БРАЗИЛИЯ


През 1500 г. португалският мореплавател Педро Алварес Кабрал открива днешна Бразилия. Тридесет години по-късно в страната пристигат и първите европейски заселници, които започват да отглеждат захарна тръстика. Първоначално се заселва североизточното крайбрежие, а най-важни градове са Ресифе и Салвадор - столица на колонията от 1549 до 1763 г. Много скоро португалците поробват местните индианци и ги принуждават да работят в тръстиковите плантации. През ХVII в. броят на индианците намалява и те са заменени с африкански роби, които бързо се приспособяват към тропическия климат.През ХIХ в. кафето измества захарта като основна бразилска износна стока. Бразилия става независима държава през 1822 г., а с премахването на робството през 1888 г. стотици хиляди европейци, предимно италианци и поляци, пристигат в Бразилия, за да работят в кафеените плантации.
Раздирана дълги години от политически конфликти, след края на военното управление през 1985 г., Бразилия се превърна в демократична държава. Приетата през 1988 г. Конституция на страната гарантира основните граждански и човешки права на бразилците. Устоите на бразилската политическа система бяха застрашени през 1992 г., когато президентът Фернандо Колор ди Мелу бе обвинен в корупция. През 1994 г. за президент бе избран Фернандо Енрике Кардозо - бивш министър при управлението на Итамар Франко и член на Бразилската социалдемократическа партия. Четири години по късно Кардозо беше преизбран с гласовете на 53% от гласоподавателите. На 1 януари 2003 г. встъпи в длъжност новият ляв президент на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва.
Държавата е със сравнително стабилна икономика, но и с типичните за Латинска Америка социални проблеми. Въпреки че в Бразилия живее голяма част от най-бедното население в света, страната се гордее с най-развитата икономика в цяла Южна Америка. Причината за стабилното икономическо развитие на Бразилия се крие във факта че чуждите инвеститори третират страната отделно от разтърсваната от кризи Аржентина, а и Бразилия е член на асоциацията за свободна търговия в Южна Америка (Mercosul).
Бразилия е четвъртата по големина държава в света - заема половината от територията на Южна Америка. 93% от територията на страната е на юг от Екватора. На изток, запад и юг граничи с всички латиноамерикански страни без Чили и Еквадор. На изток бреговете на Бразилия се къпят във водите на Южния Атлантически океан. Плажната ивица е дълга 4 600 мили!!! – тук са едни от най-красивите плажове на света.
Бразилия се състои от 26 щата и един Федерален окръг. Щатите са разпределени в 5 района, всеки със своите социални, културни и географски особености. Югоизтокът е мястото, където се усеща пулсът на тази огромна страна. Тук първо се случват всички неща, темпото на живот е по-динамично, а контрастите и предизвикателствата са по-вълнуващи. Тук са и двата най-големи града в Бразилия, всеки със своите особености – Сао Паоло и Рио де Жанейро. Сао Паоло е голям и модерен град, най-големият бизнес и индустриален център на страната. Рио пък е атракцията за туристите от цял свят. От 1960 г. Федералната столица е град Бразилия, построена по идея на президента Кубишек и реализирана от архитектурния гений на Оскар Ниемайер.
Населението на страната е 170 млн жители. Бразилците са невероятно колоритен и интересен народ в резултат на комбинацията от много раси и култури. Португалските колонизатори се смесили с местните индианци и африканските роби. В североизточната част на страната е имало холандска и френска колонизация. През 19 век вълни от германски, италиански, полски и японски емигранти допълват с нови елементи демографската картина.
Всяка година, 40 дни преди Великите пости, Бразилия се впуска в ритъма на самбата. Карнавалът започва в събота и завършва 4 дни по-късно. Главното събитие по време на карнавала в Рио е парадът на 14-те школи по самба. Те се подготвят за събитието цяла година и дефилират на т.нар. "самбадром" - бетонен коридор с трибуни за зрителите. Всяка година стотици хиляди туристи посещават Бразилия по време на карнавала и вливат значителни средства в бразилската икономика.
Рио де Жанейро е най-популярният морски курорт в Южна Америка. Планината Сера да Кариока разделя града на северна и южна част, а на един от върховете й се издига и символът на Рио - статуята на Христос Спасител. Най-посещаваните места в града обаче са плажовете, а най-известният плаж в света е Копакабана, чиято дължина е 4,5 км. Само на 15 минути път от Копакабана се намира националният парк Тижука - част от тропическата джунгла, покривала в миналото цялата страна.
Бразилия е като река Амазонка - необятна, стихийна и екзотична. Най-голямата държава в Южна Америка е много повече от самба, кафе, знойни мулатки и футбол. Страната се гордее с най-развитата икономика в цяла Южна Америка. Нивото на директните чужди инвестиции постоянно се повишава . Нарастват и приходите от експорта, което води до постепенно намаляване на търговския дефицит на страната . Сред основните търговски партньори на Бразилия са Европейският съюз - 27% от износа, Северна Америка- 23% и страните от Mercosul- 14%.

Общи данни