Наводнения в Доминиканската република и Хаити



Броят на жертвите при наводненията в Доминиканската република достигна 363. Неколкостотин души са в неизвестност. Доминиканската армия е мобилизирана за издирване на пострадали. Голяма част от загиналите са били отнесени от придошлите от дъждовете реки. Много от жителите на засегнатите райони са спели при прииждането на калните потоци.
Министерството на вътрешните работи на Хаити, което е разположено заедно с Доминиканската република на остров Хаити, съобщи, че е потвърдена смъртта на 83 души, загинали при наводненията. Броят на жертвите постоянно расте, тъй като спасителните екипи продължават да вадят тела от натрупаната кал. 62-а души в страната са в неизвестност.
Хиляди хора в двете съседни страни останаха без дом заради разрушителните наводнения.
Войници от водените от САЩ многонационални сили за стабилизиране на Хаити са доставили в пострадалите райони питейна вода, медикаменти и храна.
Европейският съюз и други донори ще отпуснат помощ от 2 милиона евро за жертвите на наводненията в Доминиканската република и Хаити.
Сегашните природни бедствия са едни от най-смъртоносните за последното десетилетие в двете страни, припомня АП. При наводнения в Хаити през 1994 г., причинени от тропическата буря Гордън, загинаха 829 души. През септември м. г. наводнения вследствие на тропически дъждове доведоха до смъртта на близо 30 хаитяни.
Хаити, чието население е около 8 милиона души, е най-бедната страна на Американския континент. Стандартът на живот в Доминиканската република, с население 8,5 милиона души, е по-висок, но някои райони на страната продължават да тънат в крайна бедност.





Хроника