Европейският парламент утвърди Жозе Мануел Дурау Барозу за председател на Европейската комисия



Европейският парламент утвърди кандидатурата на бившия португалски премиер Жозе Мануел Дурау Барозу за бъдещ председател на Европейската комисия, предадоха световните агенции.
413 депутати гласуваха "за", 251 - "против", а 44 се въздържаха. Има 3 недействителни бюлетини. В гласуването участваха 711 от общо 732 евродепутати. 48-годишният Барозу ще наследи на поста Романо Проди от 1 ноември тази година с 5-годишен мандат.
Християндемократът бе номиниран единодушно за председател на ЕК на среща на високо равнище на ЕС миналия месец, припомня Асошиейтед прес. Кандидатурата на Барозу бе подкрепена от дясноцентристката Европейска народна партия, която има най-много депутати в ЕП и от либералите. По-голямата част от социалистите, както и групите на зелените и комунистите, гласуваха "против" заради подкрепата на бившия португалски премиер за войната в Ирак.
През идните месеци Барозу ще трябва да определи състава на ЕК под негово председателство. През мандата на Барозу комисията ще има 25 членове, по един от всяка страна от ЕС.
Очаква се през идните месеци европейските лидери да лобират здраво за най-влиятелните комисарски постове, като тези по конкуренцията и вътрешния пазар, отбелязва Асошиейтед прес.



Хроника