България иска от Боливия подробности за "Лунна светлина"



Българското правосъдие изпрати молба до боливийските правораздавателни органи с искане за подробна информация по хода на операцията антидрога "Лунна светлина", започната на 1 август м.г. в Ла Пас и град Монтеро, пише боливийският вестник "Ел мундо". Молбата е била връчена чрез българското посолство в Аржентина.
Операция "Лунна светлина" доведе до залавянето на 17 000 кг лечебна кал и картофено пюре, съдържащи около 3 тона наркотик, предназначен за България и други страни от Източна Европа, припомня вестникът.
В близките дни в Боливия се очаква да пристигне комисия от български полицаи и прокурори, които ще проучат подробностите по разследването.
До момента е известно, че петима от членовете на престъпната мрежа бяха заловени четири дни след операцията. От данни на разследването стана ясно, че незаконната дейност е била извършвана чрез 20 банкови сметки, открити в колумбийски, боливийски, американски и една италианска банка. Предполагаемият ръководител на бандата е Аксел Риверо, който в момента е задържан в Бразилия.


Хроника