Етанолът в Бразилия


Осезаемите последици от глобалното затопляне в последно време, както и неизбежността на факта, че петролът в един момент ще свърши, накараха индустрията и обикновените хора сериозно да се замислят за алтернативни източници на енергия. Въпросът е какво би могло да замени бензина. През последните години етанолът се очертава сред възможните решения. Той е безцветна лесноподвижна течност с особена парлива миризма, температура на кипене 78.3°C и температура на замръзване -117°C. На биогоривото се възлагат надежди да помогне за намаляването на ефекта от глобалната промяна в климата, като замести токсичните газове, отделяни в атмосферата.
Най-големият доставчик на биогорива от захарна тръстика в света безспорно е Бразилия. Около 80% от произведения в страната етанол се използва като гориво, 5% влиза в състава на храни, парфюми и др., а 15% отива за износ. Смеската от 20-25% етанол с бензин (газолин тип Ц) е единственият вид гориво, който може да се зареди на бензиностанциите в страната. E100 (чист етанол) също широко се използва за гориво. За целта е необходим специален двигател, работещ изцяло с етанол, или такъв, който може да гори и бензин, и етанол - т. нар. flex-fuel автомобили. Днес почти 50% от колите в Бразилия могат да се движат със 100% етанол.
Често спор предизвиква енергийният баланс на етанола, и по-точно дали енергията, изразходвана за производството му (отглеждането на захарната тръстика, транспортирането є, процесът на обработка), надхвърля тази, която получаваме при използването му за гориво. Другаде по света може и да е така, но това не се отнася за Бразилия. В страната не се използват изкопаеми горива в процеса на производство на етанол, а само сухите отпадъци от захарната тръстика, които са изненадващо ефикасен източник на електричество в заводите. В резултат производственият процес в Бразилия е по-стабилен и евтин, отколкото в други страни.
В световен мащаб производството на етанол за 2006 г. е 51 млрд. литра, като 69% от световните доставки идват от Бразилия и САЩ. Употребата на биогоривото в Бразилия за 2005 г. достигна 12 млн. куб. м, което е 40% от горивото, използвано от моторните превозни средства за същата година. През 2006 г. страната вече си стана самодостатъчна в сферата на горивата, произвеждайки 1.8-1.9 млн. барела на ден. И дори да оставим настрана енергията, получавана от сухите отпадъци от захарната тръстика, отиваща за нуждите на производството на етанол, индустрията от захарна тръстика в Бразилия все пак помага при заместването на 420 000 барела гориво и природен газ на ден за транспорта и за нуждите на индустриалния сектор.
Как се отразява етанолът на колите?
Резултатите от използването на биогорива в страни като Бразилия, САЩ, Канада, Швеция, Китай, Индия, Тайланд, Колумбия, Ямайка и др. от 70-те години на миналия век досега показват, че употребата на смес от етанол и бензин в автомобили, които по принцип се движат само с бензин, не се отразява на двигателя. Фактически всички световни производители на коли се обединяват около мнението, че смес, включваща до 10% етанол, е приемлива. В Бразилия количеството на етанол в горивото е два и повече пъти по-високо. По тази причина превозните средства поначало са с някои спецификации още с излизането от завода, а ако са вносни, се налагат промени по двигателя и смяна на определени части. Когато смеската етанол/бензин се използва за първи път при по-стари автомобили, се препоръчва първите два горивни филтъра да се сменят на по-кратък интервал от обичайното. Въпреки че повечето материали, използвани при направата на колите, са съвместими с добавяния в бензина етанол, е препоръчително периодично да се проверяват уплътненията, пластмасовите и металните части, които са в директен контакт с горивото.
Днес Бразилия се е превърнала в своеобразна лаборатория, която дава нагледен пример за ползата от етанола. Над 5 млн. специално произведени превозни средства в страната се движат изцяло с биогориво. Въпреки че етанолът има по-малка топлотворна способност от бензина (около 65%), някои технически характеристики го правят изключително подходящ като гориво. Практиката показва, че автомобили, движещи се само на етанол, имат по-дълъг живот от захранваните с бензин. В сравнение с изкопаемите горива той е и по-добър за околната среда, тъй като, от една страна, освободените в атмосферата емисии на газове са по-малко вредни, а от друга, самите насаждения, отглеждани с цел производство на етанол, абсорбират въглеродния диоксид.
Биогоривата вече започват да се използват в авиацията - например при произвеждания от 3 г. самолет IPANEMA, използван в сферата на земеделието.
Чист етанол може да се използва и в автомобили, работещи по системата flex-fuel, както и в индустриалната сфера за генериране на термална енергия и електричество.
Flex-fuel автомобилите
Тези коли са оборудвани с двигателна система, която може да идентифицира наличието на бензин и/или етанол и автоматично да настрои работата на мотора само на етанол, само на бензин или на смесен режим, като позволява на шофьора да избере най-подходящото гориво според цената и конкретната ситуация.
В САЩ, Канада и Швеция превозните средства се движат както с бензин, така и с примеси на етанол до 70% (E70) през зимата и до 85% (E85) през останалото време. В Бразилия в тези коли може да бъде използван и 100-процентов етанол (E100). Такива разлики във flex-fuel технологията се налагат заради конкретните характеристики на всяка страна като наличие на горива, климат и др. Flex-fuel концепцията е възприета и при хибридните коли, които могат да се движат едновременно с електричество и бензин.
Критиките към биогоривата са най-вече от социален характер. За производството им се използват царевица, захарна тръстика, картофи и житни култури, като цената на тези продукти, особено на жизненонеобходимата за някои региони царевица, чувствително се покачва. Според специалисти изходът е в производството на целулозен етанол от нехранителни продукти като треви и други растения, тъй като хранителните и без това не достигат в много държави. Друга основна критика е, че се изсичат милиони хектари гори за засаждането на културите, използвани за суровини за биогорива.
Възможността да се намали замърсяването в големите градски центрове чрез добавяне на етанол към горивото обаче е важна причина интересът към него да е толкова голям. А Бразилия в частност е пример как значителни количества етанол могат да бъдат произвеждани на конкурентни цени.
.....................................

Pompeo представи нов модел триколка, която ще може да се движи, както на етанол, така и на бензин. Возилото ще се произвежда в Бразилия и е предвидено основно за местния пазар, Мексико и другите по-големи латиноамерикански държави. В най-широката си част триколката ще е 1.3 м., а дължината и няма да надминава 2.33 м. Двигателят ще бъде с обем от 250 куб. см., като цялото тегло на Pompeo ще бъде 500 кг.
Цената на алтернативния автомобил ще бъде като на 400-кубиков мотор, което е допълнителен плюс за предстоящия модел.

Общи данни