Жозе Мануел Дурау Барозу предложи да съкращават името му



Номинираният за председател на Европейската комисия португалски премиер Жозе Мануел Дурау Барозу предложи на чуждестранните журналисти да съкращават името му, когато поеме новия си пост, предаде АП. Той уточни, че журналистите могат да се обръщат към него с фамилното му име Барозу.
Ако ми кажете Жозе Барозу няма да се разсърдя, но ако сте свикнали с Жозе Мануел, това ще е просто перфектно, каза Жозе Мануел Дурау Барозу.
Португалският премиер не е първият, който съкращава името си, когато поема високопоставен пост в Брюксел отбелязва АП. Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Хавиер Солана направи същото, когато пое поста генерален секретар на НАТО през 1995 г.
Сегашният председател на Европейската комисия Романо Проди приветства Барозу, като предупреди, че работата му няма да бъде лека, предаде АФП.
Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро определи като добра новина за Испания номинирането на португалския премиер. Той уточни, че Испания и Португалия имат едни и същи интереси в областта на селското стопанство, отбраната на обединена Европа и помощта за изоставащите райони.










Хроника