Президентски избори в Уругвай



Милиони уругвайци днес избират президент на страната във вот, който вероятно ще очертае исторически обрат с идването на власт, според преобладаващите прогнози, на социалиста Табаре Васкес и на неговите съюзници.
64-годишният Васкес, който е специалист по ракови болести, обяви, че е сигурен в победата си, след като гласува в Монтевидео. Той бе добронамерен към съперниците си и заяви, че ще им подаде братска ръка на търпимост, защото "утрешен Уругвай трябва да бъде изграден от всички заедно".
Лявата коалиция "Прогресивна среща - Широк фронт", която се оглавява от Васкес, е сочена за победител още на първия тур с 51 до 56 на сто от гласовете, сочат най-новите проучвания на общественото мнение.
Сегашният президент Хорхе Луис Батле от Партията "Колорадо" припомни, че днес има избори в Чили, Бразилия и Венецуела и изрази задоволство, че цяла Америка следва пътя на демокрацията, очертан от закона.
Според редица експерти победата на Васкес е историческа възможност за Латинска Америка, защото след нея целият район ще премине в лявото политическо пространство.
Смяната на управлението в Уругвай ще постави начало на политика, която е много по-благоприятна за интеграцията и ще стимулира общия търговски блок, коментираха експерти.



Хроника