Стрелба на избирателен участък в Доминиканската република



Трима души бяха убити, а двама бяха ранени при престрелка на избирателен участък в град Бараона в Доминиканската република, където в неделя, на 16 май, се проведоха президентски избори. Според цитирани от Ройтерс очевидци стрелбата избухнала при спор между привърженици на двамата кандидати в изборите с най-големи шансове.
За фаворити във вота се смятат бившият президент Леонел Фернандес, 50-годишен, представител на опозиционната Доминиканска партия на освобождението, управлявал страната в периода 1996 - 2000 г., и сегашният държавен глава Иполито Мехиа, 63-годишен, от Революционната демократическа партия, който нашумя с решението си да изтегли контингента на Доминиканската република от Ирак след отзоваването на испанците оттам. Третият претендент с известни шансове за президентския пост е Едуардо Естреля от Реформистката социал-християнска партия. Общо регистрираните кандидати са 11.
В изборите имаха право да участват над 5 милиона избиратели от общо 8,5-е милиона доминиканци. Във връзка с вота в карибската островна държава бяха взети извънредни мерки за сигурност, като грижите за обществения ред бяха поверени на 35 хиляди войници и полицаи.




Хроника