Франсес” в категория „Радио”отиде при Илия Вълков , БНР, програма „Хоризонт”, предаване „РадиоТочка”. Отличието му бе връчено от посланичката на Куба Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан.
 
Наградата „Самуел Франсес” в категория „Телевизия” отиде при ВЛАДИСЛАВА ТРИЧКОВА , bTV. Тя отправи видеоприветствие поради невъзможност да присъства лично. Отличието ѝ бе връчено по-късно.
Наградата „Светове и цветове” – за екология, култура и традиции, в категорията „Печатни и онлайн медии”отиде едновременно при две отличени: Юлия Владимирова, Impressio и URBN, Dir.bg и Христина Йорданова, вестник „Труд”, отдел „Спорт”. Наградите бяха връчени от посланичката на Куба Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан.
Наградата „Светове и цветове” в категория „Радио” бе присъдена на Веселин Александров, БНР, Радио София, предаване „Чуй света”. Поради невъзможност да присъства на церемонията той получи наградата си по-късно.
Наградата „Светове и цветове” в категория „Телевизия” бе присъдена едновременно на двама победители – Мария Чернева, БНТ, и Благой Цицелков, NOVA. Отличията им бяха връчени от временно упрвляващия посолството на Аржентина у нас, пълномощния министър Даниел Котини.
Специалната награда на Roca-България за журналистика на екологични теми отиде при АСЯ ЧАНЕВА, БНР, програма „Христо Ботев”, предаване „Лабиринти на познаанието”, рубрика „Зелени минути”. Отличието ѝ бе връчено от Веселин Симов, прокурист на Roca за България.

Кулминацията на вечерта дойде с влизането в залата на поставена на специална количка огромна бяла торта с изписано върху нея наименованието на СИЖБ на български и на испански и с посочените 20 години на Сдружението – дар за празника от почетния консул н Еквадор Захари Кушев, към когото Георги Митов отправи дълбоки благодарности.

Върху тортата бяха запалени три фойерверка и край нея в радостно оживление се събраха за паметни снимки ръководството и много членове на СИЖБ, всички наградени и номинирани в конкурса, много гости на празника.

Със свои музикални поздрави в продължилата като неформална и сърдечна фиеста вечер отново се включи певецът и китарист Янко Константинов, заедно с когото в дует запя и искрящата с отлично настроение Йорданка Христова.

За приятелското и топло общуване допринесоха и хапките, предложени от „Хранкооп-София”, и виното, предоставено от посолствата на Аржентина и Испания, както и от почетното консулство на Чили, а тортата от почетното консулство на Еквадор добави и своята сладост.

 

 

 

 

 

Видео