Боливийски миньор се самовзриви в парламента в Ла Пас


Бивш служител на болийвиската държавна минна компания се самовзриви в сградата на Конгреса в Ла Пас, привеждайки в действие динамит, който носел навързан по тялото си. Така 47-годишният Еустакио Пикачури предизвика и гибелта на двама полицейски служители, които преговаряха с него, за да го накарат да се откаже от намеренията си. Още 10 полицаи са ранени, трима от които тежко. Сред тях е и шефът на боливийското разузнаване.
Бившият миньор, отчаян, че не му се изплаща полагащата му се пенсия, бил засечен от охраната на долния етаж още при влизането си в Конгреса. По вдигната заради носения от него експлозив тревога от сградата били евакуирани депутатите и служителите. Прекъснато бе заседание на Камарата на депутатите.
Според вътрешния министър Алфонсо Феруфино миньорът настоявал за изплащане на пенсионните си вноски и за пенсия на вдовицата на своя починал преди 12 г. брат.
Предизвиканият от Пикачури взрив е нанесъл сериозни материални щети на първия етаж на парламента. Допълнителният експлозив, който той носел в раница, но така и не привел в действие, по-късно бе взривен от полицаите в съседна сграда.
Министър Феруфино увери, че исканията на Пикачури са били само лични и действията му не са обвързани с никаква организация.
Президентът Кърлос Меса, който посети в болницата ранените полицаи също увери, че зад действията на миньора няма политически мотив.
От своя страна президентът на Асоцияцията на миньорите без пенсия Феликс Кондарко заплаши, че примерът на Пикачури ще бъде последван и от други миньори в неговото положение. "Ние искаме само да ни отговорят. Ще свършим със себе си така, както го направи другарят Еустакио, ако правителството и неговите служители не проявят разбиране към исканията ни", заяви той.

Хроника