Триумф на левицата в Уругвай



Социалистът Табаре Васкес провъзгласи историческа победа на левицата на президентските избори в Уругвай вчера, а главният му съперник призна поражението си, предаде Ройтерс.
Още не са обявени официални резултати, но прогнозите на социологическите агенции сочат, че за Васкес са гласували между 50,9 и 53 процента от избирателите - повече от 50-те процента, необходими за победа още на първия тур, което изключва възможността за балотаж.
"Празнувайте, уругвайци, това е ваша победа. Благодаря, благодаря ви много" - с тези думи Васкес се обърна от балкона на хотела в центъра на Монтевидео, превърнат в щаб на кампанията му, към хилядите празнуващи привърженици на левицата. По негов призив те аплодираха вдовицата и дъщерята на генерал Либер Серени, един от основателите през 1971 година на Френте амплио /Шширокия фронт/, основата на сегашната лява коалиция. Ген. Серени почина на 31 юли.
Институтът "Фактум" обяви, че коалицията "Енкуентро прогресиста-Френте амплио" /"Прогресивна среща-Широк фронт"/ печели президентските избори с 50,9 на сто от гласовете. "Интерконсулт" прогнозира победа на Васкес с 51 процента. Същият резултат предвижда и институтът "Сифра".
Хорхе Лараняга от десноценстристката Национална партия "Бланко", който според прогнозните резултати получава между 29 и 34 на сто от гласовете, лично поздрави Васкес, признавайки с известен фатализъм: "Щом това искат хората..."
Васкес заяви, че желае да протегне братска ръка на съперниците си и че е готов за диалог и търсене на политически споразумения по програмата. Той обеща на уругвайците да не ги мами и ги призова да обединят сили, за да може в не много дълги срокове всички да заживеят по-добре, предаде Франс прес.
Десетки хиляди заляха улиците, изразявайки шумно радостта си с фойерверки и клаксони. В чест на лидера на ляворадикалното движение "Тупамарос" Хосе Мухика, също член на коалицията, те скандираха легендарния лозунг: "Ел пуебло унидо хамас сера венсидо!" /"Единният народ никога няма да бъде победен"/.
Мнозина - представители на многобройната емигрантска общност в съседната страна, носеха аржентински знамена. Над 40 000 емигранти, предимно младежи, заминали в чужбина след жестоката икономическа и финансова криза през 2002 година, се върнаха, за да гласуват, някои чак от Испания. Уругвай е една от малкото страни в света, които не разрешава на гражданите си да гласуват в представителствата й зад граница.
Прогнозните резултати са катастрофални за другата традиционна десноценстристка партия, управлявала досега -"Колорадо", чийто кандидат, бившият вътрешен министър Гилермо Стирлинг, събра едва 10 процента.



Хроника